Milyen leszel 30 év múlva? Mi vár rád 2021-ben? Milyen esküvői ruhád lesz? Kattints a hónapodat jelölő virágra és megtudhatod milyen ember vagy? Ilyen és ezekhez hasonló játék milliószám kering a neten. De vajon megéri rákattintani? Mi lehet a veszélye? A rendőrségi közleményből megtudhatja.

Biztonságos internetezés – Adatvédelem nemzetközi napja: január 28.

-Hirdetés-

Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. A világnap alkalmából a Rendőrség az adatvédelmi veszélyekre hívja fel a figyelmet.

A felhasználók a világhálón számtalan személyes információt tesznek közzé magukról anélkül, hogy tudnák, hogy kik és mire használhatják fel azokat.

A Facebook, Instagram és a TikTok jelenleg a legnépszerűbb közösségi fórum, melyekben videók és fényképek és adatok tömege kerül mindennap megosztásra.

Illusztráció

A legfiatalabb és az idősebb korosztály különösen veszélyeztetett ebben a témában, hiszen akik először használnak közösségi platformokat csak részben vagy egyáltalán nem ismerik azok működését. Regisztrációjukkal és megjelenésükkel rengeteg információt töltenek fel az internetre, mely információk hozzáférhetőségét részben vagy egyáltalán nem védik. Minden program más, így azok adatvédelmi beállítása is különböző. Fontos, hogy azok megismerése fordítsanak kellő figyelmet, hogy felelős döntéseket hozhassanak.

A hivatalos megfogalmazás szerint az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik.

Fentiekből következik, hogy az adatok védelme útján a legfontosabb feladat azon személyeké, akikhez az adatok köthetők. Maga az adatvédelem egyrészt jelenti a technológiai megoldásokat, de a kapcsolódó jogi szabályozásokat egyaránt.

A legfiatalabb és az idősebb korosztály különösen veszélyeztetett ebben a témában (Kép forrása: pixabay.com)

Személyes adatok védelme

Az adat aranyat ér!

A személyes adatok, – például a vásárlási előzmények, az IP-cím vagy a felhasználói hely – hatalmas értéket képviselnek a vállalkozások számára, akárcsak a pénz. Az adatok megosztásáról hozott felelős döntés meghozatalakor érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat amelyek az ajánlat elfogadásával vagy visszautasításával járhatnak.

Hozzájárulok?

Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetné a szolgáltatásaikat. Gondoljon az információk kiadása lehetséges következményeire, és óvakodjon az olyan alkalmazásoktól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatásokhoz szükségtelen információkhoz. Törölje a nem használt alkalmazásokat az internetkapcsolatú eszközeiről, és frissítésekkel tartsa biztonságban azokat.

Kezelje az adatvédelmi beállításokat!

Utólag is ellenőrizze a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait, és állítsa őket az információk megosztásához szükséges szintre. Minden világhálóra csatlakoztatható eszközön lévő alkalmazásnak vagy böngészőnek vannak korlátozó funkciói, melyek az információk megosztásának mértékét befolyásolják.

Illusztráció

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14.,
Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302
Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27,
Fax: 76/513-300/30-98 BM: 33/30-98,
Mobil: +3620/560-5146
E-mail: elbir@bacs.police.hu 
Web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Forrás: https://kiskoros.hu/ 
Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS