Ősszel nem csak a diós, hanem a mákos sütik szezonja is elérkezik, és bár legtöbbször karácsonyi jellegű fűszerezéssel, mazsolával, citrommal-naranccsal párosítják, ez a recept most egy kis nyarat csempész a mák mellé.
Hozzávalók
A TÉSZTÁHOZ:
22 dkg liszt
13 dkg puha vaj
11 dkg cukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
A TÖLTELÉKHEZ:
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
8 dl tej
1 üveg őszibarackbefőtt
2 tojásfehérje
A tojások sárgáját habosra keverjük a puha vajjal, a sóval, a citromhéjjal és a cukorral. Beledolgozzuk a lisztet. Egy 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, belenyomkodjuk a tészta kétharmadát. A maradékot betesszük a hűtőbe.
Levágunk egy csík sütőpapírt, összehajtjuk, és kibéleljük vele a tortaforma oldalát. Nyolc deci tejjel sűrű vaníliás pudingot főzünk a két csomag vaníliás pudingporból. Belekeverjük a mákot és a porcukrot is. Habbá verjük a fehérjéket, óvatosan, hogy ne törjük meg, beledolgozzuk a mákos pudingba. Ráöntjük a tésztára, majd rászórjuk a leszűrt, összekockázott őszibarackot.
A tetejére reszeljük a maradék tésztát, és 170 fokon körülbelül 70 percet sütjük.
Ha kicsit hűlt, levesszük az oldalát, és átcsúsztatjuk egy rácsra. Csak akkor lehet szépen szeletelni, ha teljesen hidegre hűlt.
Forrás: videkize.hu