A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúinak, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első független, felelős kormánya miniszterelnökének tiszteletére tartanak országosan megemlékezéseket.

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

Az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum diákjainak ünnepi műsorával emlékeztek Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Műfordítói Szoborparkban.

Dr.Csikány Tamás egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektor helyettese osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Az aradi vértanúk hősök, így tartjuk őket számon. Ma úgy gondolják, hogy minden katona hős, aki szolgálatteljesítés közben hal meg. Valójában így van ez? – tette fel a kérdést a professzor.

A magyar köznyelvben a hős azonban mást jelent. Azt jelenti, hogy valaki olyan dolgot cselekszik, ami nem elvárható, ami több mint, amit mások remélnek. A hősök írják a történelmet – hangoztatta.

A mai megemlékezés hősei azért lettek vértanúk, azért emlékezünk rájuk a mai napig is, mert hoztak egy felelős döntést, és minden körülmény között kiálltak döntésük mellett.

A műsorban közreműködtek a középiskola 10. A és 10.B osztályos diákjai, Májer-Gubán Dóra Rita és Kardos Bence felkészítő tanároknak köszönhetően.

Berkecz Mónika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS