Dzsanizmus címmel nyílt grafikai kiállítás 2020. október 15-én, csütörtökön a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban. Farkas Noémi, Vincze Dorka, Túró Zoltán és Kunhegyesi Ferenc alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítást Raffael Mónika: Roma nők egymás közt című könyv bemutatásával kötötték egybe a szervezők, író- olvasó találkozó keretében.

Dávid Erika moderátor, Kunhegyesi Ferenc festő, Raffai Mónika szerző

A kiállítás a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek autentikus roma táncok bemutatójával kezdődött, majd Szedmák Tamás alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Meglátása szerint a tavaszi karantén időszaknak egyik pozitív gyümölcse, hogy a művészek még szabadabban alkothattak, hiszen mindenkinek több ideje volt kibontakoztatni tehetségét, vagy éppen ihletet meríteni az adott helyzetből. Köszönetét fejezte ki a kiállítóknak és a szervezőknek is, majd minden jót, gyönyörű alkotásokat, remek kiállításokat és sok érdeklődőt kívánt.

Babucsikné Zeikfalvy Anna nyitotta meg a kiállítást 

Ezt követően Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész és tanár osztotta meg a hallgatósággal gondolatait.

-Hirdetés-

 „Nagyon nagyra becsülöm Feriben azt a lendületet, azt az akarni vágyást, ahogyan szervezi ezeket a kiállításokat… Csak teszi-teszi a dolgát, és miért? Azért, hogy lássunk, mert láttatni akar.
Több költő, író, művészettörténész állításán keresztül hívta fel a figyelmet fontos gondolataira, miszerint: álljunk meg, lássunk, hogy gazdag lelkűek és boldogok lehessünk.
„Ezért jók ezek a kiállítások, mert megállít. Felszólít, hogy ne rohanj! Állj meg, és engedd el magad az élményeknek és a befogadásnak! Bejárat nyílik egy másik ember gondolat világába. Felfedezhetünk egy új ujjlenyomatot. Egy alkotót, aki a legfontosabbat teszi, adni akar. Mert ez az igénye és a rendeltetése….
A grafikus valósággal médiuma a dolgoknak, a maga érzékenységével fölfogja és kifejezi a világnak…
Csodálkozzunk Farkas Noémi, Vincze Dorka, Túró Zoltán és Kunhegyesi Ferenc alkotásain. Hogy miért? Amit a kiállítók megismertek, átadják embertársaiknak. Önmagukat keresve találják meg az egyetemes értéket… Nem, nem szabad elveszteni a képességünket, hogy csodáljuk az életet, az embert és a művészetet.”

Kunhegyesi Ferenc elmondta, hogy az alkotói pálya egy nagyon hosszú és rögös út, ami tele van kereséssel, önmarcangolással és néha vállveregetéssel.
Az alkotók pár soros bemutatkozásaikból megtudhattuk, hogy kik ők, hogyan kapcsolódnak- kötődnek egymáshoz, és ami fontos, hogy mind a Péli iskola hívei.

A csodálatos és elgondolkodtató művek még két héten keresztül lesznek kiállítva a Petőfi Sándor Művelődési Központban Kiskőrösön, így az érdeklődők még megtekinthetik azokat.

A kiállítás mellett az est másik „főszereplője” Raffael Mónika, a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatóközpont elemzője: Roma nők egymás közt – Beszélgetés tizenkét roma nővel, a L’HarmattanKINCS közös kiadásának könyvbemutatójára is sor került.

A kötetet Kunhegyesi Ferenc illusztrációi színesítik, amiről elmondta a művész, hogy élete egyik legnagyobb kihívása volt.

„A kötetből nemcsak különleges női sorsok ismerhetők meg, hanem bepillantás nyerhető az egyes emberi életutak mögött meghúzódó társadalmi folyamatokba, változásokba, és láthatóvá válnak a hazai felzárkózáspolitika és családpolitika törekvései, céljai, kapcsolódásai és eredményei. Megbirkózni, megküzdeni, elérni, megteremteni, átadni – ezek jellemzik azokat a sikeres és inspiráló roma nőket, akik a kötetben megosztják gondolataikat” – írta Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a kiadvány méltatásában.

Ebben a kötetben olyan roma nők életútjával ismerkedhetünk meg, akikben volt bátorság választani. Büszkék lehetnek rájuk az utánuk jövők, akik majd joggal bíznak benne: ha nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülhetne? A roma középosztály és értelmiség létrejötte, a roma közösség és a többségi társadalom létérdeke is. Ez együttműködéssel érhető el, ami pedig felelősséget jelent. Mindkét oldalon.Balog Zoltán – református lelkész, miniszterelnöki biztos – olvasható a libri.hu-n.

Dávid Erika, kezében a Roma nők egymást közt című könyvvel

Az interjúkötetben tizenkét sikeres roma nő enged betekintést az életébe, életútjába:

Varga Erika, divattervező, Romani Design
Baranyi Marcsi, újságíró, szociális szakember
Ficz Emma, kisebbségpolitikus, művelődésszervező, kormány főtanácsos
Dr. Orosz Zsuzsanna, biológus, rákkutató, egyetemi adjunktus
Farkasné Raffael Márta, óvodapedagógus
Horváth Erika, diplomata, konzul
Dr. Véberné Rostás Krisztina, szociálpolitikus, politológus
Oláhné Balogh Tímea, szociálpolitikus, Roma Láng Egyesület elnöke
Dr. Lakatos Szilvia PhD, egyetemi adjunktus, Khetanipe Egyesület elnöke
Dr. Járóka Lívia Renáta, az európai parlament alelnöke
Dr. Baloghné Beri Hilda, jogi asszisztens, munkaügyi kapcsolatok tanácsadó
és a kiskőrösi származású Dr. Révész Heléna, belgyógyász szakorvossal készített  interjú is olvasható.

Az esemény további közreműködői a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), Khelipeske Rom, NeRoK voltak.

A könyvben megszólaló tizenkét , a szerző: Raffael Mónika, és mind a négy kiállító grafikus is mindannyiunknak példa lehet akaraterőből, kitartásból, elhivatottságból, erős-céltudatos jellemből.  

Kapcsolódó cikk
Grafikai kiállítással egybekötött író-olvasó találkozót szerveznek a Dzsanizmus jegyében
Grafikai kiállítással egybekötött író-olvasó találkozót szerveznek a Dzsanizmus jegyében
2020. október 15-én Dzsanizmus címmel grafikai kiállításra és író-olvasó találkozóra hív minden kedves érdeklődőt a Kiskőrösi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Az...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (50 db kép)
MEGOSZTÁS