A Városi Könyvtár küldetésének tekinti, hogy megismertesse Kiskőrös város lakóival a helyi írókat. Az Országos Könyvtári Napok keretében október 7-én a nagykőrösi születésű, de kiskőrösi írónő – Komlós KingaSzerelem Dominikán és Végzetes alku könyveinek bemutatójára gyűltek össze az érdeklődök a felnőtt olvasóteremben.

A szerzővel az írásról és a könyveiről beszélgettem.

Hogyan kezdődött a „kapcsolatod” az írással?

-Hirdetés-

– Általános iskolás koromban állandó résztvevője voltam a szavaló -és szépkiejtési versenyeknek. Nagyon szerettem olvasni. Édesanyám jóvoltából az otthonunk egy nagy, állandóan megújuló könyvtárra hasonlított.

Komlós Kinga és édesanyja

Mikor írtad az első regényed, a Szerelem Dominikán-t?

– Főiskolás koromban.

Mi az oka, hogy csak most fordultál vele kiadóhoz?

– Az utóbbi években ért meg bennem az elhatározás, hogy szeretnék újra írni. Rengeteget olvasok és a több, mint 1000 darabos házikönyvtárunkat gyarapítják Németh-Fülöp Beáta könyvei. Az írónő eleinte saját művei miatt hozta létre a Gyémántfelhő Kiadót. Vele beszélgetve jutottam arra a döntésre, hogy az évek óta fiókban bujkáló regényem kéziratát átdolgozom és megmérettetem szakmai szemmel is. A Kiadó örömmel fogadta a Szerelem Dominikán-t, megkezdődött a közös munka. 2019 májusában vehettem kézbe első, nyomtatásban megjelent könyvemet.

Az eddig megjelent két könyv

Jelenleg min dolgozol?

– Az Eszement alkuk című trilógia harmadik, befejező kötetén dolgozom, hiszen a 2020 januárjában megjelent első kötet után, napokon belül a második kötet is boltokba kerül. Éppen ma kaptam kézhez az utolsó, nyomda előtti változatot.

Kétgyermekes édesanyaként mikor tudsz írni?

– Szerencsésnek mondhatom magam, mert akkor is tudok írni, ha a gyermekeim mellettem játszanak, olvasnak. Néha csak kiülök a teraszra, amikor az udvaron szaladgálnak és írok. Ha tele vagyok gondolatokkal, akkor ezek a dolgok nem zavarnak.

Bence és Domi folytatják a generációk óta tartó hagyományt a családban. Nagyon szeretnek olvasni.

Mindig író szerettél volna lenni?

– A legkevésbé sem. Először tengerbiológus vagy állatorvos szerettem volna lenni, végül agrármérnök és környezetvédelmi-jogi mérnök lettem. Az írás kicsit hobbi, kicsit szenvedély, mindenképpen fontos nekem.

Mesélj a családodról! Támogatják az írást?

– Igen. Mindannyian, a férjem és a kisfiaim is büszkék rám. A férjem mindig elolvassa, amit írok, a kisebbik fiam pedig szokott olyat játszani, hogy leül a számítógép elé, és „regényt ír”.

Komlós Kinga és férje, Babák Imre

A könyvbemutatón Komlós Kingával a könyvtár igazgatója, Turán Istvánné, Margó beszélgetett írásról, motivációról, tervekről.

A vendégek megtudhatták, hogy a Szerelem Dominikán szinte egy fogadás eredményeként született a főiskolás évek alatt. Kinga szerette volna bebizonyítani a barátnőjének, hogy képes egy hét alatt megírni egy könyvet. A kedves, provokatív barátnő természetesen nemcsak – az akkor – három „kockás” füzetnyi kéziratot, de a megjelent könyvet is olvasta és megszerette.

Kinga számára az írás terápiás jellegű. Karaktereinek konfliktusai, küzdelmei, örömei az érzelmek feldolgozásában, felszínre hozásában is segítséget jelentenek. Úgy fogalmazott, hogy benne a szöveg „az álom és a valóság találkozásaként” születik meg.

Nagykőrösön az Arany János utcában, Arany János szülőházának szomszédjában felnőni, majd a költőóriás kedves barátjának szülővárosába költözni, predesztinálja az embert az alkotásra. Kinga másfél év alatt a negyedik könyvét írja. Főállás és család mellett ilyen termékeny írónak lenni nagy kihívás, de a szerző úgy látja, a felnőtt olvasóknak szüksége van arra, hogy kiszakadjanak a mindennapi munka rutinjából. Erre kiválóan alkalmas a romantikus-krimi trilógia, melyből részleteket hallhattak az érdeklődők a bemutatón.

A szerző részleteket olvas a Szerelem Dominikán című könyvéből
Turán Istvánné részleteket olvas az Eszement alkuk trilógia első kötetéből

Kinga legkedvesebb könyvei Jókai Mór Az aranyember és Jack London Fehér Agyar, de szívesen olvas Fábián Jankától és Bauer Barbarától is.

A vendégek kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a szereplők nevét saját olvasmányélményeiből, filmekből találja ki. A legtréfásabb névválasztást is megosztotta velünk.

A Végzetes alku „főgonosza” Castelli – aki számomra olasz maffiózónak tűnik a neve alapján –, bevásárlás közben, a Castello Lidl márkáról kapta a nevét.

Egy termékeny írónak minden ihletforrás. A helyszín azért lett Dominika, mert amikor elkezdte írni, egy utazási prospektusban a Dominikai Köztársaságról olvasott.

A fiatal írónő máris büszkélkedhet azzal, hogy Dugonics András irodalmi díjra jelölték a Végzetes alku-t. Ez a díjat az Imádom a könyveket blog szerzői alapították és 18 kategóriában lehetett szavazni. Kinga könyve így jutott a legjobb harminc közé az olvasói szavazatok alapján.

Dedikálás
Írók egymás között

A bemutató után lehetőség nyílt a könyvek megvásárlására, dedikálásra és a szerzővel való beszélgetésre is. Sokan tértek haza az eseményről jó élményekkel és dedikált példányokkal, kíváncsian várva a trilógia hamarosan megjelenő részét.

-Kutyifa Anikó-

Képeket a cikk írója készítette és Komlós Kinga bocsájtotta a VIRA.HU rendelkezésére a családi archívumból

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS