2019-ben teljesen új felépítésű német nemzetiségi önkormányzat alakult meg Császártöltésen. Egy fő, Schuszterné Bárth Éva maradt egyedül a régi tagok közül. Új tag lett Albert Ferenc, Györgyéné Geiger Angéla, Vikker Viktória és Manhalterné Szeitz Orsolya, elnök is.  

A testületnek -szinte rögtön – új kihívásokkal kellett szembenéznie. 2020-as visszatekintő beszélgetés a nemzetiségi önkormányzat elnökével.

A járvány mennyire nehezítette meg a működésüket?

2020 rendkívüli év volt. Nagyon megnehezített mindent a járványhelyzet. Nagyon sok rendezvény nem lett megtartva vagy csak nagyon szűk körben. Az iskolában  márciusban át kellett állni az online oktatásra, ami nagy kihívás volt mindenki számára. Az óvodáról elmondható, hogy nem zárt be, a rendkívüli helyzet idején is volt ügyelet. Császártöltésen sok idős ember él, nagyon szigorúan vettük a szabályokat, hogy védjük a település lakosságát.

Hogyan alakultak a betervezett rendezvények?

-Hirdetés-

Néhány rendezvényünket mégis sikerült megtartanunk. Februárban megtartottuk a sváb bált, aminek nagy sikere volt. Májusfát is állítottunk, bár kicsit eltérően a megszokottól: mivel gyülekezési tilalom volt, ezért a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat 5 tagja állította fel a májusfát. Császártöltésen minden évben van májusfa, idén is szerettünk volna a falu lakóinak kedvezni vele. A májusfa döntést idén Császártöltés Község Önkormányzatával közösen a piactér avatóval együtt tartottuk meg.

Felállították a császártöltési májusfát is

Az iskolánkban elkészült az idei évben a tanmedence. Ennek átadóját szintén az önkormányzattal együtt ,a bicikliút átadójával egybekötve rendeztük meg. Megrendezésre került a sváb borok napja is nyáron, amely keretében a falusi olimpia is meg lett tartva. Mivel ennek ellenére nagyon sok rendezvényünk elmaradt, ezért úgy gondoltuk, hogy szeretnénk valamivel kedveskedni a falu lakóinak. Ezért döntöttünk úgy, hogy karácsonyi fényeket vásárlunk a település főutcájára. Kezdeményezésünket sok helyen örömmel vették és adományoztak a karácsonyi kivilágításra. Császártöltés Község Önkormányzata segítségével meg is tudtuk ezt valósítani. Remélhetőleg tudunk ezzel egy kis melegséget az emberek szívébe csempészni ebben a mostani helyzetben.

Kapcsolódó cikk
Boldogan vették birtokba a megújult tanmedencét a császártöltési gyerekek
Boldogan vették birtokba a megújult tanmedencét a császártöltési gyerekek
Újra gyermekzsivajtól hangos a császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanmedencéje. Több mit egy évtized kihagyás után, több pályázatnak...

Milyen pályázatokat nyújtottak be ebben az évben?

Az idei évben megvalósult pályázataink a Német Nemzetiségi Tábor és az Útmenti kereszt voltak. 2019-ben beadtunk egy pályázatot útmenti kereszt állítására. Ebben a pályázatban nyertünk 1.500.000Ft-ot. Felkértük Török József egyéni vállalkozót, hogy készítse el nekünk a keresztet. Császártöltés község önkormányzatának segítségével 2020 novemberében fel is lett állítva a kereszt, ami egy igazán nagy dolog, mivel több mint 100 éve nem lett kereszt állítva Császártöltésen.

Több, mint 100 éve nem történt keresztállítás a településen

A másik megvalósult pályázatunk a Német Nemzetiségi Tábor volt 2020 júniusában. Erre minden évben adunk be pályázatot és minden évben az általános iskola 3.osztályosai vesznek részt benne. A táborunk célja, hogy a gyerekeknek megmutassuk a sváb hagyományokat és gyakorolják a sváb nyelvet. Többek között elvittük őket Bajára, megnéztük velük az Ulmer Schachtel-t és Hajóson is jártunk a Heimat Múzeumban.

Sváb hagyományörző tábor

2020-ban adtunk be pályázatot májusfa kitáncolás, szüreti felvonulás, falusi olimpia, sváb borok napja és sváb ételek fesztiválja megrendezésére, valamint szeretnénk egy süteményes könyvet is kiadatni „Sváb lakodalmas sütemények“ címmel. A sváb ételek fesztiválja 2020-ban került volna először megrendezésre, ezt sajnos le kellett mondanunk a vírushelyzet miatt. A többi rendezvényt minden évben meg szoktuk tartani. Reméljük 2021-ben erre már lesz lehetőségünk.

Képek: Császártöltés facebook oldala

MEGOSZTÁS