Seffer Attila – A kiskőrösi Római Katolikus Egyházközség és saját, személyes karácsonyi hagyományairól mesél a mai interjúban. A gyertyafény és az énekek meghittségéről, ami végigkíséri az életét.

Hogyan telik a családjában a karácsony?

-Hirdetés-

Szüleim, húgom és a sógorom együtt töltik a szentestét odahaza, Kerekegyházán. Engem a szolgálatom Kiskőröshöz kapcsol, így a plébánián köszöntöm a megszületett Messiást. Karácsony első napján jönnek hozzám szüleim és a húgom egy közös ebédre. Karácsony második napján a keresztlányommal és az ő családjával ünneplünk, majd december 27-én – Szent Család vasárnapján – délután pedig a nagyobb családommal (nagynénéim, unokatestvéreim és az ő gyermekeik).

Meséljen a legkedvesebb gyermekkori karácsonyi emlékeiről!

A legkedvesebbek számomra évről évre azok a pillanatok, amikor a feldíszített karácsonyfa és gyertyafény mellett együtt volt a családom és a nagymamáim elkezdték énekelni a Mennyből az angyal kezdetű klasszikus karácsonyi éneket. Ezekre a karácsonyokra még most is meghatódva emlékezek.

Seffer Attila kishúgával 1988 karácsonyán

Miben lesz más az idei ünnep?

Legnagyobb változás abban lesz, hogy nem tartunk éjfélkor szentmisét. Így a szent éjszakának örömét egyedül fogom átélni a plébánián. Éjjel nem találkozom a kedves testvérekkel, csak a napközbeni szentmisék alkalmával. Nagyon szokatlan lesz.

Van elmaradhatatlan fogás az ünnepi asztalon a családi hagyományaik szerint?

Szenteste hallé és mákos guba a menü a családomban egészen kisgyerekkorom óta. Karácsony napján pedig húsleves, birkapörkölt, kacsasült és különféle sütemények, és hagyományosan mákos vagy diós bejgli. Egyik legkedvesebb fogás számomra a szentestén felszolgált mákos guba. Magam még sosem készítettem, mindig csak láttam, ahogy édesanyám készítette.

Kép forrása: mindmegette.hu

Ha jól emlékszem elsőként feldarabolta a kifliket, majd felmelegítette a tejet, amivel meglocsolta a kifliket, aztán rászórta a cukorral kevert darált mákot. Remélem pontosan idéztem fel és nem sültem fel a recepttel. Szakácstudományom sajnos elég csekély, így saját receptet nem tudok megosztani. Viszont ezen hiányosságomat mindig szívesen kompenzálom az étkezés utáni mosogatás felvállalásával.

Milyen hagyományok vannak a gyülekezetben az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan?

Katolikus gyülekezetekben hagyomány a közös adventi koszorú készítés, ami sajnos az idei évben elmaradt. A roráte szentmisék, amelyeket hétköznapokon hajnali hat órakor kezdünk, így a szentmise végén a templomból kilépve szemlélhetjük a felkelő Napot. Ebben a jelenetben Jézusra gondolunk, aki mint a Világ Világossága jelenik meg az emberiség történetének égboltján. Hagyomány a közösségünkben a plébánia konyháján történő közös mézeskalács sütés a gyerekekkel, de az idei évben ez is elmaradt. Azt azért meg kell jegyezzem, hogy az odahaza szorgoskodó kezek, több száz mézeskalácsot juttattak be a plébániára a templom fenyőfájának díszítésére. Köszönet érte.

Kép forrása: VIRA.HU Archív

Hagyomány a templomi közös adventi gyertyagyújtás a hittanos gyerekek által tolmácsolt rövid gondolatok kíséretében. Szoktunk tartani pásztorjátékot, de most ez sem valósul meg. Az V. század óta hagyomány az éjfélkor bemutatott szentmise, ami szintén elmarad.

Fontosnak tartja az ünnephez kapcsolódóan kidekorálni a plébániát?

Már az adventi koszorú előhírnöke a karácsonyi díszítésnek. Az ünnep elengedhetetlen része a betlehem felállítása a templomban, a templomi és a plébániai karácsonyfa díszítése, kivilágítása. A plébániát ez idő tájt csendes karácsonyi énekek és gyertyafény öltözteti ünneplőbe.

Seffer Attila karácsonyi üdvözlete:

Jézus karácsonyi üzenete minden embernek: “Legnagyobb ajándékom neked; az én jelenlétem a te életedbe!”

Szeretetteljes szép ünnepet kívánok Önnek, minden kedves munkatársának és olvasónak.

Képek forrása: Seffer Attila családi és a VIRA.HU archívuma.

MEGOSZTÁS