A Magyar Országgyűlés 2017-ben, egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül határozatába foglalta a magyar parasport hagyományainak és sikereinek minden évben, február 22-én történő megünneplését.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok, és a parasportolók megünneplésére készülve – LÉLEKMOZGATÓ programjával -, együttműködésre, megemlékezésre hívta Magyarország óvodáit, iskoláit, önkormányzatait! 

-Hirdetés-

Ehhez a programhoz csatlakozott a Kiskőrösi EGYMI is, természetesen, a pandémia megfékezésére hozott járványügyi szabályoknak teljes körű betartása mellett. Különböző érzékenyítő programok közül választhattak az osztályok.

Megtekintették „A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér” című dokumentumfilmjét, ami a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be. „A lehetetlen határán – magyar parasportolók” című dokumentumfilm 5 sikeres parasportoló életén keresztül mutatta be a hazai parasport fejlődésének történetét, valamint azt, hogy mit jelent az élsport a fogyatékkal élők számára. A „LECSÓ” című (12 perces) kisfilmet, ami egy kerekesszékbe kényszerülő fiatal sportolóról szóló történet, a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit mutatja be. (Ez az érzékenyítő kisfilm 12 elismerést kapott különböző nemzetközi fesztiválokon.) A hetedik osztályosok on-line parasport órán vehettek részt.

A parasportolók életét bemutató filmek megtekintésén kívül, a tornateremben vakfoci, vaklabdajátékok mutatták be, hogyan lehet a látás kiesése mellett is sportolni. Kerekes székben élő mozgássérültek sportolási lehetőségét érzékeltette a diákok számára, az ülőröplabda.

A művészetekhez kapcsolódva, a szájjal való festést is kipróbálták a diákok.

Az óvodások is színes programmal vettek részt ezen a napon. A Lélekmozgató program ajánlásának megfelelően reggel megnézték Bartos Erika Holdbogár című meséjét. Azt is megtapasztalták, milyen az, ha valaki nem lát.

Meghívták saját kis „Holdbogarukat”, aki jelenleg harmadik osztályos, de ebbe a csoportba járt óvodás korában. Büszkén mutatta be a volt óvodás speciális cipőjét és eszközeit, a gyerekeknek, amelyek segítségével járni tud.

Az ovisok is megtapasztalták a szájjal való festés nehézségeit, és örömét.

Néhány mondat a Magyar Parasport Nap programjaival kapcsolatos pedagógusok általi visszajelzésekből: „Fantasztikus érzés volt látni, ahogy a gyerekek segítették egymást „Gyere bátran, fogom a kezed…. Hajolj le…. Állj fel…. Zörgetem neked a dobozt, ide kell jönnöd….” A játékok végén megfogalmazták: „Akinek nem jó a szeme, annak segíthet a saját füle vagy a keze.”

„A mi intézményünkben természetes a különböző fogyatékossággal élő gyerekek együttnevelése, óvodásainknak napi rutin, hogy segítenek a kerekesszékesnek átgördülni a küszöbön, hogy megtörölgetik a látássérült szemüvegét, megnyitják a vízcsapot annak, akinek még nem elég ügyes ehhez a keze, kézen fogják azt, akinek bizonytalan a járása. Jó lenne, ha ez gyakorlattá válna a mindennapi életben is.” (Részlet Lovász Edit gyógypedagógus gondolataiból).

Írta: Bányásziné Lukács Margit 
A képeket készítette: Kuti Zoltán és a Kiskőrösi EGYMI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS