Szedmák Roland neve ismerősen csenghet a megyei futball követőinek. Roland Kiskőrösön ismerkedett meg a labdarúgással egészen kiskorában. Ma már a megyei első osztályú Kecskeméti LC együttesének meghatározó tagja, emellett pedig a Scoregoal Kecskeméti NB1-es futsal club játékosa is. Vele beszélgettem labdarúgásról, futsalról és persze Kiskőrösről is.

Hogyan kezdődött labdarúgó pályafutásod?

-Hirdetés-

Oviban állandóan, amikor csak lehetett fociztunk, rúgtuk a labdát. Aztán 4 évesen amikor édesanyám kivitt Kiskőrösön a helyi sportpályára és Agócs Zoli bácsihoz beíratott focizni, akkor és ott kezdődött igazán minden.

Milyen csapatokban fordultál meg eddig?

Agócs Zoli bácsinál 4 éves koromtól egészen U14-es koromig a Bem DSE-ben játszottam. Aztán kerültem a Kiskőrösi LC csapatához, ahol U14-ben Szlovák Laci bácsinál, de abban az évben már 2 évvel idősebbek között játszottam inkább U16-ban Füleki Antalnál. Rá egy évre igazoltam a Kecskeméti TE csapatához, ahol 3 évet játszottam U15-től egészen U17-ig, de játszhattam az U19-es csapatban is idősebbek között. Mikor még KTE-s voltam, utolsó évemben ismerkedtem meg a futsallal fejlődés szempontjából az Scoregoal Kecskemét U18-as csapatában játszottam. Ez az év után igazolhattam elsőnek felnőtt nagypályás csapathoz a Kecskeméti LC-hez, és e közben kaptam azt a lehetőséget, hogy NB1-es futsal játékos legyek itt Kecskeméten, ami hatalmas dolgot jelent jelenleg is számomra.

Szedmák Roland a Kecskeméti LC jétékosaként próbál labdát szerezni

Jelenleg a Kecskeméti LC megyei első osztályú csapatát erősíted. Hogyan érzed magad a Kecskeméti együttesben? Milyen a közeg?

Nagyon jó társaságba csöppentem. Alig voltam 17, amikor idekerültem, de egyből nagyon befogadóak voltak velem. Tavaly és idén is legfiatalabb vagyok, de egyáltalán semmi hátrányt nem érzem annak, hogy fiatal lennék.

Idén ősszel már látszott a fejlődés a Kecskeméti LC csapatán, hiszen már ott voltatok az ötödik helyen a halasztások előtt. Hogyan értékelnéd az idei őszi szezont?

Nyáron nagyon jól erősített a csapat. Több olyan játékos jött a klubhoz, aki gyorsan alapember lett. Titokban reménykedtünk a jó szereplésben, mivel a játékoskeret adott erre. Maximalista ember vagyok, így nyilván lehetett volna ez még szebb és talán négy ponttal többünk is lehetne, de így sincs okunk szomorkodni.

Milyen véleményen vagy a halasztásokkal kapcsolatban?

Igazából nehéz mit mondanom, mert én továbbra is játszom csak futsalban. A klub így döntött, mely teljesen érthető. Jelenleg, ebben a helyzetben az egészség a legfontosabb!

Roland futsal mérkőzés közben

A nagypálya mellett teremben is játszol. A Kecskemét NB1-es futsal csapatában. Hogyan jött a futsal az életedbe?

Még nagyon kicsiként U11-ben futsaloztam és rengeteg tornára is jártunk a Bem iskolával. Itt az SG Kecskemétben, mikor még nagypályán KTE-s voltam, akkor kezdtem el futsalozni fejlődés céljából az U18-as csapatban. Az-az év mondhatni jól sikerült és a klub látott bennem fantáziát. Még csak 16 éves voltam, de edzhettem az akkor NB2-es felnőtt csapatban.

Hogyan látod, miben különbözik a nagypályás labdarúgástól? Miként tudod a kettőt összeegyeztetni?

Míg nagypályán 90 percet vagy fent és nem maximum intenzitással, addig futsalban 2-3-4 perceket vagy fent és maxon kell pörögni mivel, lehet egyik pillanatban itt kimarad egy helyzet, de 3 másodperc múlva ott be megy. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyen összeegyeztethető. Heti 5-6 edzésünk van futsalban, mondhatni teljesen profi körülmények között dolgozunk. Nagypályán jelenleg egy edzésre járok, amikor meg tudom oldani.

Ha ki kellene emelni gólt, akkor melyiket emelnéd ki? Amire szívesen tekintesz vissza, mint legszebb gólod?

Nehéz kiemelni, de mondanék kettőt. Az egyik az egy U20-as futsal meccsen volt, amikor egész pályáról tudtam gólt rúgni Debrecenben a kint álló kapus felett. Másik pedig egy idén szerzett gólom lenne a Soltvadkert együttese ellen, ahol egy 50 méteres ívelést kaptam és tudtam átvenni aztán a kapus lába között gurítottam a kapuba.

Roland gólöröme a Kecel elleni hazai mérkőzésen (Fotó: kesport.hu)

Kiskőrösi származású vagy. Milyen gyakran jársz vissza Kiskőrösre? Követed a helyi futball történéseit?

Annak a szerencsés embernek mondhatom magam, hogy rengeteg Kiskőrösi gyerekkori barátom megmaradt és jó a kapcsolatom velük. Most ebben a helyzetben itthon vagyok én is így heti szinten megfordulok Kiskőrösön, de mikor suli van akkor is igyekszem minél többet járni Kiskőrösre. Természetesen követem a kiskőrösi focit, mivel nagypályán egy bajnokságban szerepelünk, de mikor lehetőségem volt a kispályás focira is kimentem, illetve az ifisták meccseire, ahol több barátom is játszik.

A jövőre nézve milyen céljaid vannak a futball terén? Hova szeretnél eljutni?

Kiskorom óta nagyon maximalista vagyok. Még egy edzőmeccsen sem tudom elviselni a vereséget. Komoly céljaim vannak a sportban és ezekért a célokért dolgozok heti szinten. Szeretnék minél magasabb szinten profi körülmények között sportolni, de ezekért rengeteget kell dolgoznom.

MEGOSZTÁS