Aláírásra került január 5-én az a háromoldalú megállapodás a kiskőrösi polgármesteri hivatal dísztermében, amely után konzorcium keretében épülhet meg az új kiskőrösi piac.

-Hirdetés-

A megállapodást aláíró felek képviseletében volt jelen az eseményen az önkormányzat részéről Domonyi László polgármester, Schäffer Tamás a Kőröskom Kft. vezetője és Lakatos Gábor a Modus Vivendi Építőipari Kft. vezetője. A szerződésben foglaltak szerint január 18-án történik meg a terület átadása a kivitelezők részére és ettől a naptól kezdődnek a konkrét építési munkálatok.

A képen balról: Lakatos Gábor, Domonyi László, Markó Ferenc (önkormányzati képviselő), Schäffer Tamás

A beruházásról tudni kell, hogy a TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00009-es számú sikeres pályázatnak köszönhetően valósulhatnak meg az önkormányzati tervek. „A kiskőrösi kistermelői piac infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű beruházásra a város 280 millió forint támogatási összeget nyert el.

Ezen a területen épül meg az új piac és az épületben üzemel majd a piaccsarnok

Kiskőrös Város Önkormányzata a helyi gazdasági környezet fejlesztése mellett kötelezte el magát a gazdaságélénkítés és a foglalkoztatás elősegítése érdekében. A jelen pályázat keretében tervezett projekt hatékony megvalósítása érdekében, az önkormányzat, mint támogatást igénylő háromtagú konzorciumot hozott létre. A projekt mellett elkötelezett érdekelt szervezetek a következők: Kiskőrös Város Önkormányzata (támogatást igénylő), Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló vállalkozás, konzorciumi tag) és Kiskőrösi Önkormányzat Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (Kiskőrösi Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló vállalkozás, konzorciumi tag).

A projekt két különálló megvalósítási helyszínen valósul meg. A 2035/17 hrsz alatti ingatlan – a jelenlegi kiskőrösi kistermelői piac területén – lebontásra kerül, míg a 2035/34, 2035/33, 2035/34/A, 2035/35 és 2035/36 hrsz-ek alatti ingatlanokon új korszerű piac kerül kialakításra. Kiskőrös Város kistermelői piaca beszűkült és a bővítési-fejlesztési lehetőség a mostani helyszínen nem lehetséges. A meglévő kistermelői piac nem rendelkezik fedett árusítóhellyel, méretét tekintve az árusítóhelyek száma kevés és az adott területen nem bővíthető. A piac térburkolata elavult, töredezett, nem javítható, tisztítása nem lehetséges. A piac területén lévő csarnoképület csak részben szolgálja a termelői piac működését, a benne lévő kereskedelmi funkció nem kapcsolódik a kistermelői piac igényeihez. A piac területe három oldalról úttal, egy oldalról épülettel határolt, emiatt területének bővítése nem lehetséges, ezért a piac korszerűsítését, bővítését a mostani kistermelői piac mellett lévő használaton kívüli kereskedelmi áruházban és annak környezetében kívánják megvalósítani. A fedett csarnok mellett nyitott árusítóhely kialakítását is tervezik.

A beruházás legfőbb céljai:
-A kistermelői piac téli – nyári üzemeltetésének biztosítása,
-A fedett piaccsarnok egyedi elárusítóhelyeinek kialakítása, közművesítése. A piaccsarnok asztali elárusító helyeinek kiépítése, az elárusítóhelyeket összekötő közlekedési rendszer kialakításával.
-A fedett piaccsarnok akadálymentesítése, a megfelelő wc blokkok, női- férfi- mozgáskorlátozott wc-k kialakítása.
-A kistermelői piac üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése.
-A nyitott- fedett kispiac árusítóhelyek kialakítása térburkolattal, közműellátással.
-A külső árusítóhelyekhez kapcsolódó wc blokkok, női-férfi, mozgáskorlátozott wc-k kiépítése.
-A kispiac üzemeltetésére méretezett hulladéktároló kialakítása a hozzá kapcsolódó közlekedési úttal.

A mostani “zöldséges” piac területének kerítése elbontása után itt parkolók lesznek kialakítva

A kistermelői piac őrzésvédelmét biztosító kerítés építését a megfelelő személyi és teherforgalom számára kialakított kapuval szeretnék megvalósítani. A tervezett funkciók kialakításának korszerű, az érvényben lévő előírásoknak is megfelelő kistermelői piac jön létre, ami jelentősen segíti a helyi lakosság és a helyi termelők kereskedelmi kapcsolatát és javítja a helyi mezőgazdasági kistermelők esélyegyenlőségét.

A projekt keretében tervezett beavatkozások főbb paraméterei: meglévő kistermelői piac lebontása, 68 db parkoló kiépítése, melyből 4 db mozgássérült parkoló, a meglévő csarnok teljes körű átalakítása 8 db különálló elárusító hely és 40 db kis kistermelői valamint 70 db külső árusítóhely kialakítása.

A projekt illeszkedik a Bács-Kiskun megyei területfejlesztési program Gazdaság-és foglalkoztatás élénkítés prioritáshoz és az abban definiált célhoz: ami a vállalkozói környezet fejlesztése és a vállalkozásfejlesztés. A specifikus cél fókuszában az ipar és mezőgazdaság beruházási, képzési, szakképzési és alkalmazott kutatási igényeinek kiszolgálása áll, ami összhangban van jelen fejlesztés tevékenységeivel.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS