Év eleji visszatekintő interjú Gubacsi Gyulával, Fülöpszállás polgármesterével. A település első emberével áttekintettük a vírus elleni védekezést, a beruházásokat és a jövőbeni terveket is.

A koronavírusról szólt az egész 2020-as év. Hogyan néztek szembe a járvánnyal?

Ez egy teljesen új helyzet mindenkinek, de már meg kellett vele barátkoznunk. Azt gondolom, hogy tavasszal sokkal nagyobb volt az ijedtség mint most. Azok az önkormányzatok közé tartozunk, akik a lehető legkomolyabban vették a járványt, illetve igyekeztünk mindent megtenni, hogy csökkentsük a településre eső hatását.

-Hirdetés-

Úgy gondolom, hogy jól sikerült megoldanunk a védekezést. Szerencsére nem volt fertőzöttünk, karanténban azok voltak, akik külföldről hazatértek. Tehát mindent elkövetünk annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen Fülöpszálláson a fertőzöttség.  Ez jelen pillanatban is így van. Ami a legfájóbb az egész pandémiában, hogy a településünkön az idei évben nem volt ünnepelve nemzeti ünnep és nem volt közösségi rendezvény sem.

„Rengeteget költöttünk a védekezésre”

Augusztus 15-én lett volna a Falunap, de akkor még tiltás alá estek a tömeges rendezvények. Később, szeptember 3. hetében lett volna egy nagyobb szabású Szüreti felvonulásunk, ami végre új erőre kapott. Szeretik is az itt lakók, de nem mertük megrendezni. Onnantól gyakorlatilag semmilyen nyilvános rendezvényt nem tartottunk meg, a nemzeti ünnepektől kezdve egészen az adventig.

Ha ez volt az ára annak, hogy minél kevesebb fertőzött legyen, vagy valamilyen úton-módon megszakítsuk a fertőzés láncot, akkor azt gondolom megérte.  Egy évet ki fogunk bírni.  Bízunk benne, hogy jövőre nem így lesz és tudunk végre újra közösségi rendezvényeket szervezni.

Milyen plusz feladatot rótt az önkormányzatra?

Több, mint hatvan egyedülálló, vagy családban élő időssel vettük fel a kapcsolatot, aki nem tudott vagy nem szeretett volna bejönni a településre vásárolni. Folyamatosan tartottuk velük a kapcsolatot. A hivatali munkatársak listát vezettek, bolttal egyeztettek, gyógyszert írattak és váltottak ki. Ezt továbbra is fenntartjuk.

Létrehoztunk a Facebookon is egy segítői csoportot: teljesen önkéntes alapon hívtunk meg néhány embert, hogy ha mi már nem bírjuk, akkor az ő segítségükre számítanánk. De szerencsére eddig nem került sor rá.

Elkészült a három csoportos óvoda is 2020-ban

Azt gondolom, hogy nagyon kevés lakostól eltekintve fegyelmezettek voltak az itt élők: az idősek és a fiatalok egyaránt. A mai napig komolyan veszik ezeket a korlátozásokat.  

Mindent el is követünk a védekezés érdekében: vettünk egy légsterilizátort, ami 200 köbméter/órás teljesítményű. Az összes közintézményt folyamatosan fertőtlenítjük. Beszereztünk speciális fertőtlenítőszereket is, amelyek közterületekre valók. 

Összességében elmondhatom, hogy rengeteget költöttünk a védekezésre. Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebb kárt okozzon a településünknek ez a járvány. Nagyon bízok benne, hogy a jövő év nem erről fog már szólni.

A járvány miatt érintette-e valamelyik beruházásukat negatív döntés?

Forráselvonásra nem került sor, minden pályázati forrás, amit megnyertünk, maradéktalanul megérkezett. Mi az idén nem pályáztunk. Úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évek során annyira sokat nyertünk, amelyeknek köszönhetően rengeteg háttérmunkánk van jelenleg is.

Ennek több oka volt. Az egyik a súlyadó elvonása. Továbbá az iparűzési adó mértéke egy nagy kérdőjel volt még az év elején. Semmi olyanba nem szerettünk volna belemenni, ami veszélyezteti a mi gazdasági stabilitásunkat.

Évtizedes hagyomány, hogy nem veszünk fel hitelt. Nagyon szerettünk volna úgy kijönni ebből az évből, hogy nem kényszerülünk hitelfelvételre.

A másik oka, hogy nem pályáztunk, hogy az önerő biztosítását nem tudtuk, hogy rendelkezésre fog-e állni. Emellett itt van a nyakunkon számtalan olyan pályázat, ami lezárult és az utómunkálatai folynak jelenleg, vagy éppen befejezés előtt van.

A beruházások tekintetében viszont nem állt le az élet. Milyen fejlesztéseket emelne ki a település szempontjából?

Tavaly elkészült az új három csoportos óvodának az épülete. Ehhez csatlakozik egy 3000 négyzetméteres óvodaudvar is, melynek a kialakítása már az idei évre csúszott át, továbbá a Magyar Falu Program keretében nyertünk 5 millió forintot egy játszótér kialakítására. Úgyhogy komplexen elkészült az első félév során.

A TOP keretén belül a csapadékvizes beruházásra 100 millió Ft fölötti támogatást kaptunk, ami meg is valósult. Ennek köszönhetően a település központjában lévő csapadékvizet összegyűjtjük és egy külső megépített tározóba vezetjük el.

A Magyar Falu Program keretében még támogatást nyertünk az elmúlt évben a Közösségi Háznak a felújítására: teljes festést kapott, valamint klimatizáltuk az egész épületet, tehát hűtő-fűtő klímák kerültek beépítésre.

TOP pályázat keretén belül befejeződött a csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása

Szintén a Magyar Falu Program keretében az orvosi rendelő felújítására közel 11 millió forintot nyertünk. Ebből a háziorvosoknak, védőnőknek tudtunk új eszközöket vásárolni. Új bútorok kerülnek rövidesen elhelyezésre az épületben, illetve villamos korszerűsítést hajtottunk végre: minden világítást lecseréltünk.

Az egészségház fölött található 3 olyan szolgálati lakásunk, amire már nagyon ráfért a felújítás. 22,5 millió forintból sikerül ezt megvalósítanunk, szintén a Magyar Falu Program keretében.

Elkezdődött a Kurjantó Iskolának a restaurálása is. Erre már évekkel ezelőtt kaptunk a kormányzattól 42,5 millió forint kormányzati támogatást, hogy fel tudjuk újítani.  A munkálatokat el is kezdték: idáig a szétverés állapota volt jellemző, most az építés folyamatába léptünk. Tehát nagyon sok munka volt ebben a nehéz esztendőben.

Az óvoda és a „csapadékvizes” kép forrása: Fülöpszállás facebook oldala. 

MEGOSZTÁS