Kecelen a Ligetben, 2020. október 22-én tartottak ünnepélyes megemlékezést az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc eseményeiről és áldozatairól, az 1956-os emlékműnél.

Az 1956. október 23-i ünnepélyes műsor a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai versekkel, énekekkel emelték az est fényét. Elsőként Vida Roland 8. a osztályos tanuló Szőke Zsuzsanna: Lángoló kökény című versét szavalta el, akinek felkészítője: Gyetvai Orsolya volt. 

Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere
-Hirdetés-

Majd Kecel város polgármestere, Haszilló Ferenc mondott ünnepi beszédet.

„Azért jövünk, hogy fejet hajtsunk a szabadságharcosok bátor kiállása és történelmet formáló szerepvállalása előtt. Felelevenítsük a forradalom állomásait és méltassuk az apró lépésekből óriásivá duzzadt események jelentőségét. Jövünk, hogy versekkel, beszédekkel, koszorúkkal és mécsesekkel tisztelegjünk Kecelen is, ahol 64 év dördültek lövések, és ennek következtében elhunyt egy keceli lakos.” Elmondta, hogy Kecelen is lezajlottak azok az eseménysorok, melyek a főváros utcáin is.

Megtudhattuk, hogy 2020. szeptember 25-én videokonferencia keretében adták át a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap elismeréseit. Kecelről két egykori lakos is posztumusz díjban részesült. Itt Forrai Ákos alpolgármester adott át emléklapot Fejes Imre lányának, Fejes Évának és id. Herczeg Jószef fiának, Herczeg Józsefnek. Az eseményen jelen volt Tóth Lászlóné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének megyei elnöke, aki a kitüntetések kezdeményezője volt.

Ezt követően Maszlik Nóra 6. b osztályos tanulótól Juhászné Bérces Anikó: Eltaposott dicsőség című versét hallhattuk, akinek felkészítője: Ridegné Szilágyi Bettina volt.

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével és ünnepi beszédjével az 56-os megemlékezést és Kecel városát.

A magyar történelemben, a szabadság kivívásáért folytatott harcok összefűződő szálaira, következményeire emlékeztette az egybegyűlteket. Személyes, családi 56-os történelmi szálait is felidézve. Kiemelte az ország és a személyi szabadság fontosságát, erejét.
„Kedves Keceliek, Kedves megemlékezők. Kívánom azt, hogy az 56-os szabadságharc és forradalom emléke elevenen süsse a kezünket, a szívünket, a lelkünket, hogyha azt érezzük, hogy el akarják venni tőlünk azt, ami a miénk. A Hazánkat, a jövőnket, a szabadságunkat.”

Béleczki Nóra, Csiszér Abigél, Flaisz Iringó és Palásti Zorka

A Magyar vagyok című dalt Béleczki Nóra, Csiszér Abigél, Flaisz Iringó és Palásti Zorka 5. osztályos tanulók énekelték el. Felkészítőjük: Illésné Márin Éva.

A Kecel Összeköt Egyesület képviseletében, Sendula Anita és Vulman József

Az emlékmű előtt a következő szervezetek helyezték el koszorújukat:

  • Kecel Város Önkormányzata nevében Haszilló Ferenc polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő.
  • A Római Katolikus Plébánia részéről, főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános és Pap József diakónus helyezett el koszorút.
  • A Fidesz Magyar Polgári Szövetség helyi szervezete részéről Kovács László és László István koszorúzott.
  • Farkas Gergely országgyűlési képviselő és Varga Zoltán helyezett el koszorút.
  • A Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete nevében, Agócs Ákosné és Benedeczki Tamás koszorúzott.
  • A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda koszorúját az iskola tanulói helyezték el, Knipl Andrea és Ridegné Szilágyi Bettina igazgatóhelyettes kíséretében.
  • A Kecel Összeköt Egyesület képviseletében, Sendula Anita és Vulman József helyezett el koszorút.
  • A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége keceli szervezete nevében, Dr. Suhajda János és Dr. Siklósi Csaba koszorúzott.
  • A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége helyi szervezete részéről, Tóth Lászlóné és Raffai Endre helyezett el koszorút.
  • Kecel Város Tűzoltósága és a Kistérségi Nemzetőr Egyesület Kecel közös koszorúját Travnik János parancsok kísérte.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével és mécsesgyújtással zárult.

Ezt követően a Liget bejáratánál álló forgógömbös szökőkút átadása, megszentelésére került sor, majd 18 órától a Szentháromság-templomban ünnepi szentmisére hívták az összegyűlteket.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (65 db kép)
MEGOSZTÁS