Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó emlékezés megszervezésének céljából az Országgyűlés a 2022- es és 2023-as évet – különös figyelemmel 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig a 2022/2023-as tanévhez kötődve – „Petőfi Sándor emlékévvé” nyilvánította. E határozattal kapcsolatban Szedmák Tamás alpolgármester, a Kiskőrös Petőfi Emlékbizottság ügyvezető alelnöke nyilatkozott a Kiskőrös Televíziónak.
Hogyan érinti a Petőfi 200 Emlékbizottság munkáját az Országgyűlés határozata?

Annyiban, hogy az elképzeléseinkhez képest 4 hónappal hamarabb kezdődik az emlékév. Eddig kormányzati szinten nem volt ezzel kapcsolatban semmilyen kommunikáció, most az utóbbi hónapok során pörögtek fel az események. Akár a megyei önkormányzat, akár a kormányzati szereplők az utóbbi hónapok során szólaltak meg először a tervezett Petőfi-emlékévvel kapcsolatban. Nekünk Kiskőrösön az eredeti elképzelésünk az volt, hogy az emlékév 2022. december 31-től 2023. december 31-ig tartott volna városunkban, eredetileg erre az időszakra terveztük meg a programsorozatot. Ezzel szemben az Országgyűlés úgy határozott december 1-jén, hogy 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig lesz a Petőfi emlékév. Ez részben felülírta az eddigi elképzeléseinket, új lehetőségeket is megnyitott számunkra.

Szedmák Tamás: „A határozat részben felülírta az eddigi elképzeléseinket, új lehetőségeket is megnyitott számunkra”
-Hirdetés-

A karantén időszak ellenére a helyi bizottság tagjai nagyon sok ötletet tettek le az asztalra, úgyhogy igazából annyit kell tennünk, hogy ütemeznünk már eleve tervezett programelemeket.

Már tudjuk, hogy a nyár végi időszakban kezdődik, ami Kiskőrös esetében jó, mivel szeptember első hétvégéjén tartjuk a Szüreti-és szlovák nemzetiségi napokat is. Mi ugyanis az emlékév kezdetét téli időszakban, december 31- január 1-re terveztük kiskőrösön, ami ugyebár nem teszi lehetővé nagyszabású szabadtéri rendezvények megszervezését, a kora őszi kezdés, viszont lehetővé teszi azt, amely egészen más lehetőségeket megnyit a szervezőknek. Reményeink szerint 2022-ben  – mint ahogy a Kiskőrös 300 emlékévben is volt – egy kicsit át fog alakulni az a megszokott hétvége: Petőfi kultusszal itatjuk át a város legnagyobb rendezvényét.

Látszik az Országgyűlés döntéséből, hogy a tanév az, ami keretet fog adni az emlékévnek. Készülnek-e olyan programmal, ami a diákságnak szól?

Gyakorlatilag minden elemben próbáltunk úgy tervezni, hogy minden korosztály érdeklődését felkeltse. Korábban is volt már Petőfi Sándor nevét viselő iskolák találkozója, ami most szintén az elképzelések között szerepel, de elsősorban a családok részére tervezzük a programokat.

Az emlékbizottság úgy tervez, hogy minden korosztály érdeklődését felkeltse.

Az Országgyűlés úgy definiálta, hogy 1 konkrét tanévet ölel majd fel az emlékév, így az elképzelés az, hogy az oktatott célcsoporthoz is kötik majd e jeles évet, amihez nekünk is igazodni kell.

Mikor fog összeülni újra a bizottság?

Az országgyűlés határozatát követően, a napokban ment ki a meghívó, hogy december 7-én délelőtt fogunk újra összeülni. Akkor fogjuk átbeszélni ezeket a változásokat. Változott a kezdés időpontja, de gyakorlatilag évszakváltás is történt a kezdés tekintetében. Rengeteg ötlet van a lerakott iratok között, amellyel kapcsolatban annyit elmondhatok, hogy 3-4 nagyszabású, kizárólag a Petőfi kultuszhoz kapcsolódó eseményben gondolkodunk. Mivel Petőfi születését ünnepeljük, így bízunk benne, hogy nem lesz kérdés az, hogy Kiskőrösön legyen az országos, illetve Kárpát-medencei szintű emlékév megnyitója. 2022. szeptember 1-je csütörtöki nap lesz, így egy 4 napos rendezvényre is lehetőséget ad ez a határozat.

„Van már annyi megszületett ötlet, hogy a kulturális intézményvezetők kidolgozzanak ebből egy színvonalas elképzelést.”

Másik nagyszabású tervünk az a 2023. március 14-15-re eső ünnepség-sorozat. Itt Kiskőrösön volt már hagyománya, hogy a nemzeti ünnep előestéjén a fiatalok fáklyás felvonulással egybekötött kulturális ünnepséget szerveztek. Ezt szeretnénk újra – egy kicsit leporolva – nagy rendezvényként megvalósítani, és határon túli, és Magyarország különböző településeiről ide invitált fiatalok százaival közösen ünnepelni ezt az emlékévet.

A harmadik, ami eredetileg az egész emlékév megnyitója lett volna részükről, az pedig a Petőfi Szilveszter, amelyre most egy teljesen új koncepciót kell kidolgoznunk.

Van már annyi megszületett ötlet, hogy a kulturális intézményvezetők kidolgozzanak ebből egy színvonalas elképzelést.

Azt ugyanis fontos tudni, hogy ezek a rendezvények ezúttal nem csak a helyi, vagy környékbeli megszokott számú érdeklődőket kell, hogy megszólítsák, hanem minimum több száz, de reményeink szerint ezer főt is meghaladó létszámú események várhatóak az emlékévben Kiskőrösön.

„Nem sok időnk van, tulajdonképpen a 2021-es év az, ami rendelkezésünkre áll.”
Milyen időközönként fog a bizottság összeülni?

E bizottságnak volt már egy előzménye: a kulturális intézmények vezetőivel gyakorlatilag 2-3 hetente találkoztunk, az utóbbi egy év során. Az emlékbizottság megalakulásával 3-4 hetente fogunk ülésezni. Az eddigi elképzeléseket elkezdtük beárazni, ami annyit jelent, hogy felvettük a kapcsolatot a tervezett előadókkal, a technikai eszközöket szállító szolgáltatókkal. A költségvetésünket is meg kell határoznunk, valamint az Országgyűlés határozata végett sokkal szűkebbre kell vonnunk a határidőket. Nem sok időnk van, tulajdonképpen a 2021-es év az, ami rendelkezésünkre áll.

MEGOSZTÁS