A cikksorozat korábbi részeiben megállapításra került, hogy ebben az évben várhatóan nőni fog a felújítások száma, továbbá az építőipari alapanyagok ára is. Az eddig megkérdezett szakértők világosan látják: az otthonteremtési támogatások (pl.: a Babaváró hitel, CSOK) pörgetik az építőipart. 

Mit lát ebből a pénzügyi oldal? Madácsi Józsefet, a K&H Bank Zrt. kiskőrösi ügyfélpontjának vezetőjét kérdeztem.

Hogyan alakult a lakáshitel piaca 2020-ban?

A K&H Banknak és azon belül a kiskőrösi ügyfélpontnak is jelentősen bővült a hitelezése az elmúlt évben, nagy az érdeklődés mind az államilag támogatott konstrukciók, mind az üzleti feltételű hitelkonstrukciók iránt, köszönhetően az ügyfeleink és partnereink bizalmának. A 2020-as évben a babaváró hitelé volt a főszerep, emellett töretlen az érdeklődés az otthonteremtési kamattámogatott hitel és a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) iránt is.

-Hirdetés-

A digitális megoldásaink és a kollégáim profizmusának köszönhetően nagyon kedvező átfutási idővel tudunk finanszírozást biztosítani, legyen szó bármelyik hitelkonstrukcióról. A legfontosabb szempont számunkra, hogy az ügyfél számára a legkedvezőbb finanszírozási csomagot állítsuk össze, ezért mi a tanácsadásra helyezzük a hangsúlyt. Emellett a  K&H gyorsaságban és árazásban is a piacvezető pénzintézetek között van.  Az egyszerűség és az ügyfelek kényelme érdekében az igénylőlapokat digitálisan állítjuk elő, hogy minél kevesebb papírt legyen szükséges kitöltenie az igénylőnek. Többek között a pandémiás korlátozások hatására már az év első felében számos új megoldást dolgoztunk ki, köztük az úgynevezett otthonról indítható lakáshitel igénylést, melynek köszönhetően így is az ügyfeleink rendelkezésére állhattunk. Az ügyfeleink és partnereink visszajelzései alapján ősszel jelentősen egyszerűsítettük az üzleti hiteleinket, például

a lakáshiteleken belül az építési, felújítási, korszerűsítési célú hitelek tekintetében még gyorsabban és rugalmasabban tudjuk a finanszírozást biztosítani ügyfeleink részére.

Ezzel elősegítve, hogy ők a munkálatokkal gyorsan haladhassanak. Az ügyfelek számára előnyös, hogy folyamatos kampánykedvezményeinknek köszönhetően a lakáshitelek induló díját átvállaljuk, vagy visszatérítjük.

A lakásvásárlások és építések mellett a tavalyi évben a lakásfelújítások száma is nőtt, a lakásfelújítók körében népszerű a személyi kölcsönünk kisebb felújításokhoz, valamint a K&H lakáshitelünk – felújítási, korszerűsítési célra, illetve a nagyobb munkálatokhoz már az állam által támogatott felújítási hitelünk is elérhető.  

Mekkora érdeklődés övezte/övezi az állami konstrukciókat? 

A babaváró hitel, a CSOK és az otthonteremtési kamattámogatott hitel tekintetében töretlenül magas az érdeklődés. Az új, állam által támogatott felújítási hitel iránt is jelentős érdeklődés mutatkozik. Számos támogatott hitelkonstrukció és támogatás érhető el, hogy mindenki a számára legkedvezőbb konstrukciót találja meg. Nagy segítséget nyújt egy felkészült hitelszakértő, mi ebben tudunk segíteni, így erre helyezzük a hangsúlyt idén is.

Kapcsolódó cikk
Növekedhet a felújítások száma Kiskőrösön – építőipari helyzetjelentés 1.
Növekedhet a felújítások száma Kiskőrösön – építőipari helyzetjelentés 1.
A Központi Statisztikai Hivatal által közölt gyorstájékoztató kimutatta, hogy 2020-ban több, mint 9 százalékkal (egészen pontosan 9,1) csökkent az előző...

 Az építkezésekhez és új lakás vásárláshoz kapcsolódó adóvisszatérítési támogatás (ÁFA visszatérítés) tekintetében is sok kérdést kapunk. Arra számítok, hogy az ÁFA támogatás újabb lendületet ad az új ingatlan építésnek, legyen szó akár családi házakról, akár társasházi lakásokról.

Kiskőrösön az elmúlt években szép számban épültek új társasházi lakások, arra számítok, hogy az új támogatási lehetőségek révén bővül a lakásépítés üteme a városban.

Emellett az új családi házak építésében is jelentős lesz a növekedés a következő években. Így egyre többen fognak érdeklődni finanszírozási, támogatási lehetőségek iránt. A kiskőrösi csapatom, ahogy a teljes K&H is, felkészült a növekvő igények kiszolgálására.

Milyen hitelkonstrukciók vannak, melyeket preferálják leginkább az ügyfelek?

Támogatott konstrukcióban babaváró, az otthonteremtési kamattámogatott hitel és az új, állam által támogatott felújítási hitel is elérhető nálunk. Emellett üzleti felétételű és fogyasztóbarát konstrukcióban is elérhető a K&H lakáshitel termékünk. A lakáshiteleinket számos hitelcélra tudjuk biztosítani. Ezek a hitelek  elérhetőek új-, és használt lakás, családi ház vásárlására, üdülő vagy nyaraló vásárlására, hitelkiváltásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre és felújításra is.

Kevesen tudják, ám építési telek vásárlásra is tudunk üzleti feltételű fogyasztóbarát lakáshitelt biztosítani.

A lakáshitelek és babaváró mellett, kedvező személyi kölcsön konstrukciók állnak ügyfeleink rendelkezésére. A hitelfelvételi folyamat során az ügyfél és a tanácsadónk közösen keresik meg azt a megoldást, ami a legkedvezőbb az ügyfél céljának megvalósításához. Legtöbbször babaváró, kamattámogatott lakáshitel, vagy fogyasztóbarát lakáshitel jelenti a megoldást, ezek a legpreferáltabb termékek.

Milyen évet prognosztizál a K&H Bank ezen a területen?

Arra számítok, hogy sokan fogják igénybe venni a támogatott lehetőségeket, és a hitelezés tovább bővül az idei évben is. Az idei év slágerterméke a felújítási hitel lesz. A kamatszintek rekord alacsony szinten vannak, ilyenkor érdemes a régi hiteleinket is megnézni, felülvizsgálni, mert a jelentős megtakarítás mellett régi hiteleinket a kamatfixálással kiszámíthatóbbá tehetjük. Bízom benne, hogy a pandémiás helyzet javulni fog és gyorsan visszatérhetünk a normál kerékvágásba.

Mi készen állunk a növekvő ügyféligények kiszolgálására, büszke vagyok a szakmailag felkészült csapatomra, akik minden pillanatban az ügyfelekért dolgoznak.  

Kapcsolódó cikk
Idén tovább emelkednek az építőipari alapanyagárak – építőipari helyzetjelentés 2.
Idén tovább emelkednek az építőipari alapanyagárak – építőipari helyzetjelentés 2.
Az építőipari helyzetjelentés 1. részéből kiderült: tervezői oldalról nézve alig ütött be a koronavírus, és emellett folyamatos érdeklődés jellemzi a...
MEGOSZTÁS