A VIRA Magazin új minisorozattal kívánja bemutatni olvasóinak a kiskőrösi és környékbeli fiatal vállalkozókat. Igen, fiatal koruk ellenére ők nem költöztek el külföldre vagy a fővárosba (esetleg megjárták, de hazajöttek), hanem itt, városunkban vagy legalábbis a környéken próbálnak szerencsét, sokan közülük egészen szép eredménnyel. Ezért olyan fiatalokat keresünk meg térségünkben, akik családi vagy önálló vállalkozásba kezdtek és itt képzelik el jövőjüket a továbbiakban is.

-Hirdetés-

Szabó Nikolett egy sajnálatos halálesetet követően lett a ma méltán népszerű, kiskőrösi telephelyű Fábián Dekor kitalálója. 30 éves korára saját vállalkozást hozott létre, amikor férje, Fábián Laci hirtelen elhunyt és egyedül maradt 8 hónapos kislányával és az akkor még csak pocakban növekvő kisfiával. Az általa készített bábuk mind mosolygósak, ahogy Niki is, pedig ez a mosoly egy súlyos tragédiát rejt el. A vállalkozás neve mára összeforrt férje vezetéknevével, így mindenben picit Laci is benne van.

Niki kislánya, Panna mindig lefényképezkedik az aktuális kedvenceivel

VIRA: Mesélnél a VIRA olvasóknak a szakmáidról? Szereztél párat és mégsem azokban helyezkedtél el.

Sz.N.: Kiskőrösi vagyok, a Petőfi Sándor Gimiben érettségit és vincellér végzettséget is szereztem, majd Baján a környezetmérnök diplomát is kézhez kaptam. Bár kitanultam ezeket és még jó tanuló is voltam, de végül egy teljesen más helyen kötöttem ki. Itt Kiskőrösön az egyik helyi hipermarketben dolgoztam a kislányom megszületésééig.

VIRA: Ezek után hogyan jött a Fábián Dekor ötlete?

Sz.N.: Sajnos miután a férjem infarktust kapott és meghalt, magamra maradtam a 8 hónapos kislányommal, miközben már az öcsi is úton volt. Majd mikor már hárman voltunk a gyerekeimmel, akkor kellett magammal valamit kezdeni, hogy lekössem a gondolataimat és ne a történteken rágódjak. Akkoriban nagyon sok segítséget kaptam ismerősöktől és ismeretlenektől is, és ezt viszonozni szerettem volna, ezért kezdetnek alkottam pár fából készült gombát köszönetajándékként. Aztán mint a mesékben, csak gyakoroltam, gyakoroltam, gyakoroltam és sokat keresgéltem az interneten. Majd beszereztem pár eszközt a gyártáshoz és fúrtam, faragtam, festettem.

VIRA: Elsőnek voltak a fa bábuk. Mostanra lettek ajándékdobozok, minden ünnepre és alkalomra egyedi kis csomag, ajtódíszek.

Sz.N.: Idővel a fa termékek kevésnek bizonyultak, ezért ki kellett találnom mást, elmentem a lakásdekoráció és az ünnepi ajándékok irányába. Naprakésznek kell lennem az aktuális vevői kereslettel, a trendekkel, mindig kutatom az újat. Egész évben talpon vagyok, szabadság nincs, hiába lettem a magam főnöke. Akkor állok meg, ha a gyerekeim lebetegszenek. Télen a Húsvétra, Anyák napjára, ballagásra készülök, nyáron pedig a Mindenszentek, Mikulás és Karácsony van soron.

VIRA: Úgy tudom, hogy külföldi vevőid is akadnak?!

Sz.N.: Webshoppal sosem foglalkoztam, de a magyar kapcsolataim által sikerült pár külföldi hotellel üzletet kötnöm, viszont ezek csak időszakosak. Inkább az itteni vevőkre koncentrálok, kijárok a kiskőrösi piacra és a helyi fesztiválokon is gyakran helyet kapok az árusok között. Legutóbb a kiskőrösi tojásfa alatt is az én dekorációm fogadta az arra járókat, barika és nyuszi képében.

Peti és Panna Nikivel a városi tojásfa díszítésekor

VIRA: Mi a legnehezebb és a legszebb dolog a munkádban?

Sz.N.: A legnehezebb benne az, hogy rengeteg időmet elveszi a munka, a kapcsolattartás a vevőkkel, a beszerzés, amit magam csinálok, így ha 30 órából állna egy nap, számomra az sem volna elég, abból is 32-őt dolgoznék. A szüleim viszont nagyon sokat segítenek, nélkülük ez nem menne. Ha kell, a gyerekeimre vigyáznak, de néha a fúrót is a kezükbe veszik vagy éppen festenek.
A legjobb dolog a munkám kapcsán, amikor a gyerekek szeme megcsillan a figurák láttán. Vagy például nemrég vidéken jártam, és meglepetésszerűen egy kirakatban megpillantottam az egyik termékemet. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok, ez hatalmas elismerése a munkámnak. Sokszor az ajándékozott személyek keresnek fel és mondanak köszönetet, amikor rájönnek, hogy én voltam az ajándékuk megalkotója. Ezek mindig újra és újra feltöltenek erővel és motiválnak a folytatáshoz.

VIRA: Hol képzeled el magad 5-10 év múlva?

Sz.N.: Szeretnék mindenképpen Kiskőrösön maradni, mert minden ideköt. Itt van a családom, nekem ez a város az igazi otthonom. A dekort szeretném a jövőben is folytatni és persze terjeszkedni. A vállalkozásom bővítése, alkalmazottak felvétele, nagyobb telephely keresése, új piacok meghódítása stb. Ez mind a jövő zenéje, de ez a célom, erre törekszem.

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS