A COVID 19 vírus megelőzésére hozott járványügyi szabályokhoz igazodva, az idei karácsonyi műsor a hagyományoktól eltérő lesz a Kiskőrösi EGYMI -ben.

„A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére.” (Bruno Bettelheim: A mese bűvölete)

-Hirdetés-

A fenti idézetre hivatkozva, az alsó tagozatos munkatársak Kancsár Andrea és Csillag Ramóna Virág ötlete nyomán, 14 napon keresztül, 2020. december 01- től, 2020. december 18-ig, 14 mese felolvasásával történik a szeretet ünnepére a ráhangolódás. A Kiskőrösi EGYMI intézményvezetése, valamint minden munkaközösségből vállalták a pedagógusok, hogy 1-1 mesét előadnak, amiből videó felvétel készült. Ezek elérhetők mindenki számára, aki felkeresi a Kiskőrösi EGYMI honlapját. Elérhetősége: www.egymi.hu

Az EGYMI intézményvezetése is belépett a mesék birodalmába

Igyekeztek úgy kiválasztani a meséket, hogy a decemberi ünnepkört körbejárják, kezdve a Télapóvárással, majd a Luca napra hangolódással, az utolsó héten pedig minden a karácsonyról fog szólni, mézeskaláccsal, fenyőfával, csillagokkal, angyalokkal. A felvételek helyszíne is különleges, hangulatosan berendezve, amit az intézmény vezetősége nagylelkűen biztosított a lelkes pedagógusoknak.

Kancsár Andrea elmondta, hogy az intézményükben szokásaikhoz híven, minden évben nagy karácsonyi ünnepséget tartanak. Ilyenkor a gyerekekkel közösen vesznek részt a mozgásos, verses, mesés elemekkel átszőtt műsorban, amit az egész iskola előtt, a szülők jelenlétében adnak elő. Ezt a hagyományukat a koronavírus felülírta. „Azt gondolom, hogy ebben az időszakban mindenkinek szüksége van a ráhangolódásra, szükség van arra, hogy egy kicsit lecsillapodjunk, elcsendesedjünk, az egész évet le tudjuk zárni, hogy aztán magunk mögött hagyhassuk.”- fogalmazott.

Most mi pedagógusok készültünk a gyerekeknek egy-egy mesével és ezt olyan formában oldottuk meg, hogy később is elő tudják venni, vagy akár otthon a szülőkkel együtt is meg tudják hallgatni. Azzal, hogy a honlapra is felkerültek a mesék ez akár egy családi program is lehet. A videókkal meg tudtuk mutatni, hogy iskolánk pedagógusai mennyire elkötelezettek és, hogy nagyon szeretünk a gyerekekkel együtt dolgozni- számolt be Kancsár Andrea

Az osztályokkal minden nap megnéztek egy mesét, ami nemcsak egy mese, hanem egy nagy projekt része. Először is, minden pedagógus a saját meséjéhez, kapcsolódóan különböző játékos feladatokkal is készült, amit osztályszinten valósítanak meg. Ezekről a programokról készítenek fotókat is, a végén pedig összeállítanak egy diabemutatót, ami a gyermekeknek és a pedagógusoknak is egyfajta visszajelzés lesz. Hiszen láthatják belőle, hogy mennyire tudtak ráhangolódni az ünnepekre.

Csillag Ramóna Virág beszámolt a projekt és az elmúlt pár nap meséinek tapasztalatairól. A gyerekek örömmel nézik vissza ezeket a meséket, keresik az ismerős arcokat, boldogok, hogy láthatják tanárukat egy másfajta szerepben. A mesékkel kapcsolatban egy egyszerű felolvasásra gondoltunk. Végül kollégáink mindegyike beletette saját személyiségét, ezért minden videó különleges. Mi is nagyon élveztük az egészet, voltak sírva nevetős pillanatok és kivétel nélkül mindenki úgy olvasta fel ezeket a meséket, mintha otthon saját gyermekének mesélné. Bízunk abban, hogy minél több ember fogja élvezni a mesék varázslatát!

MEGOSZTÁS