A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00004 azonosító számú projektjéhez kapcsolódóan ON-LINE projektesemény volt január 8-án a kiskőrösi Wattay tagintézmény Izsáki úti telephelyénél. A szakképzési centrum vissza nem térítendő, 100 %-os támogatottságú, 550 millió forintos támogatást nyert el fejlesztésre.

-Hirdetés-

Az eseményen Papp Gyula főigazgató megnyitó beszédében ismertette az iskola működését, bemutatta a szakképzéseket és az elért eredményeket. A tervek megvalósulása GINOP-6.2.3-17-2017-00004 számú sikeres pályázatnak volt köszönhető, melyet Vikker József szakmai vezető koordinátor mutatott be. A kiskőrösi intézmény részéről Fagyal Zoltán műhelymester az itt folyó munkát ismertette.

Papp Gyula és Franczia László

Az intézmény vezetője Franczia László elmondta, hogy az Izsáki úti telephelyük története hosszú évekre nyúlik vissza. Ez a terület akkor került az iskolához, amikor Leirer János volt az intézmény igazgatója és itt működött az állami gazdaság központi gépjavító műhelye. Azóta már annyi fejlesztés történt az ingatlanon, hogy rá sem lehet ismerni az akkori állapotokra, melyet fém-és faipari tanműhelyként használtak. Volt közben itt építőpari és háztartási gépszerelő képzése is az iskolának, így nagyon sokrétű volt az a terület, amely során az oktatásban különböző gépeket használtak. A régi épületeket teljesen felújították, a falak hőszigetelést kaptak, újak a nyílászárók, festések voltak, valamint napelem került elhelyezésre.

A január 8-án átadott Digitális Közösségi Alkotóműhely egység egy teljesen új épület, amely 150 m2-es alapterületű és a 90-es években létesült. A saját erőből megvalósult beruházás után itt CNC és faipari gépek kaptak helyet oktatási célzattal. Az épületnek két nagyobb belő része és egy előtere van. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most úgy írt ki egy pályázatot, hogy minden szakképzési centrum a fejlesztési beruházásaihoz anyagi forráshoz jusson. Az országban található 46 szakképzési centrum mindegyike kapott különböző összegekben támogatásokat. A szakképzés fejlesztési támogatás keretében az Izsáki úti telephely összes épületét fel tudták újítani és minden szakképzés eszközökhöz jutott. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrumnak 5 tagintézménye van, amelyek közül a kiskőrösi Wattay iskola 170 millió forintos támogatásban részesült.

A pályázat keretében az intézményeknek Digitális Közösségi Alkotóműhelyt is meg kellett valósítaniuk, melyre a kiskőrösi tagintézmény kapott lehetőséget. Ez az új elem az oktatásban a korábbiaktól eltérő, más szemléletet helyez előtérbe. Itt egy helyen elérhetőek a különböző szakképzési anyagok és gépek, amelyek középpontjában az áll, hogy a diáknak egy bizonyos feladatot kell megoldani – akár több szakképzési terület technológiájának alkalmazásával. Az új épületben egy helyen megtalálható a faipar, a fémipar, a textilipar, van informatika, elektronika, robotprogramozás, 3D nyomtatás, lézer és CNC megmunkálás. Azt a lehetőséget szeretné itt biztosítani az intézmény a diákjainak, hogy legyen átjárás, betekintési lehetőség a különböző szakképzések között.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS