Az új koronavírus járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt hazánkban, ezért a Kormány most is az emberek együttműködésére számít. 2020. november 11-én az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések kerültek bevezetésre, mely döntések számos ember életére kihatással vannak. 

-Hirdetés-

Ezúttal magánszemélyeket kérdeztünk meg arról, hogyan érintik/mennyire viselik meg őket a jelenlegi szigorítások, a járvány miatti korlátozások. 

Néző Vivien, napközis nevelő (KEVI)

A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában dolgozom napközis nevelőként. Nagy izgalommal vártam a szeptembert, hogy milyen feltételek mellett kezdhetjük meg a tanítást. Az eleinte szokatlan, új szabályokhoz igyekeztünk minél előbb alkalmazkodni és nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, hogy ennyire rugalmasan, odafigyelve tudták és tudják a mai napig kezelni a fennálló helyzetet! Esetenként az is megesik, hogy a nagy rohanásban Ők hívják fel a figyelmemet: „Vivi néni, el ne felejtsd a maszkod!”. Ez az egyszerű kis példa is bizonyítja, hogy nagyon jól működik iskolánkban az egymásra való kölcsönös odafigyelés, mind a pedagógusok és iskolai dolgozók, mind pedig a gyerekek részéről. Sajnos sok közös programunk elmaradt, mint például az erdei iskola vagy a családi nap, ezért délelőttös kollégámmal igyekszünk kárpótolni a gyerekeket, amiben a szülők is nagyon segítőkészek. Eddig lelehtőségünk nyílt a Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthon lakóinak készíteni egy kis műsort, amelyet idősek napjára egy videófelvétel formájában juttatunk el. Voltunk a szabadidőparkban is egy nagyot játszani, ellátogattunk a Közúti Szakgyűjteménybe, a múlt héten pedig a Világ Gyalogló (hó) Nap programsorozat keretein belül egy közel 9 km hosszú túrára mentünk a Szücsi erdőbe tanítványainkkal. Tanító néniként igyekszem pozitívan állni a fennálló helyzethez és bátorítani, ha szükséges felvidítani környezetemet. Fontosnak tartom emellett, hogy a lehetőségeinkhez mérten minél többet legyünk a friss levegőn, ezért párommal gyakran járunk túrázni, így a sok munka mellett egy kis kikapcsolódásra is van lehetőségünk. Bízom benne, hogy az egymásra való odafigyeléssel, kellő türelemmel és toleranciával átvészelhetjük ezt az időszakot.

Brosius-Szomor Dóra, a Vad-kert vadfarm ügyvezetője

Szarvasok, muflonok és mangalicák tenyésztésével foglalkozunk. Az igazat megvallva, a korlátozások a vállalkozásom és a családi életem is csak minimálisan befolyásolják, de tiszta szívből együttérzek azokkal akiket érint. Mindig hálás voltam azért, hogy olyasmivel foglalkozhatok, amit szeretek csinálni, ami miközben kimerít mégis feltölt. Most ahogy látom milyen sok vállalkozást, emberek megélhetését sodorja veszélybe a covid miatt kialakult helyzet, méginkább megbecsülöm hogy ebben a szakmában találtam meg a helyem. Igaz nincsen szabadság, egybefolynak a hétköznapok a hétvégekkel, korán kelünk, korán fekszünk. Mikor hallottam hogy este 8 után kijárási tilalom, el is mosolyodtunk a férjemmel, mert mi legtöbbször 8 órakor már ágyban vagyunk. A gyerekek még olyan picik, fel sem fogják hogy mi ez az egész, de ügyesen alkalmazkodnak ha kell. Az oviba nem kísérhetjük be a nagyobbat, ügyesen mossák és fertőtlenítik a kis kezüket, nem járunk velük boltba. A maszkviselést már egészen megszoktuk. Csináltattam saját logós szájmaszkokat, szerintem a legnagyobb marketing. Kívánok mindenkinek kitartást, türelmet és jó egészséget!

