Kiskőrös már megkezdte a felkészülést a 2022/’23-as Petőfi emlékévre, a költő születésének 200. évfordulójára, melyben Kiskőrös közösségének is nagy szerepe lesz. A rendezvény első mérföldkövének “letételére”, a bizottság ünnepélyes megalakulására 2020. október 17-én, a szülőház megnyitásának 140. évfordulóján került sor Kiskőrösön.

Kapcsolódó cikk
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel...
-Hirdetés-

Kiskőrös város képviselő-testülete még 2020. szeptember 23-án hozott döntést az emlékévvel kapcsolatos feladatokról, illetve a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság létrehozásáról.

Az emlékbizottság feladata, a bicentenáriumi év programjainak, fejlesztéseinek kidolgozása és megvalósítása, ami csak úgy lehetséges, ha együttműködő partnerekként bevonják a helyi intézményeket, vállalkozásokat, magánembereket annak érdekében, hogy a rendezvények minél szélesebb kör érdeklődésének megfeleljenek, ezáltal a szülőváros méltó módon tiszteleghessen Petőfi Sándor előtt.

Januárban újabb ötlet megvalósításába kezdtek, melyről Dr. Filus Erikával, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatójával, az emlékbizottság titkárával beszélgettünk. 

Dr. Filus Erika 

Milyen projekten dolgoztok jelenleg az emlékév kapcsán?

Szedmák Tamás alpolgármester ötlete volt, hogy készítsünk egy emlékfalat, mely olyan országosan közismert személyek kézjegyét, gondolatait tartalmazza, akik az elmúlt közel 200 évben bejegyzést tettek a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamely emlékkönyvébe. A múzeum munkatársai vállalták a feladatot, hogy a közel 160 kötetből álló vendégkönyv gyűjteményt egyesével átlapozzák.

A Petőfi-dagerrotípia az egyetlen Petőfi Sándor alakjáról fennmaradt dagerrotípia fénykép, amelyet feltehetően Petőfi Sándor barátja Egressy Gábor színész készített 1844–45 körül. Az alábbi képen Egressy Gábor unokájának bejegyzése olvasahtó az egyik emlékkönyvben

Pontos elképzeléseink még nincsenek a megvalósítást illetően, egyelőre az emlékkönyvekbe írt aláírásokat, kedves üzenetek gyűjtjük ki. Kissné Vári Dóra és Szarka Ágnes végzi ezt a feladatot, mely óriási munka, hiszen sok ezer nevet kell beazonosítaniuk. Hogyha olyan aláírást találnak, mely híres emberre, képzőművészre, irodalmárra, politikusra utal, akkor azt kicédulázzák, sőt egy word dokumentumban is listázzák. Igyekszünk olyan összeállítást készíteni, hogy ne csak a régmúlt idők emberei, hanem kortárs személyek is bekerüljenek a válogatásba, és a vendégkönyvi bejegyzésük olvasható legyen a szülőház kerítése előtt felállított emlékfalon. 

A tervek szerint itt állítják majd fel a híres emberek kézjegyeit bemutató emlékfalat

Meddig kell elkészülnötök a gyűjtéssel?

Terveink szerint 2021. március 15-én már szeretnék felavatni ezt az emlékfalat. Nagyon bízunk abban, hogy tavasszal már nyithatnak a múzeumok, és újraindulhat az élet. Jó lenne elkészülni minden fejlesztéssel még ebben az évben, hogy 2023-ban csak a programokra kelljen koncentrálnunk.

A terveinkben szerepel még egy úgynevezett versautomata ötlete is. Ez annyit jelent, hogy a szülőház környékén felépítünk egy olyan technikai eszközt, amely a felhasználó kívánságára Petőfi Sándor verset játszik le. Hasonlóan működne, mint egy ATM terminál, csak itt nem bankjegyet ad ki a gép, hanem kiválaszthatunk és meghallgathatunk egy-egy nekünk tetsző Petőfi verset. Tavaly rengeteget dolgoztunk, megbeszéléseket tartottunk számos tervet készítettünk. A szándékunk az volt, hogy szépen, módszeresen, ütemezve végezzük el a feladatot. Sajnos úgy látjuk, hogy minden össze fog csúszni, de már annak is örülni fogunk, ha nagyrendezvényt tarthatunk. Rajtunk nem múlik, hiszen nagy teherbírásúak az intézmények, a munkatársak. Mindezt nagyon a szívünkön viseljük. Szeretnénk méltóan és oly módon megünnepelni a költő születésének 200. évfordulóját, hogy utána évtizedek múlva is elégedettek és büszkék legyünk arra, hogy minden úgy sikerült, ahogy megálmodtuk. Az emlékévben Kiskőrös közösségének is nagy szerepe lesz. Rajtuk is múlik, hogy méltó módon tisztelegjünk Petőfi Sándor írói és emberi alakja előtt.

Babits Mihály kézjegye
Kapcsolódó cikk
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Kiskőrösön évtizedek óta érezhető, hogy a városvezetés különösen nagy hangsúlyt fektet a helyi kultúra és a műemlékek védelmére. Ezt a...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS