Szombaton a szemétszedés volt főszerepben Fülöpszálláson: a program – melynek keretében megtisztították a települést – 8 órakor kezdődött, és egészen 12:30-ig tartott.

Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere korábban arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az akciót az önkormányzat is támogatja, mivel a település évek óta küzd az illegálisan eldobott szeméttel.

 

-Hirdetés-

Kesikné Horogszegi Márta, a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület vezetője elmondta, hogy a mai szemétszedési akció a Kendős Kalapos Nyugdíjas Klub kezdeményezése volt.

„A klub tagjai két-három fős csoportban járva a falut látták, hogy milyen iszonyatos mennyiségű szemetet dobálnak el mások. A Tegyünk Fülöpszállásért egyesület tulajdonképpen a logisztikát, szervezést és a tájékoztatást, az önkormányzat pedig az elszállíttatást, a konténer bérlést, a zsákok és a kesztyűk biztosítását vállalta magára. Az akció keretében családokat, diákcsoportokat is sikerült mozgósítanunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy alakult egy 14 fős ifjúsági csoport is, amit Kállai Dominik szervezett meg. Fontos a jelenlétük, mivel az iskolában ezt a kezdeményezést nem tehetjük kötelezővé.

31, 2-3 fős csoport indult útjára, akik mind a 47 utcában összeszedték a szemetet. Az összetételről elmondható, hogy igazi társadalmi összefogás volt, hiszen a gyermekek, szülők és nagyszülők szedték közösen a szemetet” – tájékoztatott a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület vezetője.

Továbbá arra kérdésre, hogyan ítéli meg az akciót elmondta, hogy sikeresnek tekinthető, mivel 2 kisteherautó teljesen megtelt szemeteszsákokkal:

„Remélhetőleg lesz egy olyan hozadéka is, hogy a résztvevők figyelmeztetik embertársainkat, hogy ne szemeteljenek”

– fejezte ki reményét Kesikné Horogszegi Márta.

Az akciót hátráltatta az időjárás, mivel az elmúlt napokban lehullott csapadék miatt az árkok sok helyen megteltek vízzel. Ahogyan a civil szervezet vezetője tájékoztatott: azonban ez az évszak a legideálisabb, mivel a szemetet még nem nőtte be a fű.

„A gyermekek elmondása szerint nagyon sok érdekes dologra leltek a gyűjtés során. Jómagam például egy üveg akváriumot is találtam eldobva. Az idősebb résztvevők úgy tájékoztattak, hogy ez az akció felért egy túrázással.

Azonban ez csak a kezdet: a jövőben a virágosításé lesz a főszerep. „Szintén a nyugdíjas klub ötlete alapján elindítottuk a „fogadj örökbe egy virágládát” akciót. Ennek keretében a település különböző helyszíneire, bejárati táblákhoz valamint központi területekre virágos ládákat helyezünk ki, amiket örökbe lehet fogadni. Így az örökbefogadó egész nyáron tudja gondozni a növényeket” – tájékoztatott a jövőbeni tervekről Kesikné Horogszegi Márta. 

Képek: Kesikné Horogszegi Márta

Kapcsolódó cikk
Szemétszedési akció Fülöpszálláson
Szemétszedési akció Fülöpszálláson
A Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület február 20-ra, az egész települést átfogó szemétszedési akciót hirdetett. A civil kezdeményezést támogatja Fülöpszállás Község Önkormányzata...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS