A Keceli Római Katolikus Plébánián is mindent megtesznek, hogy az ünnep – a járvány ellenére – nyugodt és áldott legyen. Többek között erről is mesélt Fekete Szabolcs, plébános.

Hogyan tölti a karácsonyt egy katolikus plébános?

-Hirdetés-

Hivatásomból adódóan a karácsonyi ünnepkör első napjait főképpen papi szolgálattal töltöm. A karácsonyt követő napokon tudom személyesen felkeresni szüleimet, testvérem családját és a tágabb rokoni körömbe tartozókat. Ezek a közös imádsággal kezdődő, jóhangulatú együttlétek ünnepi étkezés és ajándékozás, s néha közös játék formájában valósulnak meg.

Vannak kedves gyermekkori, karácsonyi emlékei?

A többgenerációs családi szentesték, melyeket az ünnepi vacsora, a kölcsönös ajándékozás izgalma, öröme és meghittsége, majd pedig az éjféli szentmise varázslatos hangulata tettek különlegessé.

Hogyan változik – a járvány miatt – az idei karácsony?

A templomi közösség karácsonyi szertartásai (például: éjféli szentmise), karácsonyi ünnepi hagyományai (például: betlehemes, “Szállást keres a Szent Család”-ájtatosság, koncert ) nem vagy nem a megszokott formában kerülnek majd megrendezésre. Másrészt egyénileg is korlátozottabbá válik a szeretteimmel történő személyes találkozás és ünneplés lehetősége.

Milyen fogások szerepelnek a családja ünnepi étlapján?

Ádám-Éva napján hagyományosan halászlét és mákos gubát ebédelünk. Este főtt vagy sült halat és édességet vacsorázunk. Karácsony napján általában húslevest és sültet fogyasztunk. A következő napokban kerül az asztalra az elmaradhatatlan töltöttkáposzta is.

Milyen hagyományok vannak a keceli gyülekezet karácsonyában?

A megbízatásomat tavasszal kaptam Főpásztoromtól, Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úrtól. A keceli katolikus közösségek karácsonyi hagyományaival most találkoztam volna először. A szolgálattevők és a közösség tagjainak elmondásából azért értesültem róla, hogy az egyházközség régóta nemes és gazdag lelkiségű hagyományokkal rendelkezik adventre és a karácsony ünneplésére vonatkozóan. Be kell vallanom: sajog a szívem papként és emberként, hogy – a járvány miatt – ezeknek idén csak töredékesen lehetek része. Hozzá kell tennem, hogy a keceli katolikus közösség életében fontos szerepet betöltő a II. János Pál Katolikus Általános Iskola, szintúgy kialakította a maga értékes kereteit a gyermekek családi-iskolai-közösségi karácsonyi ünneplésének összefüggésében.

Szokta karácsonykor dekorálni a parókiát?

Őszintén szólva, papi szolgálatom eddigi állomáshelyein az adventi és a karácsonyi napok lelki, lelkipásztori és karitatív értelemben vett „mozgalmassága” okán eléggé „spártaira” szokott sikerülni az éppen aktuális plébániám vagy lakrészem díszítése.  De a rám bízott templomok (természetesen munkatársaimmal és a közösség tagjaival együtt történő) igényes ünnepi díszítésével kapcsolatos sokrétű elfoglaltság és időráfordítás bőven kárpótolni szokott ezért. Érdekességképpen engedtessék meg hozzátennem, hogy ebben az esztendőben a keceli plébánián a káplán személye is megváltozott. Az általam nagyra becsült, kiváló paptársammal, Tóth Tibor atyával is először „karácsonyozunk”. Talán annyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy e sorok írásakor terveződik-formálódik az újonnan érkezett papok gondolataiban és beszélgetéseiben a plébánia karácsonyi arculata.

Fekete Szabolcs plébános karácsonyi üzenete az Olvasóknak:

Karácsony ünnepe az ígéret a kezdete. A sötétségben felragyogó fény. Nyomorúságos körülmények közül indul, mégis vigaszt s reményt ad. Ezt a fényességet semmiféle sötétség nem tudja elnyelni. Ezért tehetünk most – jelen félelmeink, megpróbáltatásaink és szenvedéseink közepette is – úgy, ahogyan Izaiás próféta, s a mennyből Betlehembe érkező angyalok kérik: „Örüljetek és ujjongjatok! Mert fény támad a sötétben.” „Megszületett a ti Megváltótok!” (vö. Iz 66,10; 9,1; Lk 2,11)

Engedjük, hogy isteni és emberi vonatkozásaiban egyaránt megérintsen bennünket karácsony ünnepe, az értünk emberré lett Isten jelenléte! Engedjük, hogy szeretetével és jelenlétével szépen lassan átformálja gondolkodásunkat, egész szemléletünket, lelkiségünket és érzéseinket. Engedjük, hogy az Isten- és emberszeretet útján vezessen mindannyiunkat!

Legőszintébb papi és emberi jókívánságom az, hogy mindannyiunk lelkében és életében találkozzon az Isten és az ember, s ez a találkozás a szeretet közösségében, Isten szelíd, de határozott erejével és irgalmával teremtse meg lelkünk békéjét, nyugalmát, s boldogságát is.

Istentől megáldott, boldog karácsonyt és ünneplést kívánok a VIRA Magazin kedves Olvasóinak és Munkatársainak.

Kiemelt kép: VIRA.HU archívum, Varga Eszter

MEGOSZTÁS