Illegális hulladéklerakók felszámolására, „Tisztítsuk meg az Országot!” jeligével írt ki pályázatot a Belügyminisztérium, önkormányzatok részére. Kiskőrös Város önkormányzatának november 7-ig kellett elküldeni az összeállított pályázati anyagot. Erről Martin Ferenc, városüzemeltetési referens adott részletesebb tájékoztatást.

Martin Ferenc, városüzemeltetési referens

A pályázatban hét millió forintot tudott igényelni Kiskőrös Város önkormányzata, melyet lakosság számának tükrében határoztak meg. Ez egy vissza nem térítendő támogatás. A támogatás célja az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolásának (összegyűjtésének, elszállításának és kezelésének illetve a pályázat adminisztrációjával, koordinációjával kapcsolatos projektmenedzsment jellegű feladatok ellátásának) elősegítése.

-Hirdetés-

Az önkormányzat szakemberei bejárták a városban azokat a területeket, ahol feltételezhetően hulladékok illegálisan kerültek elhelyezésre. A beadásra került pályázati anyaghoz így, fénykép dokumentációkat is csatoltak. Összesen 19 önkormányzati tulajdonban lévő helyszínen kell megtegyék a szükséges intézkedéseket. Körülbelül 700 köbméternyi szemét kerül majd elszállításra ebből a pályázati összegből.

Kapcsolódó cikk
Új nyitvatartással üzemel a Hulladékudvar Kiskőrösön
Új nyitvatartással üzemel a Hulladékudvar Kiskőrösön
A hulladékudvar igénybevétele minden olyan magánszemély számára térítésmentes, aki fel tudja mutatni a lakcímigazoló kártyáját, illetve a befizetett hulladékszállítási számlát...

Martin Ferenc hozzátette, hogy a lakosság részéről elhelyezett hulladék összetétele változatos. A szabálytalan szemetelők arányán szerencsére javított a Hulladékudvar megnyitása, ami minden nemű hulladékot képes fogadni. De még így is akadnak olyanok, akik nagy mennyiségben a közterületeken, a város különböző, félreeső helyein hagyják a szemetüket, építési törmeléküket, kiselejtezett elektronikus tárgyaikat.

Aki ilyen módon cselekszik, köztisztaság szabálysértést követ el, melynek jogkövetkezménye lehet.

Vannak olyan esetek, amikor egyértelműen beazonosítható, hogy ki volt az illegális szemetelő. A közterület felügyelő, amikor ilyen illegális hulladéklerakókat vél felfedezni, első dolga, hogy valamilyen szinten átnézze azokat, a szabálysértő megtalálása céljából. Amennyiben megvan a tettes, első körben felszólítják az illegálisan elhelyezett szemét eltávolítására, és annak, szabály szerűen történő elhelyezésére, a Hulladékudvarban. Amennyiben ez nem történik meg, a továbbiakban a Hatósági Osztály kezeli az ügyet, ők folytatják le az eljárást az érintettel szemben.

Illegálisan elhelyezett hulladék az önkormányzat tulajdonban lévő területen

A pályázat pozitív elbírálása esetén, a megvalósítás a jövő év elején kezdődhet meg, melyet február 28-ig kell befejezniük az önkormányzatoknak. Így a Belügyminisztérium még ez évben döntést hoz arról, hogy mely települések jogosultak a forrás lehívására.   

 

MEGOSZTÁS