Kecelen a Hatvani Lovastanya évek óta festői környzeteben várja a lovas sportok szerelemeseit. A kiemelkedő szintű lovas okatatói és tenyésztői munkát az elmúlt év nehézségei nem befolyásolták számottevően. A 2020-as év eseményeit a Lovastanya szakmai vezetője, Hatvani Csilla foglalta össze szerkesztőségünknek.

A keceli Hatvani Lovastanya idilli képe
A Hatvani Lovastanya életét milyen szempontból befolyásolta a vírushelyzet?

A tavaszi időszakban a Lovassport Szövetség ajánlására a lovas szolgáltatással foglalkozó létesítmények is bezárásra kerültek. Így sajnos nálunk, a lovastanyán sem voltak edzések, elmaradt a tavaszi kétnapos lovas versenyünk, a szokásos májusi nyílt napunk és a tavaszi lovas táboraink és lovas túráink is. Az élet azonban nem állt meg, zárt kapuk mögött napi szinten lovagoltuk az iskolalovakat, képeztük a csikókat, folyt a tenyésztési munka.

Igyekeztünk kihasználni ezt az időszakot is, így új téli szállások és terepakadályok is készültek.
Melyek voltak a fő tevékenységek az elmúlt évben a lovastanyán?
-Hirdetés-

A fő tevékenységünk évek óta a hozzánk érkező lovasok oktatása. Itt a teljesen kezdő lovasok futószáras oktatásától, a haladó lovasok osztálylovaglásán keresztül, a különböző szintű egyéni edzésekig elég változatos a skála. Emellett, a néhányórás tereplovaglások és 1-7 napos lovastúrák, elméleti képzések, az iskolai szünetekben lovastáborok is elérhetők nálunk.

Kapcsolódó cikk
Tartalmas nyári programokkal várta táborozóit a Hatvani Lovastanya
Tartalmas nyári programokkal várta táborozóit a Hatvani Lovastanya
A Kecelen és környékén is nagy népszerűségnek örvendő Hatvani Lovastanya ezen a nyáron sem hagyta program nélkül a lókedvelő fiatalságot,...

A tenyésztés fő vonalát magyar sportló és trakehneni fajtájú lovak adják, általánosságban 3-6 csikót vállalunk egy évben, de saját fedezőménünkhöz további 10-15 kanca érkezik egy szezonban.

Több kiscsikó is született a tanyán 2020-ban
Hány csikó született nálatok 2020-ban?

A tavalyi évben három csikó született, két sportló fajtájú a saját fedezőménünktől és egy kisbéri félvér. Közülük kettő már értékesítésre is került, egy pedig marad nálunk és 3 éves korban belovaglásra kerül.

Milyen egyéb állatok találhatók még a tanyán?

Elég széles palettán mozog a nálunk található állatállomány. A díszbaromfik és fácánok mellett, oroszlánfejű törpe nyulakat, minnesotai törpesertéseket és kecskéket is tenyésztünk a lovastanyán. Mellettük öt kutya és néhány macska is él velünk.

Több féle-fajta állat is otthonra lel a tanyán
Hány fő látja el a lovastanya körüli munkát és az oktatást?

A családunk életvitelszerűen a lovastanyán él, így mi folyamatosan részesei vagyunk az állatok ellátásának. Rajtunk kívül 1 fő teljes-, és 1 fő részmunkaidős alkalmazottal dolgozunk.

Mi volt a legnagyobb öröm számotokra az elmúlt évben?

Zalán lovastusában elért eredményei: Déva Kíra nevű kisbéri kancánkkal amatőr-pótló kategóriában második, Mokka nevű kancánkkal pedig amatőr-kezdő ló kategóriában harmadik helyezést ért el októberben.

Illetve elkészült egy külön vizsgálóhelységünk a lovardában, ahol állítható méretű kalodában, biztonságos körülmények között tudom elvégezni a saját és a hozzánk érkező kancák szaporodásbiológiai vizsgálatait.

Milyen célok, esetleg fejlesztések szerepelnek a terveitek között 2021-re?

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, idén 3 éves trakehneni kancánkkal készülünk egy németországi tenyészszemlére.
Célunk egy amatőr lovastusa verseny megrendezése a lovardában, illetve terveink szerint elkészül tavasz végére a fedeles lovardánk is, így egész évben időjárási viszonyoktól függetlenül tudunk edzéseket, lovas rendezvényeket, képzéseket tartani.

Írta: Csiszér Erika
Képek: Hatvani Lovastanya archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS