Koronavírus, elmaradt rendezvények és sok-sok beruházás: így telt a 2020-as év Páhin. Összegző interjú Petz Jánossal, a település polgármesterével.

Az első kérdés kézenfekvő: hogyan néztek szembe a járvánnyal?

Hála Istennek az első hullámban nem volt szükségünk semmilyen különleges lépésre. Amit a kormányzat előírt és elrendelt, azokat az intézkedéseket helyeztük át a településünk mindennapi életébe. Időben beszereztük a megfelelő védőfelszereléseket a munkatársainknak: maszkot, kesztyűt és kézfertőtlenítőt. Továbbá beszereztünk egy  fertőtlenítőszert, amit kültéren is tudunk használni. Vettünk két ózongenerátort is, amiket azóta rendszeresen használunk itt a hivatalban és a közintézményekben egyaránt.  Részünkről ebből állt a tavaszi védekezés. Elmondhatom, hogy az első hullámot betegségek nélkül vészeltük át.

-Hirdetés-

Az őszi hullám eljövetelekor is hasonló volt a forgatókönyv: úgyszintén követtük a kormányzati rendeleteket és lépést tartunk velük.  Ebben a hullámban sajnos már megjelent a betegség településünkön: van, aki már felgyógyult és van, aki jelenleg is karanténban van.  Különösebben nem kellett beavatkoznunk eddig a szociális ellátásokon kívül, de az is komoly szervezőmunkát igényelt. Akik ezt kérték, azok számára megoldottuk a bevásárlásokat, illetve meleg ételt biztosítottunk a konyháról úgymond egyszeri települési támogatás segélyként. Így akik igénybe vették nem maradtak ellátatlanul.

Hogyan alakultak ennek fényében az éves rendezvények?

A vírus első hulláma előtt meg tudtuk tartani a Tavaszköszöntő kezdeményezésünket, de ezt követően minden rendezvényünket elhalasztottuk: Március 15-től kezdve a Majálison át egészen a Gyereknapig.  Betartva a központi utasításokat, semmilyen közösségi rendezvényt nem tartottunk.

Az országfásítási programban hársfákat nyertünk és aköré szerveztünk a helyieknek egy kisebb rendezvényt.  Továbbá minden évben köszöntjük a Falunap alkalmával a településünk újszülöttjeit és a 18 éveseket: ezt a ceremóniát is megtartottuk kültéri rendezvény formájában.  A megtartott rendezvények minden komplikáció nélkül zajlottak le.

Páhin hagyomány a FaluMikulás

A Falumikulás is egy hagyomány a településünkön. E programot úgy oldottunk meg, hogy a Mikulás házhoz ment, és természetesen ő is betartotta az előírásokat: a lakásba nem ment be, csak a kapuban adta át az ajándékot a gyerekeknek.  

A beruházások szempontjából nem állt le az élet. Milyen fejlesztéseket emelne ki a település szempontjából?

Ha sorban szeretném felsorolni, akkor elsőként a tanyagondnoki buszunkat kell megemlítenem, amelyre a Magyar Falu Programban nyertünk pénzt. A régi buszt felajánlottunk a Partiumban lévő testvértelepülésünk egyházközösségének, de a Covid miatt nem tudtuk még eljuttatni hozzájuk. Ezért jelenleg itt van a régi jármű is.

Elindult az óvodaenergetika pályázatunk TOP-os forrásból, amely bő 70 százalékos állapotban van. A beruházásra nyertünk 40 millió forintot, melyhez 12 millió forint önerőt csoportosítottunk. A külső szigetelés befejeződött, a színezés, a glettelés meg egy-két apró simítás van még hátra.  Komplett nyílászárócserék voltak beütemezve ebben a pályázatban, de arra a kiíró nem adott rá keretet, hogy a belső festést elvégezzük, csak a javításra. Ezért úgy döntöttünk, hogy az egész óvodát teljesen kifestetjük A-tól Z-ig, teljesen önerőből. Ezáltal az óvodások egy teljesen felújított intézménybe mehetnek vissza.

Kapcsolódó cikk
A Magyar Falu Program keretében új tanyagondnoki busszal gazdagodott Páhi
A Magyar Falu Program keretében új tanyagondnoki busszal gazdagodott Páhi
A Kormány célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének növelését, a fiatalok helyben maradását. Ezen célok elérésének egyik...

A közelmúltban fejeződött be a Kossuth utca teljes aszfaltozása szintén a Magyar Falu Program keretében, továbbá elkészült a Petőfi utcában egy 550 négyzetméteres járda kiépítése is. A bölcsőde pályázatunkat, és a csapadékvíz-elvezetést is jövőre indítjuk el. 2 független kivitelező fogja a munkálatokat elvégezni, így tavasszal szerintem elindulhatnak a beruházások.

Font Sándor országgyűlési képviselő és Petz János Páhi polgármestere átadja a felújított Kossuth utcát (fotó:Petz Odett)

Van egy közlekedésfejlesztési pályázatunk, amit Soltszentimrével konzorciumban fogjuk kivitelezni. A forrásaink megvannak, de valószínűsíthetően önerőt is kell hozzá csoportosítanunk.

Kapcsolódó cikk
Folyamatos beruházások zajlanak Páhin
Folyamatos beruházások zajlanak Páhin
A Magyar Falu Program keretein belül, közel 30 millió forint támogatásból a Kossuth utca alsó szakasza, teljes szélességében új út...

A járvány miatt érintette-e valamelyik beruházásukat negatív döntés?

Nem volt központi elvonás, de hála Istennek van tartaléka a községnek. A súlyadó elvonása azért elég komolyan érintett bennünket. Ez a bevételünknek több mint a felét teszi ki, úgyhogy a tartalékerő-képességünket nem a jó irányba sodorta. Van iparűzési adóbevételünk is, de nem olyan jelentős, mint a súlyadó, mivel településünkön sok fuvaros cég van. Ebből a szempontból az ötéves ciklus első éve nem indult túl szerencsésen.

MEGOSZTÁS