Az óriási beruházás már a közbeszerzési eljárás előtt áll, a szükséges telek átalakítások megtörténtek. A kiskőrösi önkormányzatnak több mint 70 ingatlantulajdonossal kellett megegyeznie, ami nem volt egyszerű mozzanat: 1-5 méteres szakaszokat vásárolt meg a város, több helyen kerítéseket és kapukat is át kell helyezni; mondta el hírportálunknak Szedmák Tamás Kiskőrös alpolgármestere, az érintett körzet képviselője.

 

-Hirdetés-

Vannak, akik egyre nagyobb hangerővel üvöltik tele a közösségi médiát, hogy sosem fog elkészülni. Megnyugtató válaszok reményében Szedmák Tamást kérdeztem.

Elmondások szerint a színfalak mögött nagy tempóval halad a beruházás előkészítése, mégis hol tart jelenleg a beruházás?

Először is nagyon fontos leszögezni, hogy jogszabály szerint lakott területen kívül csak olyan kerékpárút épülhet, ahol adott az útfelőli szél és az út széle között minimum 3 méter távolság. Ez azért nagyban nehezítette az előrehaladást: Kiskőrös Város Önkormányzatának 70 ingatlantulajdonossal kellett megegyeznie, külön-külön.

Arról nem is beszélve, hogy több tucat villanyoszlop lógott bele a nyomvonalba, amelyeket a nyáron áthelyeztünk.

De mint tudjuk ez hosszú időbe telik – főleg az NKM részéről – és rengeteg pénzébe is kerül a városnak. Ezért költségkímélés címszóval telekrészeket vásárolt az önkormányzat, hogy olcsóbb és gördülékenyebb legyen a kivitelezés előkészítő fázisa.

Tehát a közbeszerzési eljárás előtt áll az „ügy”.

Közbeszerzési eljárást csak úgy lehet kiírni, ha a projekt (a kivitelezés) területe a város tulajdonában van. A munkánkat tovább nehezítette, hogy az utolsó, körülbelül 80 méteres szakasz Tabdi közigazgatási területén volt. Ezért kormányzati szinten kellett átírni a város nevére azt a szakaszt, mivel más település területén nem építhetünk önkényesen.

A kép illusztráció.

A legfontosabb kérdés következik: Mikorra készül el?

Mindenkitől egy kis türelmet kérünk,

a jövő év folyamán mindenképpen megépül,

hiszen minden egyes folyamatban lévő uniós projektet, amelyre megnyert forrással rendelkezünk, meg kell valósítanunk a 2021-es évben.

Milyen további fejlesztések kapcsolódnak a kerékpárúthoz?

A bicikliút a vasúti átjárótól fog tartani a Tabdi elágazásig. Ahhoz, hogy ez folytonos legyen egészen a kiskőrösi városközpontig, a vasúti átjárótól a Sárkány József utcáig – ami 130 méteres szakaszt jelent – önerőből továbbvisszük a kerékpárutat. Mivel ezen a szakaszon rendkívül rossz járdaszakasz is található, köszönhető annak a 6-8 darab, körülbelül 40 éve ültetett nyárfának, melynek gyökerei teljesen tönkretették azt a járdát, így balesetveszélyessé is vált. Továbbá azok a fák sajnos nem valami szépek, hiszen a Nemzeti Közművek szakemberei folyamatosan levagdossák az út felőli ágakat. Ezért a kivágásukat már az ott élő lakosság és a közös képviselő is kérte.

Domonyi László polgármesterrel, és Schäffer Tamással, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezetőjével egyeztettünk, így az a szakasz teljesen meg fog újulni, tehát felújítjuk a járdát és mellette lesz egy kétsávos kerékpárút is.

Továbbá Filus Tiborral, az Ültess Fát Mozgalom vezetőjével benyújtottunk egy pályázatot, ami az ott található zöldfelület fejlesztésére irányul, hiszen a város közlekedésének rekonstrukciója végett is kiemelt jelentőségűvé vált az a városrész.

MEGOSZTÁS