Kiskőrösön több olyan „Gyalog- és kerékpárút” is van, ahol sokunk számára nem egyértelműek a szabályok, illetve a kerékpárosok jó része nem ismeri a szabályokat vagy nem igazán foglalkozik velük. Ilyen például a Dózsa György és az Erdőtelki út kereszteződésében lévő átkelőhely is.

-Hirdetés-

Több visszajelzés érkezett arról, hogy a Dózsa György útról lekanyarodva nem adunk elsőbbséget a kerékpárosan közlekedőknek. A kerékpárosok rendszerint nemtetszésüknek is jelét adják, olykor elég primitív módon.

Vajon ki a közlekedésben szabálytalankodó ebben az esetben? Ennek jártunk utána.  

Hol mehetsz kerékpárral? Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon (itt nem az autópálya sávjára gondolunk) vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívül főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

„Kerékpárút” tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez. Egymás mellett biciklizni csak önálló kerékpárúton lehet.

Ha éppen az úttesten tudsz csak közlekedni, akkor az „Út melletti kerékpárút” tábla jelzi, hogy innentől kerékpárút kezdődik, így oda hajts fel.

A kerékpárút végét is jelzi tábla! Az említett Dózsa György-Erdőtelki úti kereszteződésben ez az eset áll fenn, ha a kerékpáros jobban megfigyeli, láthatja, hogy a kerékpárút véget ér, tehát ha megállás nélkül hajt át a zebrán, akkor a szabálytalanságot ő követi el.

A Batthyányi utca vége is elég veszélyes, mert ott az óvoda sarkától csak későn lehet észlelni a kerékpárosokat, főleg ha kicsit gyorsabban jönnek.

És akkor még egy “aprócska” dologgal érdemes felfrissíteni Kerékpáros KRESZ tudásunkat:

Tilos kerékpározni ”Kijelölt gyalogosátkelőhely”-en, ami a gyalogosok közlekedésére szolgál. Mivel a kerékpárt tekerve Te járművezetőnek számítasz, ezért a zebránál le kell szállnod róla (ekkor számítasz gyalogosnak) és azt tolva kell az úttesten áthaladnod.

Közlekedj szabályosan! – Mindenki biztonsága érdekében és jó példát mutatva. (Így jogosan fejezheted ki nemtetszésedet a közlekedés szabálytalankodó résztvevőivel szemben.)

További szabályokért kattints az OPÁL Autósiskola honlapjára!

MEGOSZTÁS