A kiskőrösi Fábián Dekor idén a karácsonyi ünnepekre adventi koszorúkkal, manófákkal, és asztali díszekkel készült. Szabó Nikolett, a Fábián Dekor vállalkozás tulajdonosa hírportálunknak elmondta, hogy számára az év legszebb időszaka a Karácsony, ez az ünnep áll legközelebb a szívéhez. Többek között a színék, a csillogás, és a kedves karácsonyi ikonikus figurák miatt is. Mint például a hóember, angyalka, mikulás, mézeskalács ember, és a legimádottabb mind közül, a rénszarvas figura. A 2020-as év karácsonyi és adventi dekorációs divatjáról Szabó Nikolettel beszélgettem.

Szabó Nikolett, a Fábián Dekor megálmodója, műhelyében

Miért pont a karácsony a kedvenc ünneped? 

A karácsony az, ami tényleg olyan színes, csillogó és határtalan. Dekorosként a fantázia szárnyalhat, minimálisak a megkötések. Hiszen a tavasz színvilága a sárga, virágok, kiscsibék, katicabogarak és méhecskék dominálnak. Az őszt a piros, a narancssárga, és a barna határozza meg, szinte mindenhol visszaköszön a tök, a napraforgó, és a színes falevelek.

Aki idei a karácsonyi díszítésben is a nagy divatgurukat szeretné követni, mire figyeljen oda? Mely anyagok, minták, színek dominálnak idén? Mi lett a 2020-as év karácsonyi színe?

-Hirdetés-

Az előző években a kötött anyagokkal való díszítés volt a menő. Már a tavalyi évben is, de az idén még jobban visszaszorult. Most mindenben a szőrös, szőrmés, puha anyagok köszönnek vissza. Az asztali díszeket, adventi koszorúkat, ajtókopogtatókat és a „manófát” is ez az anyag alapozza meg. Számos otthon bejáratánál díszeleg az úgynevezett “Grincsfa”, de a 2020-as év nagy újdonsága a „manófa”. Ezt is a többi díszítő elem színéhez, stílusához lehet hangolni. Ebből én idén rózsaszín, arany és ezüst színkombinációban készítettem.

“Manófák”

Az idei karácsony divatszíne nem a tipikus karácsonyi színek közé tartozik, viszont igazán nagyvilági hangulatot kölcsönöz egy kis ezüsttel, fehérrel, csillogással kiegészítve. Ez idén nem más, mint a pávakék. Tavaly indult útjára, de úgy tűnik, hogy idén is kitart a karácsonyi páva őrület. A kék színt kedvelőknek jó hír lehet, hogy előreláthatólag a jövő évben sem kell lemondaniuk kedvenc színük árnyalatairól, hiszen az Al Aqua lesz a 2021-es év színe.

2020-as év trend színe a pávakék, adventi koszorú

A pasztellszínek, mint a barack és bézs letisztultságot és eleganciát kölcsönözhetnek otthonunknak ebben az időszakban is. Az arany és a rózsaszín bájos kombinációi sikkes és légies életérzést sugallnak, modern vintage hangulatot varázsolva.
Izgalmas lehet, hogyha nem hagyományos színeket, például a rózsaszínt, keverünk az ünnepi dekorációba. A fenyőfa vagy az adventi koszorú rózsaszínű és ezüst díszekkel, fehér fényekkel különleges hangulatot áraszthat.
De az se csüggedjen, aki a klasszikus karácsonyi színeket, a pirosat és a zöldet részesítik előnyben. Hiszen ezek soha nem fognak kimenni a divatból, már összenőttek az ünneppel.

Adventi koszorúk

Az élő vagy a mű alapanyagok felhasználása az elterjedtebb? 

Az alapanyagokban élőket és műket is megtalálhatunk. Az élők nagyon naturálissá, természetközelivé varázsolják az otthonunkat. A fenyő illata is kölcsönöz a lelkünknek egyfajta ünnepi, meghitt hangulatot. Én mű alapanyagokkal dolgozom, hiszen az igényeket nem tudnám kielégíteni, ha élőkkel készíteném. Nem tudnám hónapokkal előtte elkezdeni a díszek, adventi koszorúk gyártását, és az a mennyiség rovására menne. A mű alapanyagok mellett szól az is, hogy tartósabbak, éveken át újra lehet használni.    

Nálad mikor köszönt be a karácsony hangulata? Mikortól kezdesz el készülni az év végi ünnepekre?

A fa figurákat már nyáron elkezdem készíteni. Megtervezem, kivágom, csiszolom, festem, és végül dekorálom őket, ez hosszú időt vesz igénybe, főleg több darab elkészítésénél. A karácsonyi figurák sokszor világítást is kapnak. 
Az ajtóra felfüggesztett kopogtatók is visszaköszönnek még, de egyre népszerűbb az ajtók melletti, vendégváró díszítés álló figurákkal, kisebb farönkökkel, cserepes virággal. Többször előfordult már kisgyerekes családoknál, hogy a gyerekek nem engedték meg a tőlem vásárolt fa figurákat kitenni az ajtón kívülre, mert annyira megszerették őket. Volt, aki fel is öltöztette, sapkát, sálat és kabátot adott a szeretett fa figurájára. Előfordul, hogy ezek beltéri lakásdekorációk lesznek végül.

Karácsonyi fa figurák (Kép: Fábián Dekor)

Az adventi koszorúkat, asztali díszeket novembere 2-tól kezdem el készíteni. Előtte a halottak napjára készülök, és ahogy annak vége, azonnal átállok a csillogó és színes, vidám karácsonyi dekorációkra.
Az igazi előkészületek már januárban megkezdődnek, hiszen már onnantól az alapanyagok beszerzését intézem. Így mondhatjuk, hogy jóformán egész évben a karácsonyra készülök.

Mi a jellemzőbb, készen megvásárolják az emberek a karácsonyi dekorációt, adventi koszorút vagy otthon, saját maguknak készítik el? Azoknak akik barkácsolásban szeretik kiélni kreativitásukat, mit tanácsolsz, mire figyeljenek oda?  

Az a tapasztalatom, hogy sokan kész dekorációs termékeket vásárolnak. Hiszen nem mindenkinek vannak olyan eszközei, kellékei melyekkel el tudna készíteni egy komolyabb díszt, adventi koszorút. Az alapanyagokat is sokszor körülményes beszerezni, vagy csak nagyobb kiszerelésben tudják megvásárolni, amiből sok megmarad. Esetleg nincs idejük, kedvük vagy egyszerűen nem áll hozzájuk közel a kézműveskedés, barkácsolás. Sok esetben, anyagilag sem biztos, hogy jobban megéri otthon bajlódni vele.

Téli hangulatú asztali dísz

Ajándéknak is kitűnő választás lehet, egy figyelmesen és körültekintően kiválasztott, az ajándékozott fél otthonához illő dekorációs elem, mint az asztali dísz, vagy az ajtókopogtató… Egy ilyennek mindig mindenki örül, tuti a siker.

De természetesen vannak olyanok, akik a saját kezűleg elkészített dekoráció hívei. Nekik az lenne a tanácsom, hogy az elkészített dekoráción, amennyiben van rajta, a gyertyákat nagyon jól rögzítsék! Ragasszák, kössék oda és mindennél fontosabb, hogy SOHA ne hagyják őrizetlenül egy percre sem a meggyújtott gyertyát. Mindig fújjuk el a lángot még akkor is, ha csak kiszaladunk valamiért. Nagyon balesetveszélyes, gyúlékony, a másodpercek tört része alatt lángra kaphatnak a gyertyát körülvevő díszek, az asztal…
Figyeljünk rá, hogy ezeket a dekor elemeket, ne a gyertyák közvetlen közelében helyezzük el, ne lógjon bele semmi a lángtérbe. Sok mű dolog már a hő hatására is hamar elolvad, lángra kap.

alapanyagok díszek készítéséhez, ragasztópisztoly és eszközök

A ragasztópisztoly használata lehet még rendkívül balesetveszélyes. Egy apró figyelmetlenség következtében hamar megégethetjük magunkat, ami sajnos egyből vérhólyagot is okozhat. Ezért én azt tanácsolnám amellett, hogy ezzel is óvatosan és körültekintően bánjunk, hogy gyerekeknek ne engedjük meg a használatát. Sok más olyan dolog van egy dekoráció elkészítésénél, amiben tudnak segédkezni a kis kezek. Hiszen ez egy jó kis családi program, közös kikapcsolódás is lehet.

A Fábián Dekor meddig ügyeskedik a karácsonyi díszek elkészítésében? Te a gyermekeiddel hogyan készülsz az ünnepekre?   

Én december 17-ig készítem a karácsonyra szánt díszeket, utána leáll a munka. Ekkor a két gyermekemmel és a családdal elkezdünk készülni az ünnepekre, és jöhet a pihenés időszaka. Bár az adventi koszorút nem közösen készítjük el, de a gyerekek közös megegyezéssel választják ki azt, ami nekik a leginkább tetszik a műhelyből. Nálunk a lakás dekorálásában és a mézeskalácsok sütésében, díszítésében nagy örömüket lelik a gyerekek is, azt együtt szoktuk elkészíteni. Abban élik ki kreativitásukat. 

Január 6-án, vízkeresztkor eltűnnek az otthonokból a karácsonyi díszek, a karácsonyfa. Tart még a hideg, borongós, esetleg havas időjárás uralkodik. Ilyenkor mivel lehet dekorálni a lakásokat? Hiszen a tavaszi díszeket még korai előszedni.

Az utóbbi években egyre népszerűbb, hogy ezeket a borongós, hideg napokat feldobjuk egyfajta mini díszkertbe ültetett élő virágokkal. Ilyen például a jácint, tulipán, kígyóvirág vagy a nárcisz. Az asztalokra, nappalikba, polcokra rakva az egész teret vidámabbá varázsolják. A jácint még illatával is a jó idő beköszöntét hirdeti. Színeiben ugyan még visszafogottabbak, letisztultak, nem olyan erőteljesek, de még a karácsonyi csillogásból is marad benne egy kicsi.
A tavaszvárás és ezeknek a virágoknak az ideje egyre inkább előre tolódik. Karácsony után mindenki a jó időt, a természet megújulását és kivirágzását várja. 

Képek: Weigand-Kiss Bettina, és Fábián Dekor

Kapcsolódó cikk
A Fábián Dekor termékek mosolya mögött egy tragédia húzódik
A Fábián Dekor termékek mosolya mögött egy tragédia húzódik
A VIRA Magazin új minisorozattal kívánja bemutatni olvasóinak a kiskőrösi és környékbeli fiatal vállalkozókat. Igen, fiatal koruk ellenére ők nem...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS