Véletlenek nincsenek, vallja Turán Istvánné a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója, aki már négy évtizede szakmai tekintélyével, alázatos, segítőkész, empatikus jellemével jelen van az intézmény életében.
Margó élete egybefonódott a könyvtárral, szakmai rátermettségéről már több cikkünkben is olvashattak, most inkább magánéletéről faggattuk.

Hogyan kerültél a könyvtárba?

18 évesen teljesen más irányú felsőoktatási képzésre jelentkeztem, a kollégiumba való költözés napján jöttem rá, hogy ez nem az én utam, hogy mást akarok. Akasztón nőttem fel, mindig is olvasó ember voltam, minden szabadidőmet a könyvtárban töltöttem. Az akkori vezetők Izsák László és Dr. Csefkó Mátyásné voltak, akik megszólítottak, egy álláslehetőséggel. Szebb és jobb munkát el sem tudtam volna képzelni.

-Hirdetés-

[kapcsolódó url=https://vira.hu/2020/01/23/turan-istvanne-margo-konyvtarigazgatokent-folytathatja-az-olvasok-szolgalatat-immaron-kozel-ket-evtizede/]

Volt olyan, hogy mást szerettél volna csinálni?

Szüleim próbáltak terelgetni, minden lehetőségen elgondolkoztam, de egyik sem talált szíven. Viszont amikor lehetőséget kaptam, hogy itt dolgozhatok rögtön tudtam, hogy itt a helyem. Segéd könyvtárosként kezdtem, minden támogatást megkaptam, hogy a felsőoktatási képesítést is megszerezzem. Munka mellett diplomáztam magyar-könyvtáros szakon.

Mi számodra a legnagyobb kitüntetés?

Nagyon szépen tudjuk a könyvtárunkat gyarapítani, menedzselni. Büszke vagyok arra, hogy a település lakosságának kb. 20%-a beiratkozott olvasója a könyvtárnak. Továbbá nagy öröm számomra, hogy meg tudjuk vásárolni azokat a könyveket, amiket szeretnénk és fontosak szakmai szempontból is, erre lehetőséget is kapunk a fenntartótól.

Munkád mellett milyen tevékenységekben veszel részt szívesen?

Szabadidőmben szívesen olvasok, hiszen egy jó könyvtáros olvas, de soha nem a munkaidejében. A mozgás szeretete is közel áll hozzám, ha van lehetőségem, akkor tornázom, vagy kerékpározom, szeretem a filmeket is. Mostanában kaptam meg az élettől a legszebb tevékenységet, és ez az unokákkal való foglalatosság.

Mi a top 5 könyved?

Sokadik olvasás után ismét időszerű lett számomra Bulgakov A Mester és Margarita című remekműve. A többi könyvben nem tudok címeket mondani, mert mindig az a legkedvesebb számomra, amit éppen olvasok. Kalandregények, krimik, fantasy valamint a science fiction műfajokból választom az olvasni valóimat. A szépirodalomban számomra a csúcs Bulgakov könyve, ahányszor olvasom, annyiféle üzenete van.

Van kedvenc ünnepi recepted?

A sütemények közül a kígyórétest emelném ki. Ezt többféle tésztából szokták elkészíteni. Például a kelt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd a közepére kerül a töltelék. A két szélét halszálkaszerűen fel kell vágni és fonatszerűen egymásba hajtani. Meggyesen, túrósan, mákosan, almásan és sós túrósan az igazi.

Ha lenne lehetőséged utazni, akkor milyen országot látogatnál meg?

Nagyon vágytam Görögországba, és ezt megkaptam. A történelmi emlékhelyek közül Izrael, vagy Egyiptom lenne még az álmom.

MEGOSZTÁS