Rengeteg dologról állították már, hogy függőséget okozhat. Ez a lista akkor bővült jelentősen, amikor kezdték felismerni, hogy nem csak kémiai, de viselkedéses függőségek is léteznek. És valóban, elméletileg bármilyen tevékenység mentén kirajzolódhat a függőség, az más kérdés, hogy a gyakorlatban végül miből lesz tényleg az.

-Hirdetés-

A viselkedések terén azt látjuk, hogy egy-egy tevékenység ki tudja alakítani a maga függőségét, míg másoknál megmarad a pozitív szenvedélyek szintjén. Egy lelkes vállalati rendszergazda nem feltétlenül munkafüggő, és az edzőteremből elégedetten távozók sem feltétlenül testedzésfüggők.

A kérdés tehát nem az, hogy mit teszünk, sokkal inkább az, hogy hogyan, milyen minőségben tesszük azt.

Ma már nagyon sok mindennek a rabjaivá válhatunk. A konzolok nap mint nap hívogatóan ott csücsülnek a nappaliban, ha folyton engedsz a kísértésnek, akkor mindent kizárva belecsöppensz egy virtuális vérengző világba, és mire észbe kapsz, már túl agresszív lettél.

Nemcsak a játékoknak lehetünk az áldozatai, hanem a sorozatoknak is. Régebben Izaura, Esmeralda, Paula és Paulina élete, ma pedig ezeknek török verziója szögezi a képernyők elé a nőket. Nincs is ezzel baj addig, amíg elégedetlenek és boldogtalanok nem leszünk a filmbéli romantika és szenvedély hiányának következtében.

Aztán persze ott van a social média. Létezik sok előnye is, de okosan kell használni és elég érettnek kell lenni hozzá.

Egy előadáson villámcsapásként ért a felismerés, hogy manipulálható vagyok a social média által. Előveszem a kütyüt, hogy megnézzem XY mit üzent nekem, aztán azon kapom magam – vagy épp rám szólnak, hogy hello, itt Föld hívja Szilvit – hogy elfáradtam, a gondolataim megannyi zsákutcába futottak… jártam a ’hogyan fogyjunk le ezzel a csodabogyóval’ utcában, a ’sötétkék akciós leggings sajnáljuk, elfogyott’ utcában, a ’Cloe de menő még fáradtan is’ utcában, az ’így készülj fel a 2021-es évre’ utcában, a ’már megint rekordot döntött a vírus áldozatainak száma’ utcában, az ’ezzel tuti sikert érsz el’ utcában, a ‘gyermeknevelés a szomszédod szerint’ utcában… és már nem is tudom, hogy mi volt az úti célom.

Tanulj meg fókuszálni! Ez volt az előadás címe, ami által világossá vált számomra a sok problémám forrása.

Nem mondom, hogy nem esek újra és újra ebbe a hibába – főleg, hogy valamilyen szinten nekem munkám is social médiás felület – de törekszem arra, hogy a jelenben éljek, azokkal, akik körbevesznek.

Egy szenvedély akkor válik kórossá, ha a hétköznapinak nevezhető cselekvés elburjánzik. Ne hagyjuk, hogy elrabolja az értékes időnket, üzenjünk hadat a generációs rossz szokásoknak:

lássunk, halljunk és beszéljünk egymással!  

Képek: Kincses Photography-It’s About You
Forrás: divany.hu

MEGOSZTÁS