Nem szeretné az Utazási és Turisztikai Világtanács, ha kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát a nemzetközi utazásokhoz. A WHO eközben arra figyelmeztet, hogy idén vélhetően még nem lesz meg az emberiség nyájimmunitása.

-Hirdetés-

A Reuters Next webes konferencián beszélt Gloria Guevara, az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője az esetleg kötelezővé váló koronavírus elleni oltásról. Azok után tette ezt, hogy néhány döntéshozó nyilvánosan is beszélt ennek lehetőségéről.
A Qantas vezetője szintén ez utóbbi állásponton van.

A Qantas Airways Limited Ausztrália nemzeti légitársasága

Oltáshoz kötné a nemzetközi utazást a Qantas vezetője. 

Világszinten érvényes szabályokról egyelőre nem hallani, de Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója még tavaly év végén bejelentette: ha elérhetők lesznek a koronavírus elleni vakcinák, akkor azokat légitársasága kötelezővé fogja tenni a nemzetközi járatain. 9Now helyi hírtelevíziónak elmondta, hogy a Qantas meg fogja változtatni az utazási feltételeket, és az oltás meglétéhez fogja kötni a fedélzetre lépést.

Olyan alapvető kellék lesz ez a nemzetközi utazáshoz, mint az útlevél vagy a vízum – fogalmazott Alan Joyce, hozzátéve: még vizsgálják, hogy a belföldi forgalomban is előírják-e a vakcina beadását.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezt szerinte nem csak Ausztrália vagy a Qantas, de a világ minden országa és légitársasága elő fogja írni.

A vezérigazgató emellett beszélt arról is, hogy több hónap után újra elindították a Sydney és Melbourne közötti járatokat, amelyekből a járvány előtt 45 közlekedett naponta. Karácsonyig a korábbi kapacitás 60 százalékát szeretnék visszaépíteni.

A terveket alátámaszthatja az, hogy 48 óra alatt 25 ezer jegyet adtak el ezekre a járatokra. Alan Joyce abban is reménykedik az adatok láttán, hogy ezer elküldött dolgozónak hamarosan újra munkát tudnak adni, ha pedig a teljes kapacitást visszaépítik csak ezen az egy útvonalon, akkor 3 ezer embert vesznek vissza a céghez.

A testület álláspontját közvetítve Guevara szerint, ugyanakkor ez a lépés ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció. “Soha nem szabadna oltáshoz kötni az utazást vagy a munkába állást” – hangsúlyozta.

Tony Fernandes, az Air Asia vezetője is egyetértett vele ebben. Szerinte a globális, egységes tesztelési eljárás jelenti a légiközlekedés újraindításának kulcsát, nem pedig a vakcinára való kötelezettség.

A konferencián résztvevő egészségügyi és turisztikai szakemberek egy gyors közvélemény-kutatás alapján döntő többségben egyetértettek azzal, hogy oltáshoz kellene kötni a nemzetközi utazást.

Dale Fisher, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezető beosztású munkatársa viszont hangsúlyozta, hogy egyhamar nem fog az élet visszaállni a normális kerékvágásba, még úgy sem, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is megkezdte a lakosság beoltását.
“El kell érnünk a nyájimmunitást a legtöbb országban, de ez nem fog idén megtörténni”mondta Fisher, hozzátéve, hogy lesz pár ország, ahol sikerrel járnak, de a határok átlépése szempontjából a helyzet még messze lesz a normálistól. További problémaként említette a vírus mutálódó képességéről rendelkezésünkre álló hiányos tudást is.

Forrás: airportal.hu
Kép, kiemelt kép: pixabay.com
MEGOSZTÁS