Illegális hulladéklerakók felszámolására, „Tisztítsuk meg az Országot!” jeligével írt ki pályázatot a Belügyminisztérium, önkormányzatok részére. Kiskőrös Város Önkormányzatának 2020. november 7-ig kellett elküldeni az összeállított pályázati anyagot. Erről Martin Ferenc, városüzemeltetési referens adott részletesebb tájékoztatást hírportálunknak tavaly novemberben.

Kapcsolódó cikk
Illegális hulladéklerakók elleni küzdelem Kiskőrösön
Illegális hulladéklerakók elleni küzdelem Kiskőrösön
Illegális hulladéklerakók felszámolására, „Tisztítsuk meg az Országot!” jeligével írt ki pályázatot a Belügyminisztérium, önkormányzatok részére. Kiskőrös Város önkormányzatának november 7-ig...

pályázatban hét millió forintot tudott igényelni, és pozitív elbírálást is kapott Kiskőrös város önkormányzata, melyet a lakosság számának tükrében határoztak meg. Ez egy vissza nem térítendő támogatás. Célja az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolásának (összegyűjtésének, elszállításának és kezelésének illetve a pályázat adminisztrációjával, koordinációjával kapcsolatos projektmenedzsment jellegű feladatok ellátásának) elősegítése.

-Hirdetés-

A város, szerződést kötött az FBH-NP Nonprofit Kft-vel, mint generál vállalkozóval, ennek a feladatellátásnak az elvégzésére, mondta Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez a feladat összetett. Áll egyrészt az illegálisan elhelyezett hulladékok összegyűjtéséből, felszámolásából, illetve annak az elszállításából, valamint az ártalmatlanításából. Ezek közül az elsőre a vállalkozónak nem állt rendelkezésére kapacitás. Ők, az elszállításban és az ártalmatlanításban tudnak tevékenyen közreműködni. Az összegyűjtésben a Kőröskom Nonprofit Kft. segített nekik. Hiszen mi vagyunk felkészülve megfelelő gépekkel, eszközökkel, kapacitással, élő erővel egy ilyen munka elvégzésére. Így erre a feladatra, a Kőröskom Nonprofit Kft.-t alvállalkozói szerződés keretében kérték fel a munkára.

Illegálisan elhelyezett hulladékok összegyűjtése kézi módszerrel
Schäffer Tamás elmondta, hogy két módon történt az illegális hulladéklerakók felszámolása.

Amikor olyan terepviszonyok állnak rendelkezésre, ami lehetővé teszi azt, hogy a szállítójárművek megközelítsék a helyszíneket, akkor közvetlen a helyszínen történik az előzetesen megjelölt hulladéknak az összegyűjtése, rakodása, és az elszállítása. Ez az együtemű elszállítási rendszer. Hogyha nehezebben megközelíthető terepviszonyokon találhatók a hulladékok, akkor nagyobb méretű szállító járműveket nem tudunk oda vezényelni. Ilyen esetben kisebb szállító járművekkel dolgozunk, és kézi gyűjtés történik. Innen a kisebb járművek, egy meghatározott deponáló helyre szállítják az összegyűjtött hulladékot. Ott már a nagyobb méretű járműre történik meg a felpakolás, és elszállítás. Ez a kétütemű elszállítási rendszer.  Most mind a két módot alkalmaznunk kellett párhuzamosan az illegális hulladéklerakók felszámolására.

Illegálisan elhelyezett építési-bontási törmelék összeszedése markoló segítségével
Az illegálisan elhelyezett hulladékokat, Kiskőrösön az elmúlt két hónapban szedték össze. Ennek a tevékenységnek az utolsó napjaiban számolt be az eredményekről Martin Ferenc, városüzemeltetési referens.

Elmondta, hogy kizárólag, az önkormányzat tulajdonában lévő területekről, közterületekről lehetett a hulladékokat összeszedni és elszállítani. Összesen 700 köbméter hulladékot tudunk a pályázatból összegyűjteni, elszállítani. Ez 22 db, 32 köbméteres konténert tartalmaz. Kollégáim, illetve azok, akik részt vettek az illegálisan elhelyezett hulladékok összegyűjtésében, 18 db konténert töltöttek meg. A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően be is tudtuk fejezni határidőben, ami február 28-a. A generál vállalkozó elszállítja az összegyűjtött hulladékot ártalmatlanításra.

Martin Ferenc köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik heteken át, esőben, hóban, fagyban, kedvezőtlen időjárási körülmények között is ezt a hatalmas mennyiségű hulladékot összegyűjtötték.

Hozzátette: az illegálisan elhelyezett hulladékok jellegét tekintve, sajnos azt kell, hogy mondjam, minden jellegű megtalálható volt. Építési-bontási törmeléktől kezdve, a háztartásból származó hulladékon keresztül, ruhák, műanyag vödrök, rossz elektronikai eszközök, vagy azoknak az alkatrészei, papír.

Ruhaneműk, műanyag vödrök kidobva

Az építési-bontási törmelék hivatalos elhelyezésének kétféle módja van. Kiskőrös városa szerencsés helyzetben van, mert van egy működő hulladékudvara, ami most a pandémia miatt heti két alkalommal van csak nyitva. De a hulladékudvar tudja fogadni az építési-bontási törmeléket.

A másik lehetőség az, hogy az önkormányzattól engedélyt kérve, és miután megkapta azt hivatalosan, a volt laktanyába lehet szállítani az építési-bontási törmeléket. Amikor ott bizonyos mennyiség összegyűlik, akkor azt az önkormányzat vállalkozó útján összeapríttatja. Ezt követően osztályozzák, és a megfelelő méretű, minőségű köveket útalapba, útjavításba tudjuk hasznosítani.

Építési törmelék összeszedése

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS