Koronavírus, elmaradt rendezvények, folyamatos fejlesztések: év végi visszatekintő beszélgetés Haszilló Ferenccel, Kecel város polgármesterével. 

Elmondható, hogy az egész évet áthatotta a koronavírus, hogyan néztek szembe a járvánnyal?

A 2020-as év tényleg nehéz volt. A koronavírus-járvány éppen a költségvetésünk megszavazása idején érkezett, mikor már azt hittem, hogy tudunk egy kis lélegzetvételnyi levegőhöz jutni.

-Hirdetés-

Azonnal összefogásra szólítottam fel a képviselőket, és első körben adománygyűjtést szerveztünk. A varrónőket megkértük, hogy segítsék a várost maszkvarrással, ennek eredményeként több ezer maszkot tudtunk szétosztani a háztartásokba. Az adománygyűjtést a Spar parkolójánál szinte minden héten megtartottuk, több mint 100 családnak és rászorulónak vittünk ki csomagot. Azokról az idősekről, betegekről, akik nem hagyhatták el otthonaikat, és családjuk is távol él, az önkormányzat gondoskodott. Segélyvonalon jelentkezhettek, és a mezőőrök vásároltak be számukra. 

Az első ütemet úgy érzem, a váratlan eseményekhez alkalmazkodva, viszonylag zökkenőmentesen vészelte át a város. A rászoruló családoknak átmeneti támogatást biztosítottunk: közel 200 család kapott 15 ezer forintos támogatást, továbbá a gyermek- és családvédelmi támogatás keretében gyerekenként 25 ezer forintot tudtunk kiosztani. Szerintem ilyen település nem nagyon található a járásban, ahol ekkora összegű támogatást kaptak a rászoruló családok.

Kapcsolódó cikk
Keceli összefogás – újabb adomány a halasi kórháznak
Keceli összefogás – újabb adomány a halasi kórháznak
Haszilló Ferenc keceli polgármester és Fekete Szabolcs plébános atya, valamint a jótékonysági akció egyik koordinálója, Szabó Krisztina látogatott el a...

Emellett a kormány létrehozott egy pénzügyi alapot a járvány nehézségeinek kiküszöbölésére, így minden önkormányzat hozzájárult a védekezés sikerességéhez. Ennek megfelelően a gépjárműadó azon része is, amely alap esetben helyben maradt volna, elvonásra került a központi költségvetésbe. Ez megközelítőleg 35 millió forint.

Hogyan alakultak a vírus fényében az éves rendezvények?

A nyári időszakban megpróbáltuk tartani a lelket a keceli lakosokban, és a környékbeli településekkel is – különböző összefogások révén – próbáltuk erősíteni egymást. A szüreti fesztivált és a felvonulást nem tartottuk meg, de volt helyette a gyermekeknek bábszínházi előadás az Egészségfejlesztési Iroda támogatásával, két koncert, valamint megtörtént – az önkormányzat és helyi támogatók összefogásával – a szőlő és bor emlékoszlopának felavatása. A hagyományos rendezvények zöme elmaradt, de a törvényi előírásokat szem előtt tartva tudtuk megrendezni például a 150 éves tűzoltóság ünnepségét. Fájó, hogy a virágkiállítást is el kellett halasztanunk.

A nyár folyamán sikerült felújítanunk több parkot is, mint például az Ősök Parkját, vagy éppen az első világháborús emlékművet a ligetben, de volt olyan alkalom, hogy a vállalkozókkal összefogásban aszfaltoztunk a KTSZ-nél.

A forgógömbös szökőkút is felújításra került

Tehát a rendszeres rendezvények elmaradása mellett energiáinkat és anyagi lehetőségeinket is ide fordítottuk: folyamatosan gondoztuk, építettük a várost.

Jól látható módon nem álltak le a beruházások Kecelen. Milyen fejlesztéseket emelne ki a település szempontjából?

A TOP-os pályázatok kivitelezése erre az évre alakult ki. 380 milliós beruházás keretében elkészült és átadásra került a kerékpárút Imrehegy és Kecel között. Az elnyert támogatás 300 millió volt, amihez további 45 millió forintos többlettámogatást kaptunk, amihez még az önkormányzat hozzárendelt további 35 millió forintot. A csapadékvíz-elvezetésre nyertünk 300 millió forintot, melyet március végéig fogunk átadni.

Energetikai korszerűsítéssel kapcsolatban a polgármesteri hivatalra, a Kalocsai utcai két óvodára nyertünk több mint 180 millió forintot, melyek kivitelezése már lezárult.

Teljesen megújult a Szabó Pál Óvoda is

A jövőt tekintve elmondható, hogy a Csendes Ősz Idősek Otthonában történő étteremépítésre nyert az önkormányzat 180 millió forintot, amely tekintetében elmondható, hogy az önerő körülbelül 60 millió forint lesz: az önkormányzat 30 millióval és a Csendes Ősz is 30 millió forinttal járul hozzá. Ennek a közbeszerzése már lezajlott, a kivitelező kiválasztása is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy jövő év végéig az étteremnek el kell készülnie. Szeretnénk folytatni a kerékpárutak építését is: tervben van a Császártöltés Kecel között való bicikliút megépítése is.

Folyamatosan újítjuk fel a Kubinyi Ágoston Programból a múzeum pincéjét, melyet 2021-ben szeretnénk teljesen befejezni. Pályázatot nyújtottunk be a piac infrastrukturális fejlesztésére közel 110 millió forintértékben.

Kapcsolódó cikk
100 millió forintból újulhat meg a keceli piac – ülésezett a képviselő-testület
100 millió forintból újulhat meg a keceli piac – ülésezett a képviselő-testület
Megtartotta soron következő ülését a keceli képviselő-testület. A képviselők döntöttek: pályázatot nyújtanak be a piac felújítására, valamint megemelték a gyermekétkeztetési...

Pályázaton nyertünk a polgármesteri hivatal tetőhéjazatának cseréjére, mely 35 millió forintból valósul meg. Szintén pályázati forrásból kicseréltük a Flora Vendégház ablakait, klímákat szereltünk fel, és bútorokat is vásárolunk.

Megvalósult a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése is

A felsorolás természetesen nem teljes, e beruházásokat emelném ki a rengeteg fejlesztés közül. A munkát 2021-ben folytatjuk!

MEGOSZTÁS