A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi HE szervezésében őszi haltelepítés volt a Vadkerti-tónál október 12-én.

Gyönyörű háromnyaras pikkelyes és nemesített tükörpontyok kerültek a vízbe az említett napon.

-Hirdetés-

A horgászegyesület elnöke Szentkúti Gyula és alelnöke Ungvári Ferenc elmondták, hogy a 2-3 kg-os halakból most 60 mázsányi került a vízbe. Ezek már „méretes” halak, tehát a kifogott példányokat hazavihetik a horgászok. A pontyokat a Király és Társai Kft. szállította ide Öcsödről, akikkel már több éve ápol kiváló kapcsolatot a horgászegyesület. Az említett cég minősített beszállítója a MOHOSZ-nak is és eddig minden alkalommal kiváló állapotú halakat kaptak tőlük.

A tervek szerint a közeljövőben még további 25-30 mázsa pontyot szeretnének telepíteni a Vadkerti-tóba.

A mostani haltelepítésen kívül az idei évben már korábban 45 mázsa háromnyaras ponty került a vízbe. A tó halállományáról tudni kell, hogy az elmúlt években 35 ezer egynyaras pontyot telepítettek, amelyből feltehetően 15-20 ezer megmaradhatott, ami most 70-80 dkg-os lehet. Az idei évben megemelték a kifogható ponty méretét 35 cm-re, hogy a halállomány elszaporodjon.

Jelenleg a Vadkerti-tóban a legnagyobb számban a ponty található meg, de van sok süllő, kárász, keszeg és amur, valamint kisebb mértékben compó is. A törpeharcsa állomány az elmúlt évek ritkításának köszönhetően jelentősen visszaesett és mostanra már nem található meg a tóban olyan mértékben, ami a horgászok tevékenységét zavarná. Mindezek figyelembevételével az idei évben már nem terveznek törpeharcsa ritkítást végrehajtani.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (66 db kép)
MEGOSZTÁS