Folyamatosan oltják az idősotthonok lakóit és dolgozóit országosan. Ekkora volumenű program még nem volt Magyarországon. Adódik a kérdés: hogyan állnak jelenleg a kiskőrösi idős otthonokban az oltással? Dr. Kállayné Major Marina, Judákné Kothencz Erika és Opauszki György intézményvezetőket kérdeztem.

Már január 16-án megkapták a Filadelfia Integrált Szociális Intézmény Idősek Otthona lakói és a dolgozói az oltást, mondta el hírportálunknak Opauszki György. Az intézményvezető arról tájékoztatott, hogy a többi intézményhez képest korábban kaphatták meg a vakcinát, mivel 100 feletti létszámmal működik az otthon.

Moderna típusú védőoltást a megyében a Filadelfia lakói és dolgozói kapták meg először. „Abban az időpontban 115 lakónk volt, és körülbelül 10 fő volt olyan egészségügyi állapotban, amely miatt nem kaphatták meg a védőoltást. Minimális volt azoknak a száma, akik elzárkóztak az oltás elől.

-Hirdetés-

Voltak esetek, ahol a gondnokok segítségét kértük. Elmondhatom, hogy ők is nagyon készségesek voltak. Mindenki írásban nyilatkozott, hogy kérik-e az oltást. Az oltás napja előtt még volt körülbelül 10 olyan lakónk, akik bizonytalanok voltak. Ott a hozzátartozók véleményét és segítségét kértük: így végül 9 személy kérte közülük a vakcina beadatását.”

A Moderna típusú védőoltást a megyében a Filadelfia lakói és dolgozói kapták meg először, tájékoztatott Opauszki György intézményvezető

Az idősek otthona vezetője elmondta, hogy a második körös védőoltást február 13-án fogják megkapni: „Nagyon bízok benne, hogy azt követő 2 hét után már egy picit tágulni fog a lakók szabadsága: mivel a 3. hullám idő előtt elért bennünket, így az intézményünket újra be kellett zárni. Jelen pillanatban is vannak lakók és dolgozók, akik karanténban vannak. Így elmondható, hogy nekünk rendkívül fontos, hogy az átoltottság minél hamarabb a lehető legmagasabb szinten legyen” – tájékoztatott Opauszki György.

Január 30-án megtörtént az első körös védőoltások beadása a kiskőrösi Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Idősek Otthonában is. Az intézmény vezetője, Dr. Kállayné Major Marina elmondta, hogy az ellátottaknak a 3/4-e, valamint a dolgozók fele élt az oltás lehetőségével. A második körös oltásra várhatóan február 20-án kerülhet sor. 

A gondnokság alatt álló lakók esetében a gondnokokat is megkeresték az intézmény részéről, de van olyan szép korú lakó is, aki a családtagjaival konzultált és ezt követően hozott pozitív döntést.

Dr. Kállayné Major Marina (jobbra) elmondta, hogy az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Idősek Otthonában a lakók 3/4-e, a dolgozók fele oltatta be magát

„Előzetesen minden kolléganőmnek elmondtam, hogy szerintem miért fontos az oltás. Azt is kértem, hogy közvetítsék ők is a lakók felé, hiszen ez nem csak egyéni felelősség, hanem tartozunk ezzel az időseknek, családtagjainknak, környezetünknek és az egész országnak egyaránt” – tájékoztatott Dr. Kállayné Major Marina.

Szintén január 30-án került sor az elsőkörös oltásra a kiskőrösi Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthonban. Az alkalmat megelőzte 2 adategyeztetés is: még január elején a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársai keresték fel az intézményt, majd január végén az ÁNTSZ is egyeztetett velük, hogy hány lakó és dolgozó fogja kérni a védőoltást.

Judákné Kothencz Erika intézményvezető elmondta, hogy az ellátottak száma jelenleg 38 fő, melyből 28-an igényelték a vakcinát: „A többi 10 lakó közül sem mindenki volt elutasító, hanem az egészségügyi állapotára hivatkozva az orvos nem javasolta a vakcina alkalmazását. 

Előzetesen mindenkinek megkérdeztük a családját, ahonnan csak pozitív hozzáállást tapasztaltunk. Jelenleg 1 gondnokoltunk van, akinek esetében a gondnok döntött a vakcina beadásáról. A dolgozóink létszáma 34, melyből 20 fő kérte a vakcinát. A közvetlenül a betegellátásban dolgozók 13-an vannak, melyből 11 fő kérte az oltást.”

Judákné Kothencz Erika: “Várhatóan február 20-án fogják megkapni a második körös oltást”

Az intézményvezető arról tájékoztatott, hogy a második körre várhatóan február 20-án fog sor kerülni. 

MEGOSZTÁS