A Roma Alkotóházat február 11-én, csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között.

Kapcsolódó cikk
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy milyen sok beruházás, fejlesztés várható ebben az évben Kiskőrösön. Hírportálunknak ezúttal Schäffer Tamás,...

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a kormány segíteni szeretett volna azoknak a városoknak, településeknek, akik tízezer fő feletti lakossággal rendelkeznek. CLLD néven kiírásra került egy olyan pályázat, amin Kiskőrös városa több millió forintot nyert el. A Kiskőrös Városért Alapítvány, mint civil szervezet projektjét ebből az összegből tudtuk támogatni, mondta a polgármester. Ennek segítségével jöhetett létre a Roma Alkotóház. Előzetesen Kunhegyesi Feró festőművésszel, és a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal egyeztettünk az igények felméréséhez. A felújításra került házat már öt-hat évvel ezelőtt megvásárolta az önkormányzat, és ahogy ez a pályázati lehetőség adódott, nem volt kérdés, hogy hol és milyen céllal jöjjön létre az Alkotóház.

Kunhegyesi Feró, dr. Ba Mariann, Domonyi László a megnyitón
-Hirdetés-

Domonyi László későbbi interjújában hozzátette, hogy Kiskőrösön, szerencsére nem érzékelhető a nációk közti ellentét, feszültség. Én ennek külön örülök, mondta, hogy mi ilyen szépen együtt tudunk élni. De a roma közösség felzárkóztatása létkérdés. Célunk, hogy nekik segítséget tudjunk nyújtani ebben Kunhegyesi Feróval, és a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen. Szeretnénk ebben a házban a fiatalokat, gyerekeket nevelni, oktatni, korrepetációt tartani számukra. Ha, a művészeten keresztül ki lehet emelni őket a nehéz körülményekből, akkor ez nem csak a cigányságnak, hanem az egész városnak előnyt fog jelenteni. A Roma Alkotóház létrejötte ezzel inspirálta a képviselő testület minden tagját, hiszen egyhangúan fogadtuk el és adtuk át ennek az ötletnek a megvalósítását az alapítványnak.

Dr. Ba Mariann, a Kiskőrös Városért Alapítvány elnöke
Kiskőrös polgármesterétől dr. Ba Mariann, a Kiskőrös Városért Alapítvány elnöke vette át a szót.

Ismertette a projekt azonosítószámát, ami: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00324. Az elnyert pontos támogatási összeg 19.836.214 Ft. A projekt megvalósítási helyszíne Kiskőrösön, a Délibáb utca 39. házszáma alatt található. Itt került kialakításra a Roma Alkotóház. Kivitelezője a Kőröskom Nonprofit Kft. volt. A projekt keretében az épület energetikai felújítása és korszerűsítése valósult meg. A munkálatok során az épület homlokzata 10 cm EPS hőszigetelést kapott, a burkolatok és berendezések lecserélésre kerültek és új, akadálymentesített vizesblokk került kialakításra. Az épület hasznos alapterülete 64,59 m2, amelyből kialakításra került egy 39,1 m2 alapterületű foglalkoztató helyiség, egy klubhelyiség, egy előtér, egy zuhanyzó, valamint női- és férfimosdó. A projekt keretében 31,97 m2 alapterületű terasz is kialakításra került.   

Alkotóház épülete kívülről

Dr. Ba Mariann elmondta: az alapító okiratunkban rengeteg célt és tevékenységet fogalmaztunk meg. Minden év elején megvizsgáljuk, hogy ezek közül melyik az, amiben Kiskőrösnek segíteni tudunk. Amikor tudomást szereztünk erről a pályázati lehetőségről, úgy gondoltuk, hogy ez az a cél, amit támogatni tudunk és szívesen is tesszük. Ez a Roma Alkotóház nem csak a városhoz tesz hozzá, hanem gyakorlatilag a járáshoz is. Hiszen tudomásom szerint, tette hozzá, jelenleg ez az egyetlen ilyen Alkotóház Kiskőrös térségében. Ez egy úttörő kezdeményezés ebből a szempontból.

Roma Alkotóház foglalkoztató helyisége
Miután az elképzelés megfogalmazódott bennünk, Kiskőrös önkormányzatától kértünk a megvalósításához segítséget.

Amikor az épület megvásárlásra került, nagyon elhanyagolt, rossz állapotban volt. A felújítás során többek között tetőtéri ablakok kerültek beszerelésre az alkotó térbe, hogy minél több fény szűrődjön be, ami az alkotáshoz elengedhetetlen. Maga a környezet is nagyon inspirálóvá vált a kis művészpalántáknak, akik majd ide jönnek. Az udvarra még vár egy kis szépítkezés, füvesítés, fák, növények elültetése. Ezeket a munkálatokat tavasszal, amikor már kedvezőbb az idő, akkor fogjuk tudni megvalósítani.