Dudás Roland, grafikus vállalkozó 

Soltvadkerten és Kiskőrösön éltem sokáig, azonban 1,5 évvel ezelőtt Tenerifére költöztem, ahol grafikus vállalkozóként dolgozom. A világ számos helyén nagy felfordulást okozott egy bizonytalan helyről származó bizonytalan valami. Hirtelen mindenhol káosz kezdett el uralkodni. Az intézkedések és korlátozások sora a történelem egyik legnagyobb globális károkozását vonta maga után kétségtelen. Tenerifén is hasonlóan. Az emberek itt 80-90 %-ban a turizmusból élnek, ezáltal nagyon látványos a visszaesés mindenben. Rengeteg munkahely megszűnt, cégek s szállodák zártak be, sőt sokan hazavándoroltak. Hogyan  éltem és élem meg ezt a cirkuszt? Figyelek, tájékozódok, és kutatom az igazságot hosszú évek óta, s mivel igen mélyre jutottam el a nyúl üregébe, és rádöbbentem a kemény valóságra, így eldöntöttem, hogy az életet választom a félelem helyett, s bevettem a piros pirulát. Szeretem az életet, az életem. Nem nézek tévét, és nem hagyom magam félrevezetni a média által sugárzott elmeprogramozástól. Más alternatív de megbízható forrásokból tájékozódom. Ezzel megszabadítottam magam óriási mennyiségű negatív befolyástól. Nem félek. Inkább élek. Kitartok és egyensúlyban maradok. Nem vitatkozom. Élek, megyek az utamon, megfigyelek és közlök ha kell. Nem panaszkodom.Mindenki látja és belül nagyon érzi, hogy semmi nem akar működni már a világban. A gazdaság dől, az egészségügy K.O., az oktatás káosz, a társadalom megosztott, a politika kapkod és tehetetlen. Vajon miért? Minden változóban van. Tetőtől talpig. Hagyjuk elmenni a régit, s engedjünk teret az új minőségnek! Teremtsünk egy jobb, igazságosabb és szeretet alapú világot. Ne FÉL-jetek s legyetek EGÉSZ-ségben, bármi történjék. Ne csak reméld, ne csak hidd, hanem TUDD IS AZT, hogy a legsötétebb óra mindig hajnalban van, de nagyon rövid időn belül virradni fog az egész világon!

Farkas Zsuzsanna, dietetikus és üzletvezető 

Dietetikusként és egy biobolt üzletvezetőjeként az első hullámban is érzékeltem a fokozott félelmet és szorongást az emberekben, amely mostanra sokkal erőteljesebbé vált. Igen, szükséges óvatosság és körültekintés, de a túlzott rettegés és félelem lemeríti az immunrendszert, romboló hatású. Ezért is tartom feladatomnak a biztonságos, preventív, megnyugtató információk biztosítását. Étrend-kiegészítők szempontjából elsősorban a cink ásványi anyag (szerves változatot keressünk), és természetesen a D-vitamin pótlására hívnám fel a figyelmet. Használjuk a természet ősi segítségeit, és alkalmazzunk antivirális hatású, immunerősítő gyógyteákat, amelyek hozzájárulnak tüdőnk egészségéhez is: bodza, apróbojtorján, málnalevél, tüdőfű, martilapu, kakukkfű. Válasszunk valódi élelmiszereket, kerüljük a gyorséttermi, feldolgozott ételeket. Törekedjünk a szezonális nyersanyagok használatára, például a kénben bővelkedő keresztesvirágúak (káposztafélék, torma) szintén támogatják a légzőrendszerünket. Én továbbra sem gondolkodok szélsőségekben, a természet felé fordulva a higgadtságot és a megfontoltságot képviselem, így támogatva magamat és mások egészségét.

Andriska János, személyi edző

26 éves vagyok, 8 éve foglalkozom natural testépítéssel, 8 hónapja erőemelek is és 5 éve foglalkozom személyi edzéssel, valamint  életmód tanácsasdással. Mindemellett 2 műszakos munkarendben dolgozom, mint CNC forgácsoló és programozó. A jelenlegi helyzet,  -az, hogy a konditermek is bezártak- nagyon rosszul érint, mivel sem én, sem a vendegeim nem tudunk a megszokott módon edzeni. Ez a döntés nem mellesleg teljesen szétszedi a vendégkörömet, plusz edzés nélkül én is és vendégeim is stresszessebbek vagyunk. Mindemellett ez nekem egy komoly bevétel kiesést is jelent és lakásfelújítás miatt ez abszolút nem érint jól most. Persze próbálok mindenkit arra ösztönözni, hogy menjenek a szabadba mozogni, figyeljenek az étkezésükre, de aki az edzőtermi edzéseket szereti, az a személy megfelelő eszközök nélkül nem fogja tudni mindezt pótolni. Próbálom az embereket ingyenes otthoni edzéstervekkel segíteni (szerintem pofátlanság ezen nyerészkedni), menedzselni az online életmódváltó programomat is, de nyilván az emberek ebben a helyzetben ezen a területen is próbálnak spórolni, így nincs egyszerű dolgom, de mindent megteszek, amit tudok. Igazán talán most van itt az ideje annak, hogy mindenki el kezdjen foglalkozni az egészségével.

MEGOSZTÁS