Az év végi ünnepek közeledtével a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. Az ajándékot vagy élelmiszert vásárlók ilyenkor nagyobb összegű készpénzt is vihetnek magukkal, melyre a tolvajok is gyakran szemet vetnek. Az áldozattá válás megelőzése érdekében kiemelten fordítsanak figyelmet egymásra!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Zsebtolvaj (Kép: Pinterest)
  • Védekezés a Zsebtolvajok ellen.

-Hirdetés-

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, illetve könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulnak. A PIN kódjukat soha ne tartsák a bankkártyájuk mellett.
A pénz- és irattárcákat ne a bevásárlókocsik  vagy kosarak tetején tartsák. A hátizsák vagy a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek biztosíthatnak. Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.
Ha mégis megtörtént a lopás hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Gépjármű feltörés (Kép: Pinterest)
  • Gépjármű feltörések megelőzése.

A parkolás után ellenőrizzék, hogy maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.

A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.

A kézitáskát és pénztárcájukat mindig vigyék magukkal. A jármű ajtajait ne felejtsék el bezárni! Az ablakok kiszállást követően legyenek felhúzva és még akkor is zárják le autójukat ha csak rövid időre hagyják el azt.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

Téli sportok (Kép: freepik.com)
  • Téli sportok balesetveszélyei.

A téli sportok az örömök mellett magukban hordozzák a sérülés veszélyeit is. A csonttörések mellett előfordulhatnak ficamok, húzódások, ínszalag szakadások. Az egyik legveszélyesebb a fejsérülés. A balesetek megelőzése érdekében legyenek figyelemmel a rendőrség tanácsaira!

Korcsolyázás.
Ha most próbálkoznak először a korcsolyázással, ajánlott a térdet, a csuklót és a fejet megóvni az esésektől. A jégen való tartózkodás alapvető szabálya, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 centimétert.

Ne menjen a jégre folyóvizeken, korlátozott látási viszonyok esetén vagy éjszaka. Ne járjon soha olyan jégen, amely folyóvíz közelében van, vagy amelynek nem ismeri a jég vastagságát.

Szánkózás.
A gyerekek hódolnak leginkább a szánkózás örömeinek, de ne hagyják őket ilyenkor sem felügyelet nélkül. A lejtőn való lesiklás legnagyobb veszélye a bukás és az ütközés.

Ne szánkózzon erdős, fás részen és utak közelében, illetőleg rossz látási viszonyok között. Használjon védőfelszereléseket és csak jó állapotú, arra alkalmas szánkót használjon. Kerülje a zsúfolt lejtőkön való szánkózást.

Ne kössön szánkót autó után, mert az fékezésnél könnyen az autó alá kerülhet, utasaival együtt!

Pirotechnikai eszközök (Kép: Katasztrófavédelem facebook)
  • Pirotechnikai eszközök veszélyei.

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Bár a kormány bejelentette, hogy a 2020-2021-es szilveszter alkalmával betiltják a tűzijátékok árusítását így a használatát is, hivatalosan ez még nem jelenet meg a Magyar Közlönyben.

Kapcsolódó cikk
Idén betiltják a petárdák, tűzijátékok árusítását!
Idén betiltják a petárdák, tűzijátékok árusítását!
Az érvényben lévő kijárási tilalom miatt a szilveszteri tűzijátékok jelentős része a kereskedők nyakán maradhat – ismerteti a Világgazdaság. KORÁBBI HÍREKKEL ELLENTÉTBEN GULYÁS GERGELY MINISZTERELNÖKSÉGET...

A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusítóhelyről vásároljanak pirotechnikai eszközt. Csak olyan terméket válasszanak, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje. Fontos, hogy az eszközt megfelelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat.

A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt időszakot.

Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot. A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljanak az eszköz fölé. Csak szabadban működtessenek tűzijátékot. Azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé.

Rakétát se indítsanak olyan helyről, ahol például faág, vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el.

Egy tűzijáték csak egyszer működtethető. Ha nem indult be ne próbálják újra meggyújtani, mindig várjanak pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad!

 

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket!
Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzanak egészségükre,
közlekedjenek és sportoljanak körültekintéssel, balesetmentesen.

Figyeljünk magunkra és embertársainkra!

 

Forrás: police.hu – Bács-Kiskun megyei Rendőr-Főkapitányság, Bűnmegelőzési osztály, Kecskemét
Kép, kiemelt kép: pinterest, freepik.com, Katasztrófavédelem facebook 

MEGOSZTÁS