A Sorsfordító Szolgáltató Központ 2015 óta biztosítja a pszichiátria betegek, 2016-tól pedig a szenvedélybetegek nappali ellátását is, mely szolgáltatások köre 2020-tól a közösségi alapellátással bővült. A Sorsfordító Szolgáltató Központ közmunkát, lakhatást és szociális segítséget kínál azoknak, akik szeretnének kilépni kilátástalan helyzetükből.

Küldetésükről Mészáros Ferencné Ági mesélt hírportálunknak.

Kapcsolódó cikk
Új épülettel bővül a Rákóczi utca 12. szám alatt működő Sorsok Háza
Új épülettel bővül a Rákóczi utca 12. szám alatt működő Sorsok Háza
A Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában a Sorsok Háza Szociális Intézmény 2015 óta biztosítja a pszichiátriai betegek, 2016-tól pedig a szenvedélybetegek...

A kezdetektől napjainkig

2015-ben kezdtünk a Baptista Szeretetszolgálat közfoglalkoztatási programjához kapcsolódva, együttműködő partnereként. Ez azt jelentette, hogy a Szeretetszolgálat szociális ellátórendszerében lévő hajléktalanokat szólította meg, felkínálva nekik a vidékre költözés, mezőgazdaságban végzett munka lehetőségét, így kerültek a rászorulók Kiskőrösre. Kezdetekben a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonában lévő ingatlanban biztosítottunk számukra lakhatást/védett szállást.

-Hirdetés-

A Masina dűlőben egy mezőgazdasági programot kezdtünk el. Az első évben egy 750 nm2-es fóliasátorban és egy 90 nm2-es gombasátorban kezdtük meg a csiperke termelést. A fóliasátorban paprikát, paradicsomot, uborkát, míg szabadföldön burgonyát, káposztát, sárgarépát és karalábét, tököt, valamint káposztát termelünk.

Jelenleg 2200 nm2-en termesztenek fóliában növényeket

Elsősorban olyan mezőgazdasági élelmiszereket termesztünk, melyet a Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézmény konyhája alapanyagként tud felhasználni, az elkészült étel a szociális étkeztetésben, idősotthonban, és természetesen közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak számára is biztosít minden napi meleg ételt.

Időközben homoktövis termesztésbe is kezdtünk, a tavalyi termésből ivólé készült, melyet az idősotthon lakói fogyasztottak el, ezzel is erősítve immunrendszerüket.

Kiskőrösön és Kiskunhalason a közfoglalkoztatási program keretén belül támogatott lakhatás épületeinek kialakítására került sor

Ezt a programot évről évre fejlesztjük, nemcsak a budapesti hajléktalanok számára, hanem a Sorsfordító Szolgáltató Központ intézményrendszerén keresztül látókörünkben lévő, valamint a környező településen élő szociálisan rászoruló emberek számára is biztosítunk munkalehetőséget. Nagyon sok olyan ember él a környezetünkben, akiknek nem megoldott a lakhatása. Mivel az egyház ingatlanában több ember elhelyezésére már nem volt lehetőség, így Kiskőrösön és Kiskunhalason a közfoglalkoztatási program keretén belül támogatott lakhatás épületeinek kialakítására került sor. A rászoruló embereknek már nemcsak munkát, hanem megfelelő lakhatási körülményt is tudtunk biztosítani. A Sorsfordító Szolgáltató Központ támogatott lakhatás szolgáltatásban lakók egy nagyon szépen felújított, barátságos, családias otthonra lelhetnek, akiket szociális szakemberek is segítenek. Férőhelyeink nagyon gyorsan feltöltésre kerültek, közel 100 %-os a kihasználtság. Két évvel ezelőtt egy „Kríziskonténer” is beszerzésre került, a lakhatási krízishelyzetben lévők ideiglenes elhelyezésére.

„Kríziskonténer”

Kezdetektől fogva célunk, hogy a hátrányos helyzetben lévő embereket próbáljuk meg visszavezetni a társadalomba és a nyílt munkaerőpiacra. Szerencsére ma már számtalan sikertörténetünk is van. Ilyen az, amikor valaki elkezd nálunk dolgozni, majd ki tud ebből a közfoglalkoztatási szférából törni. Volt olyan budapesti hajléktalan is, aki leköltözött ide, közfoglalkoztatási programban nálunk dolgozott néhány évig, aztán sikerült a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkednie, családot alapítania, tehát van kitörési lehetőség.

Azonban sajnos előfordul, amikor minden szociális és mentális védőháló, segítő beszélgetés ellenére sem élnek a felajánlott lehetőséggel. Segíteni csak azon lehet, aki változni és változtatni akar. Mi mindenkinek szeretnénk megadni a lehetőséget, de ezzel nekik kell élniük. A szociális segítségen túl igyekszünk, életviteli tanácsokkal is ellátni. A Sorsfordító Szolgáltató Központ és a Magyarországi Baptista Egyház által nyújtott szociális szolgáltatások bármelyikét, amit a törvény megenged, igénybe tudják venni. Gondolok itt a szociális étkeztetésre, a támogató szolgálatra, a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátására és természetesen a támogatott lakhatásra is.

A szociális segítségen túl életviteli tanácsokkal is igyekezne ellátni a segítségre szorulókat

Közmunkaprogram 

Közmunkaprogramunkat 2015-ben mezőgazdasági tevékenységgel kezdtük el, melyet minden évben próbálunk tovább fejleszteni és olyan plusz tevékenységeket megvalósítani, amik a szervezet érdekeit is szolgálják, ugyanakkor igyekszünk a megtermelt árut minél jobban hasznosítani.

Jelenleg 2200 nm2-en termesztünk fóliában növényeket. Láttuk, hogy nagy mennyiségű áru keletkezik, ezért létrehoztunk egy hűtőházat és egy savanyító üzemet is. Így próbáljuk feldolgozni és egész évben biztosítani a konyha alapanyaggal történő ellátását. Hozzávetőlegesen ez a konyha évente 120 000 adag ételt készít. Ezen felül megmaradó árut a Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában lévő 9 településen működő intézményeinkbe kerül, ahol adomány formájában osztjuk szét.

Mivel évről évre nagy mennyiségű áru keletkezik, ezért létrehoztak egy hűtőházat és egy savanyító üzemet is

Büszkék vagyunk arra, hogy az Élelmiszerbankból nem csak elhozunk adományokat, hanem amikor úgy adódik, és többlet termelés van, akkor az árut felszállítjuk Budapestre. Ezáltal nemcsak a környezetünkben élőknek tudunk segíteni. Sőt igazából azt mondhatjuk, hogy a rászorulók segítenek a rászorulóknak. Ezek az emberek nap, mint nap láthatják, kezük munkájának eredményét, megtapasztalhatják, hogy a közfoglalkoztatás egy értékteremtő tevékenység.

Kiskőrösön az elmúlt évben elkezdtünk sertéseket is tenyészteni. Kézenfekvő volt ez az ötlet, hiszen a savanyító üzemben sok a melléktermék, valamint a tanyáról bekerülő növényi részek is ezáltal hasznosításra kerülnek.

A megtermelt tojás egy része a kiskőrösi konyhára, míg másik fele a Baján működő tésztaüzemben kerül felhasználásra

Kiskunhalason két telephelyen történik a foglalkoztatás

Tojótelepünkön 1000 tyúkot tartunk, melyhez egy tojáscsomagoló üzem tartozik, amit szintén közfoglalkoztatás keretén belül hoztunk létre. A megtermelt tojás egy része a kiskőrösi konyhára, míg másik fele a Baján működő tésztaüzemünkben kerül felhasználásra. Itt közfoglalkoztatottaink száraztésztát állítanak elő. A kimaradt tojás pedig adományként kerül szétosztásra.

A dolgozók nyári időszakban hulladékkartonból papírtéglát is gyártanak, melyet a tojótelepen működő tanya fűtésére használunk.

A tojótelephez tartozó ingatlanon kb 5000 töves levendulaültetvény telepítésére is sor került. A megtermelt levendula egy részét megszárítjuk, morzsolás után többféleképpen hasznosítjuk. Az elkészült termékek leginkább karitatív-ajándék célú felhasználásra kerülnek.

A levendulatelepen megtermelt szárított levendulából többnyire karitatív céllal készülnek ajándákok

Baptisták az egészségért

Kiskunhalason működő varrodánkban számtalan termék kerül előállításra. Intézményeinkbe terítőt, székpárnát, törölközőket és csodaszép dísztárgyakat készítenek közfoglalkoztatottaink. Tavasszal a COVID járvány kirobbanásakor elsők között gyártottunk maszkokat is, melyeket munkatársaink és ellátottjaink között osztottunk szét.

Az egyház keretein belül működő a Baptisták az egészségért munkacsoporton keresztül a még kórházban lévő frissen műtött mellrákos hölgyek részére gyártunk „szívpárnákat” melyek a gyógyulásukat segítik.

Hímzőgépünkkel a munkaruháink logóval történő ellátását is végezzük.

Hímzőgép munka közben

Ebben az évben 9 településre sikerült mosógépet, szárítógépet beszereznünk, ezzel lehetőséget biztosítunk nemcsak ellátottjainknak, hanem dolgozóknak, sőt külsős emberek számára is ezek használatára.

A mosógépeket külsős emberek is használhatják

Kormányhivatali támogatással jelenleg egy képzésünk is zajlik, melynek keretében 12 főnek van lehetősége mezőgazdasági munkás végzettség megszerzésére. Bízunk benne, hogy a képzés elvégzése után lehetőségük lesz a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

98 fő körül van a foglalkoztatottaink száma, mely az utóbbi időben valamelyest csökkent. Ebből is látszik, hogy az embereknek sikerül elhelyezkedniük, illetve hogy a rendszerben tényleg olyanok vannak csak, akiknek nincs más lehetőségük.

Foglalkoztatottaik száma jelenleg 98 fő körül van

Szakmai kapcsolat 

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a területi Kormányhivatalok Foglalkoztatási Osztályaival, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Osztályának dolgozóival. Ezúton is hála és köszönet a segítő, támogató hozzáállásukért, valamint Belügyminisztériumnak is a támogatásért.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS