2021. szeptember elsején új fejezet kezdődik sok gyermek életében. Az óvodai éveket felváltják a diákévek. Bár, az élethosszig tartó tanulás nem ekkor kezdődik, hiszen megszületésünk pillanatától kezdve folyamatosan tanulunk, mégis ez, azaz esemény, ami markánsan meghatározza az elkövetkezendő tizennyolc- húsz- huszonöt évünket, vagy még többet. Riportsorozatunkban a Kiskőrösön induló általános iskolai elsős osztályok tanítónőit szeretnénk bemutatni. A Bem József Általános Iskola 1.a diákjainak tanító nénije Turóczyné Rajna Dóra lesz.

2005 óta dolgozom a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában. Pályafutásom során, ez lesz a harmadik osztály, akiknek az osztályfőnöke lehetek. Szakmámra hivatásként tekintek, mindig gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, és nagy öröm számomra, hogy ez megvalósulhatott.

-Hirdetés-

Szerencsésnek mondhatom magam, mert minden órám a saját osztályomban van, így sokat vagyok a gyerekekkel. Én tanítom nekik a magyar nyelvtant, irodalmat, környezetet, technikát, rajzot, éneket, és négy délután is velük vagyok. Eddigi osztályaimban előszeretettel választották a szülők a jógaoktatást Bús Eszter vezetésével, ahol a társas kapcsolatok, elfogadás és a jóga számos pozitív hatása segíti a gyerekek mindennapjait.

Turóczyné Rajna Dóra

Fontosnak tartom, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, hiszen a nap nagy részét itt töltik. Ez az idő legyen hasznos, szorongások, és gátlások nélküli, tanulják meg az együttélés szabályait.

Az óvodából belépni az iskola kapuin nagy feladat egy 6-7 éves gyereknek, ezért igyekszem ezt gördülékennyé, problémamentessé tenni. Számomra fontos, hogy egy jó közösség alakuljon ki osztályon belül, számíthassanak-, és ne bántsák egymást a gyerekek. Ha kell, álljanak ki egymásért, az esetlegesen felmerülő problémákat tudjuk megbeszélni.
Hétfőnként beszélgető körrel indítjuk a hetet. Ezt nagyon szeretik a gyerekek, hisz ekkor van lehetőségük ráhangolódni az előttük álló napokra: megbeszéljük és elmondhatják érzéseiket.

Beszélgető kör
Elengedhetetlen a szülőkkel való jó kapcsolattartás, a bizalom kialakítása, amiben nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Fontos, hogy nyíltan megbeszéljük a gyerekekkel kapcsolatos tudnivalókat, közös érdekünk az együttműködés.

Iskolai rendezvényeinken nagy lelkesedéssel vettünk részt az eddigi osztályaimmal. Ilyen például: saláta nap, farsang, Mikulás-buli, Karácsonyi műsor, anyák napi műsor, Műsoros est. A gyerekek számára nagyon fontos közösségépítő események ezek.

Óráimon a gyerekek örömére sokat használjuk a teremben lévő digitális táblát. Mindig feldobja az óra menetét, mint ahogy a sok-sok játék, és mondóka is vidámságot csal a kisdiákok arcára.

Digitális táblát használnak az oktatás során

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy tanítványaim szép sikereket értek már el mesemondó-, versmondó versenyeken, mind az iskolánkon belül, mind járási szinten.

Kirándulásokkal, sétákkal, üzemlátogatásokkal, színházlátogatással, családi nappal színesítjük a tanév napjait. Nyáron lehetőség szerint táborba is megyünk Kisorosziba.

A környezettudatos szemlélet kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, így kupakokat, elemeket gyűjtünk szelektíven, sőt van, hogy a városba megyünk szemetet szedni egy-egy környezetvédelmi projekt keretében.

A születésnapok, névnapok megünneplése fontos kis közösségünk számára, ahol szívhez szóló jókívánságokkal köszöntjük az ünnepeltet.

Érdeklődve, kíváncsian és nagyon nagy szeretettel várom szeptemberben a kis elsősöket!

 

MEGOSZTÁS