2020. október 9-én, az E-Kerékpár Program keretében 15 darab elektromos biciklit adtak át Izsákon, így ennek segítségével fedezhetjük fel természeti kincseinket. A program megvalósítására Magyarország Kormánya összesen 150 millió forintot biztosított, amely nemzeti parkonként körülbelül 15 e-kerékpárt, valamint a szükséges kiegészítőket tartalmazza, figyelembe véve a helyi igényeket. A Program célja, hogy bővítse a nemzeti parkok aktív turisztikai kínálatát, így a látogatók teljesen új, kényelmes és természetbarát módon ismerhetik meg Magyarország természeti értékeket.

A rendezvényen Petényi Mirkó, az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a programmal azt szeretnék elérni, hogy olyan attrakciókat és szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek versenyképesek a Netflix-szel vagy akár a telefonos játékokkal szemben: e program izgalmassága és újdonsága talán új csoportokat tud kimozdítani a természetbe. Egyrészt olyanokat is megszólít, akik úgy érzik, hogy a kerékpározás nehéz és fizikailag fárasztó, másrészt az idősebb korosztályt is, akik nem szívesen indulnak el egy fárasztó biciklitúrára.

Ugró Sándor és Petényi Mirkó közös sajtótájékoztatója
-Hirdetés-

Az ötlettel megkeresték a nemzeti parkokat, amelyek partnerek lettek ebben a gondolatban, tette hozzá Petényi Mirkó. A kormányzat 150 millió forintot biztosított erre a programra, ezáltal 211 darab elektromos trekking kerékpárt tudtak beszerezni. A kommunikációs igazgató azonban leszögezte, hogy ez nem egy e-kerékpár kölcsönző, hanem kimondottan vezetett túrákra szánják az eszközöket.  

Ezek a bringák eltüntetik az emberek közötti különbségeket. Ténylegesen együtt tud biciklizni a tizenéves fiatal a 70-80 éves nagyszülővel is. Amennyiben valaki elfárad, akkor feljebb kapcsolja az elektromos rásegítést és hirtelen mindjárt könnyebb lesz. Azt reméljük, hogy ténylegesen egy többgenerációs családi programmá tud válni. Egy ilyen elektromos kerékpár kipróbálása új élményt nyújthat mindenki számára

– tette hozzá Petényi Mirkó.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója arról tájékoztatott, hogy a park évente körülbelül 85 vezetett túrát szervez. Ezek – 1-2 kivételtől eltekintve – gyalogos programok, sok esetben csupán néhány kilométeres szakaszt jelentett.

15 vadonatúj e-kerékpár

Lokálisan ezek is  nagyon jók, hiszen mindig olyan időszakban szervezik ezeket a túrákat, amelyikben látványosságot is kínál a természet.

A vezetett túrák pontosan azt a célt szolgálják, hogy olyan dolgokat is meglássunk, amit nem biztos, hogy magunktól is felfedeznénk. Így jobban rá tudunk csodálkozni a világra, hiszen ez odavezeti a tekintetünket olyanra, amit látnunk kell. Ezt szeretnénk a látogatóknak is nyújtani, tette hozzá a nemzeti park igazgatója.

Ez az e-kerékpár program pontosan arra jó, hogy az általunk kezelt értékeket nagyobb, összefüggő távolságokban is meg tudjuk mutatni – emelte ki Ugró Sándor. 

 Kiss Tamás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS