Az önkormányzat évek óta küzd az illegális-hulladéklerakókkal. A városvezetés kiemelt feladatának tartja, hogy megelőzze és felszámolja ezeket a lerakókat. A megoldás érdekében évente közfoglalkoztatási programot indít, azonban ennek ellenére elmondható: a határban folyamatosan újratermelődnek az illegálisan elhelyezett szemétkupacok.

Az elmúlt hónapok során az önkormányzat munkatársai és a környezetvédelmi hatóság szakemberei mintegy 180 tonna (ez nagyjából 285 köbmétert jelent) építési, bontási és kevert vegyes hulladékot, valamint 10 tonna (körülbelül 15 köbméter) azbesztet is tartalmazó hulladékot találtak Soltvadkert külterületén.

-Hirdetés-

Ezek a „szemétkupacok” az alsócsábori földes úttól 2-3 méteres távolságban helyezkedtek el.

A városvezetés deklarált célja a környezet megóvása, az egészséges életmód megőrzése valamint a tájképet mindenképpen rondító „tájsebnek” a megszüntetése.

Az önkormányzat nem tétlenkedett most sem: az első lehetőséget igénybe véve azonnal pályázatot nyújtott be a hulladékok megszüntetésének finanszírozására.

Az illegálisan elhelyezett szemetet 15 köbméteres konténerekbe gyűjtötték, majd ezt követően elszállíttatták. Azonban fontos megjegyezni, hogy a 190 tonna(!) hulladék összegyűjtése kézi erővel történt, a konténerekbe már gépi eszközzel helyezték el azt.

Végére maradt egy jogos kérdés: mennyibe is került a magyar adófizetőknek az illegális szemetelők akciója? Mivel ezek nem egy kis utánfutóra felpakolt 1-2 zsákot kitevő hulladékok voltak, amire az önkormányzat 6.470.730 forintot fordított pályázati forrásból.

Képek: Schnürlein Andor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS