Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója az elmúlt napon beszámolót tartott a kiskőrösi képviselő-testületi ülésen. A beszámoló témája nem más, mint a koronavírussal terhelt egészségügy és annak működése volt.  

Különleges élethelyzetben vagyunk, és tudható, hogy nem ússza meg a pandémiát egyetlen település sem. A vírus jelenleg közösségi terjedés szakaszában van, és bárki lehet tünetmentes hordozó. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy egyre nő a fertőzöttek száma, és ami várható volt, egyre inkább eltolódik az idősebb korosztály felé. Az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a kórházi ápoltaknak és intenzív kezelteknek a száma is – számolt be Dr. Szepesvári Szabolcs, főigazgató.  

Október elején megnyitott a járványkórház

-Hirdetés-

Az ehhez kapcsolódó „extra” egészségügyi feladatok ellátása érdekében megtörtént a humánerőforrás átcsoportosítása is – mondta el az igazgató. Hozzátette: jelenleg 110 beteget kezelnek a járványkórházban. Az elmúlt heti számadatokból látszik, hogy a kiskunhalasi kórház területi ellátási kötelezettségére kiterjedő településekről összesen 9 beteget ápoltak, az akkori 94 betegből. Tehát több mint 10-szerese érkezik a betegeknek Bács-Kiskun megyéből, Csongrád-Csanád megyéből és Békés megyéből egyaránt. A betegellátást zökkenőmentesen tudjuk biztosítani – tájékoztatott Dr. Szepesvári Szabolcs.

A 3 megye közül Csongrád-Csanád megye a legnagyobb betegségszámmal terhelt terület, míg a települések közül Szeged, Bács megyéből pedig Kecskemét van a lista elején. 

Jól látszik, hogy a dolgozói létszám emelésével együtt a minőségi munkát is sikerült növelni, ezzel százalékpontos javulást tapasztalunk az ellátás során – tette hozzá.

Kitért a társadalmi felelősségre is

A társadalom fegyelmezettsége is közrejátszik abban, hogy milyen módon terjed a vírus. Minél kisebb egy település – és minél jobban figyelnek egymásra az emberek – annál jobban meg lehet akadályozni a közösségi terjedést.

A kórházigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki vegye nagyon komolyan a járványügyi intézkedéseket és tanácsokat, hogy ne kelljen kijárási tilalmat elrendelni, mivel annak súlyos gazdasági következményei lesznek. „Ne féljünk rászólni a párunkra, gyerekünkre, szomszédra, idegenre, hogy tartsák be a szabályokat” – tette hozzá a főigazgató. Tehát legfontosabb szabály a helyes maszkhasználat, hiszen ezzel csökkenteni lehet az átfertőzés veszélyét.

Ez katasztrófa orvoslás,

és nem katasztrofális, mondta a főigazgató. A helyzetet az jellemzi, hogy az egészségügyi munkavállalók kollektív egészsége érdekében a szabályok biztonságos és tökéletes betartása előrébb való, mint a beteg gyógyítása. Ha lebetegszik a dolgozó, nem tudjuk a betegeket megmenteni – tette hozzá Dr. Szepesvári. Ez olyan mint a lövészárok: amikor odaér a beteghez  a dolgozó, akkor meg tudjuk menteni az életét. Ha nem ér oda hozzá a dolgozó, akkor nem tudjuk megmenteni az életét.

Kár összehasonlítani az influenzával

Ez a vírus nem olyan, mint az influenza, és nem is lehet vele összehasonlítani. Amikor nagy számban látjuk a betegeket – mint most – látszik, hogy a kétoldali tüdőgyulladás és a globális légzési elégtelenséggel küzdő és lélegeztető gépre került betegeknek más egyéb, sok szervi elégtelensége lesz. Hiába gyógyítjuk meg a tüdőgyulladását, ha közben megtámadja a vírus a vesét, az érrendszerét, megtámadja a véralvadási faktoroknak a mechanizmusait, olyan vérrögképződési folyamatok indulhatnak el, és indulnak is el sokszor, ami a normál intenzív klinikai ellátásba normál betegek között nem szokott előfordulni.

MEGOSZTÁS