Tegnap esti órákban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a koronavírus második hullámában emelkedő esetszámokra reagálva a kormány éjféltől veszélyhelyzetet hirdet ki Magyarország egész területére.

A világjárvány következményeinek elhárításának érdekében az alábbi rendelkezések léptek életbe, melyek a Magyar Közlönyben is megjelentek:

Újra kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ettől eltérően csak munkavégzés helyére (oda és vissza) történő eljutás céljából, vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető veszély esetén és életvédelmi céllal lehet csak közterületen tartózkodni.

A szórakozóhelyek látogatásáról
-Hirdetés-

A kulturális és sportrendezvényeken csak minden 3. ülőhelyet foglalhatják el a nézők. Mint eddig, a szabályok betartását ezután is a rendőrség fogja ellenőrizni: figyelmeztethet és 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat. A helyiséget legalább 1, legfeljebb 1 évre ideiglenesen bezárathatja. A sportrendezvények esetében legalább 1, legfeljebb 10 alkalomra zártkapus rendezést írhat elő büntetésként.

Sűrítik a tömegközlekedési járatokat

Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési vállalatoknak szükséges egy járatsűrítési terv elkészítése, mely a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 3 és este 7 közötti időszakokra vonatkozik. A kormány döntött arról is, hogy újra bevezetik az ingyenes parkolást.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök facebook oldala. 

MEGOSZTÁS