Az Európai Bizottság november 13-án jóváhagyta, hogy a „Soltvadkerti” pezsgő, a „Soltvadkerti” fehér bor és a töppedt szőlőből készült „Soltvadkerti” bor felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban – áll a Bizottság pénteki közleményében.
Az oltalmi kérelmet még 2016 áprilisában nyújtották be, így tehát csaknem 4,5 évet kellett várni a végső döntésre.
A „Soltvadkerti” pezsgő és borok alapanyagául szolgáló szőlőt a Duna–Tisza közén termesztik, amelyet alacsony tengerszint feletti magasság és homokos talaj jellemez. A helyi ökológiai adottságoknak, a borkészítéshez használt szőlőfajtának és a helyi szakemberek tudásának köszönhetően a soltvadkerti bortermelés dinamikusan fejlődik.
A termelés mozgatórugóját a helyi családi borászatok jelentik. A helyi lakosok és borászok a szőlőtermelés és a hagyományok ápolásán túl a soltvadkerti borok jó hírének öregbítését is szívügyüknek tekintik. A döntésnek megfelelően a „Soltvadkerti” nevet viselő pezsgő és borok bekerültek a már oltalom alatt álló 1174 borfajta jegyzékébe, mely az eAmbrosia adatbázisban található.
Úgy gondolom, hogy ezzel Soltvadkert, mint szőlőtermelő város felkerült az európai bortérképre. Fontos kihangsúlyozni: mint város, nem pedig kunsági borvidék. Ez egy óriási dolog. Véleményem szerint nagyon sokan még nem is látják ennek a jelentőségét, de minden szempontból fontos az, hogy eredetvédett lett az Ezerjó. 4,5 éves munkánk van ebben, mely egy olyan vállalás volt részünkről, amit örömmel végeztünk a fiammal. Mindez egy hosszú folyamat volt, sok munkával, hiszen először a borvidéken kellett bejegyeztetni a szőlőfajtát, aztán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsába, majd a Minisztériumhoz kellett benyújtani az indoklásainkat. Mindez 4,5 évbe telt. A lényeg az, hogy most már Soltvadkert városának is eredetvédett bora van, így mi is bekerültünk a már oltalom alatt álló 1174 borfajta jegyzékébe. Úgy gondolom, hogy ezzel tudni kell élni, hiszen egyre nagyobb jelentősége van a világ borfogyasztása szempontjából az eredetvédett boroknak – mesélte Frittmann János, Frittmann Borászat.
Szakmai szemmel nézve mindenképpen presztízsemelkedés, hogy a ,,Soltvadkerti” név és termőhely oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott. Azon kell dolgoznunk továbbra is, hogy a fogyasztók tudatosan keressék a ,,Soltvadkerti” borokat. Jó lenne elérni, hogy a „Soltvadkerti” megjelölés márkanévként tudatosuljon a vásárlókban. Ehhez természetesen sok munkára van szükség mind a pincében, mind a marketing területén. Kiváló borokat kell készíteni és tudatosítani, hogy Soltvadkerten termett szőlőből készült – nyilatkozta Galántai Norbert, Galántai Családi Pincészet.
Ez természetesen nagyon jó hír, hiszen igazi megtiszteltetés és előrelépés a soltvadkerti borok számára. Mindez komoly marketing értékkel bír, azonban a jövőben ki kell aknázni a benne rejlő lehetőségeket, hogy maradandó előnyt jelentsen nekünk, soltvadkerti borászoknak ezen a telített borpiacon – tette hozzá Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna, Lantos Családi Pincészet.
A „Soltvadkerti” elnevezés bejegyzése iránti kérelem az Európai Unió Hivatalos Lapjában itt olvasható, az uniós minőségrendszerek ismertetése pedig itt.
Forrás: MTI