A kuratórium elnöke, dr. Ba Mariann későbbi interjújában hozzátette: a pályázat fenntartási időszaka öt év, ami alatt nyomon kell követnünk az itt folyó munkát. De utána sem szeretnénk kivonulni a Roma Alkotóház életéből. A gyerekeknek a művészeten keresztüli integrálása, segítése az egyik célunk. A másik már egy kicsit tágabb. Városunkban tevékenykedik az Összművészeti Szalon. Ez minden területen, nemcsak a képzőművészetben, hanem a zenétől az irodalmon át, akár a fotózásig összehozza a művészeket és az erre fogékony művészetet szerető embereket. Itt, a műfaj jellegétől függően, kellemes beszélgetések, előadások, bemutatók kerülnek megrendezésre barátias hangulatban. Ezeket a programokat szeretnénk majd az Alkotóházban megtartani, rendszeresíteni az igényeknek megfelelően. Ez már túlmutat a Roma Alkotóházon, de hosszú távon, és tágabb értelemben is tervezünk ezzel az épülettel a jövőben. Vannak a Kiskőrös Városért Alapítványnak is olyan programjai, rendezvényei, amit ezen a helyen tudunk majd a jövőben megrendezni. Tehát az épület lesz, és terveink szerint ki is lesz használva.

Kunhegyesi Ferenc, kiskőrösi festőművész
Az ünnepélyes megnyitón, a kiskőrösi festőművész, Kunhegyesi Feró kiállított műveiben gyönyörködhettek a jelenlévők.

Természetesen Ő, mint ötletgazda, és mint az ügy zászlóvivője is felszólalt. Elmondta: édesapámnak, ez a hely volt a nagy álma. Egy olyan létesítmény, ahol a gyerekeket tudjuk segíteni, oktatni, korrepetálni, fejleszteni, foglalkozni velük. Az itteni tevékenység célja, hogy egy olyan életformát, életvitelt tudjunk mutatni, megtanítani a fiataloknak, ami magyarként segít nekik abban, hogy tisztességesen tudjanak élni, és romaként is meg tudják tartani mindazokat az értékeket, hagyományaikat, amiket a mai világban már sokan szégyellnek felvállalni. És most, végre sikerült ezt beteljesíteni. Nagyon hálás vagyok ezért Kiskőrös város önkormányzatának, és a Kiskőrös Városért Alapítvány tagjainak egyaránt. Nélkülük ma nem lehetnénk itt.
Ezt, Kunhegyesi Feró pár szál virággal köszönte meg a kuratórium tagjainak. 

Kiskőrös Városért Alapítvány kuratórium tagjai
A roma integrációt a művészet eszközével tervezzük segíteni, hogy boldogabban tudjunk élni egymás mellett nemzetiségtől függetlenül. Ha kellő nyitottsággal, alázattal, emberséggel közelítünk egymás felé, bevetjük minden bizalmunkat és szakmaiságunkat, szívünket-lelkünket ebbe a munkába, akkor olyan jó dolgok jöhetnek létre, amit lehet, elképzelni sem tudunk még.

Az Alkotóház fő irányvonala, hogy a művészet eszközével hassunk a fiatalokra, embertársainkra. Nem csak a gyerekekre, hanem akár a felnőttekre is. Itt mindenki helyet kap, aki kellő nyitottsággal van a művészet felé, életkortól és nemzetiségtől függetlenül. Sajnos a mai korban, a képzőművészet nagyon rossz helyet foglal el. Gondolok itt például az oktatási rendszerben a rajzórák fontosságára, minőségére, megbecsülésére, vagy a gyereknek a lelki világával való foglalatosságára. Ezért itt, az Alkotóház épületében egy teljesen új szemléletmódot, egy radikális változást, egy újfajta megközelítést próbálunk majd megvalósítani. Nem lesz könnyű ez az út, én tudom. De ha már odáig eljutunk, hogy a roma származású gyerekek közül, tízből egy elvégzi a szakmunkás képzőt, és abban, mint szakember dolgozik majd, vagy adjon Isten főiskolát, egyetemet fog végezni közülük egy-egy, akkor már megérte minden fáradságunk és segítségnyújtásunk.

Roma Alkotóház ünnepélyes megnyitója

Az itt folytatott tevékenységekben a nagy szakmai tudással rendelkező, egyetemet végzett terapeuták, gyógypedagógusok, művész barátaim, kollégáim fognak támogatni, segíteni. Fontos, hogy az ide járó emberek jól érezzék magukat a saját bőrükben, tisztában legyenek a tudásukkal, mivoltukkal, és hogy egy megfelelő értékrendet képviseljenek. Ha konkrétan a romákra gondolok, akkor ne kelljen szégyenkeznie azon, hogy roma, ha ebből az épületből kilép, vagy az ellenkezője, ne legyen gőgös pont azért, mert roma származású.

A már említett módon, két síkon szeretnénk a Roma Alkotóházban működni a jövőben. Az egyik a roma integráció, felzárkóztatás, a másik pedig a tehetséggondozás. Bízom benne, mondta a festőművész, hogy ez a kettő valahol össze is fog mosódni annak következtében, hogy sok tehetséges (roma származású) gyerek van, akik a későbbiekben a tehetségüket kamatoztatni is tudják az életben.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS