Ami csak lehet, közös program Csóka Efraim családjában és a Kiskőrösi Pünkösdi Gyülekezetben adventben és karácsonykor.

Hogyan zajlik nálatok a karácsony családi körben?

Az ünnepköri dallamok kíséretében ünneplőbe öltöztetjük az otthonunkat, a gyerekekkel együtt feldíszítjük a karácsonyfát, megsütjük az elmaradhatatlan mézeskalácsot. Az adventi gyertyafények köré ülve elolvassuk Jézus születésének történetét a Bibliából, majd énekelve és megköszönve Istennek mindazt, amit értünk tett, elfogyasztjuk az ünnepi vacsorát.

Mesélj a legkedvesebb gyermekkori, karácsonyi emlékedről!

-Hirdetés-

Gyermekként nagy élményt jelentett számomra a rokonokkal, barátokkal való találkozás, meghitt együttlétek és beszélgetések, a szükségben levő családok segítése, és a zenekarral a karácsony üzenetének átadása a város főterén.

Miben más az idei karácsonyotok?

Az idei karácsony minden eddiginél különlegesebb és rendhagyóbb lesz. Csendesebb, békésebb és pihentetőbb. Több figyelem és idő jut a családra, és a minőségi egymásra figyelésre, beszélgetésekre.

Van jellegzetes, hagyományos ünnepi fogás az asztalon ilyenkor?

Az asztali menü nem kap a kelleténél több figyelmet. Olyan ételeket készítünk, melyeket örömmel fogyasztunk az év többi időszakában is. Például húsleves, rántott gomba, rántott sajt, padlizsánkrém és töltött káposzta erdélyi módra, burgonyasaláta, kacsacomb, és többféle sütemény.

Mi a család kedvence a menüsorból?

Bár kedvenc karácsonyi főételünk nincs, de az erdélyi padlizsánkrém receptjét szívesen megosztom.

Hozzávalók:

  • 360 g kisült padlizsán húsa
  • egy fej lila hagyma
  • ízlés szerint só és őrölt fekete bors
  • házilag készített majonéz

Elkészítés: a padlizsánokat 180 C°-on légkeverés nélkül kb. 50 perc alatt átsütjük. Amíg sül a padlizsán, a lila hagymát apróra felvágjuk. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy kanállal kikaparjuk, majd villával összetörjük. Végül sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lila hagymát, majonézt, és összekavarjuk. Egy két órát hűtőben érleljük, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.

Padlizsánkrém. A kép forrása: mindmegette.hu

Van olyan fogás, amit te készítesz el?

Számunkra külön élmény, mondhatni családi hagyomány, hogy mindent együtt készítünk el. A nagy közös sürgés – forgás során sok a móka és kacagás.

Mesélj a gyülekezeti karácsonyi hagyományokról!

Gyülekezeti hagyomány nálunk a gyerekek kedves ünnepi szolgálata, az ő számukra az ajándékosztás, a családoknak készített szeretetcsomagok átadása, a fiatalok közös karácsonyi éneklése, a Csendes éj közös zengedezése, és Jézus születéséről szóló örömhír átadása.

Díszítitek a parókiát?

Az ünnepi hangulat megteremtését fontosnak tartjuk, de látható módon a diszkrét megjelenítésre törekszünk.

Csóka Efraim karácsonyi üzenete az Olvasóknak:

Kívánom, hogy erre a rendhagyó időszakra lehetőségként tekintsünk, és találjuk meg az univerzum egyetlen biztos pontját, Isten valóságát, a Vele való találkozásból fakadó valódi lelki békét és örömet. Legyen ez egy lehetőség az elcsendesedésre, a belső tisztulásra, az új utak, célok és képességek felfedezésére, az életünk újraértékelésére. És tekintsünk különleges ajándékként mindazokra, akik körbevesznek minket! Fedezzük fel újra a lényeget: a szeretet fontosságát Isten, egymás és önmagunk iránt! Emlékeztessen ez az ünnepkör az Istentől kapott legnagyobb ajándékra: Jézus Krisztusra!

Fogadjuk el és adjunk helyet, teret az életünkben a világ Megváltójának! Legyen egy áldott ünnepkörünk, Jézus által megváltott, boldog és reményteljes jövőnk!

Képek forrása: Csóka Efraim családi és Kiskőrösi Pünkösdi Gyülekezet archívumából

MEGOSZTÁS