A Kiskőrösi Óvodák 5 óvodájában, a 15 tehetségműhely működik, amelyekben összesen 162 kisgyermekkel foglalkoznak a műhelyvezető óvó nénik. Sorozatunkban ellátogattunk már a Szűcsi Tagóvoda „Mesesziget (Torgyikné Balogh Noémi műhelyvezető), valamint az Erdőtelki Tagóvoda az „Úgy tedd rá! (Tamás Szilvia műhelyvezető) tehetségműhelyébe.

Kapcsolódó cikk
„Úgy tedd rá!”- néptánc és rétessütés az Erdőteleki Tagóvodában
„Úgy tedd rá!”- néptánc és rétessütés az Erdőteleki Tagóvodában
A Kiskőrösi Óvodákban már 2013 óta működnek tehetséggondozó programok, mint például a jégkorong, a sakk, néptánc, vagy az úszás. A...

Február 26-án délelőtt szintén az Erdőtelki Tagóvoda vendégei voltunk, ahol Mucsi Annamária óvónő vezetésével működik a Blumenkreis” német nyelvű tehetségműhely.

„Blumenkreis” német nyelvű tehetségműhely foglalkozása
Mucsi Annamária mutatta be az általa vezetett tehetségműhelyt.

Tavaly októberben indítottuk be „Blumenkreis” tehetségműhelyünket, melynek során minden pénteken az ebéd előtti órában, két kiscsoportos foglalkozást tartok a gyermekek számára. Az együtt töltött időt a gyerekek fizikális állapota határozza meg. Ha fáradtabbak, akkor rövidebb, ha kiegyensúlyozottabbak, pihentebbek, akkor hosszabb foglalkozásokat tartok számukra.
A tehetségműhely életre hívását szülői felmérés előzte meg, így az igények alapján indult be óvodánkban a német nyelvű korai fejlesztés. Tapasztalatom, hogy a kicsik szívesen vesznek részt ezeken a műhelymunkákon, már a kezdetektől kivívta tetszésüket, hogy egy más nyelven is megszólalhatnak, nem csak magyar anyanyelvükön. Ennek is köszönhető, hogy a kezdeti létszámhoz képest bővült a csoportunk, hiszen a gyermekek elmesélték ovistársaiknak pozitív tapasztalataikat, akik szintén szerettek volna részesülni ezekben a sikerélményekben. Így a kezdeti csoportlétszám 8-ról 12-re nőtt.
Mivel az Erdőtelki Tagóvodában egy összevont óvodai csoport működik, így a gyermekek életkora is különböző. Két négyéves, egy ötéves apróság jár hozzám a tehetségműhelybe, a többiek a nagycsoportos korosztályba tartoznak. Rendkívül fogékonyak a mondókákra, dalokra, játékokra, szeretnek megszólalni német nyelven, például szívesen mutatkoznak be és lelkesen ismétlik a szavaimat is.

Német nyelv tanulása mondókák, dalok, játékok segítségével
Meggyőződésem, hogy a korai nyelvtanulás nagy lépés az idegen nyelvek iránti érdeklődés kialakításában. Sokat hallhatjuk, hogy ebben a korban a kisgyermekek, „szivacsként” szívják magukba az ismereteket. Mindenesetre a korai fejlesztés jó hatással van rájuk, hiszen az iskolában már ismerős lesz számukra a német „idegen nyelv”. Felismerik a szavakat, a kiejtést, a hangzást és ez sokat segít majd számukra a tanulásban.
-Hirdetés-

A két kiscsoportos német nyelvű műhelyfoglalkozáson az apróságok nagyon lelkesen működtek együtt az óvónővel. A mai nap fő témája a színek német megfelelő kifejezése ismeretének elmélyítése, valamint a bemutatkozás gyakorlása volt a cél. A sok-sok játékot, dalos mondókát, feladatmegoldást, rutinnal, jókedvűen végezték.

Mucsi Annamária óvónő által vezetett német nyelvű tehetségműhely
A Kiskőrösi Óvodákban működő tehetséggondozó műhelyek bemutatását következő írásunkban folytatjuk.

Írta, képek: Boda Zsuzsa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS