Tavaly áprilisban jelent meg az interjú Domonyi Lászlóval, Kiskőrös város polgármesterével az épülő Hagyományok Házával kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy az új intézménynek a Kossuth Lajos utca és a Damjanich utca sarkán lévő épület ad otthont, így azt teljes mértékben felújították, és át is alakították egy igazi közösségi házzá. 85 millió forintos beruházásról van szó, mely összeg az épület teljes átalakítására elegendő volt. A kulturális és közösségi tér létrehozására Kiskőrös Város egy úgynevezett CLLD pályázatban kapott lehetőséget.

Az időközben elkészült létesítményről ismét városunk polgármesterét kérdeztük.

Kapcsolódó cikk
Gőzerővel folyik a Hagyományok Házának építése Kiskőrösön
Gőzerővel folyik a Hagyományok Házának építése Kiskőrösön
Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere több fórumon is jelezte a városi beruházásokkal kapcsolatban: 2020-as év lesz az, amikor már ténylegesen...
-Hirdetés-

Domonyi László elmondta: a Hagyományok Háza kivitelezési feladatai elkészültek, az épület műszaki átadása megtörtént. Az épületet használatba venni a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel eddig még nem lehetett, de az az alaprendeltetéseit tekintve használatra kész állapotban van. Amint a pandémia miatt bevezetett korlátozások feloldásra kerülnek, úgy megtartásra kerül az épület hivatalos átadója is, melyet követően különféle rendezvények megtartására is használatba lehet venni.
A Hagyományok Házában kialakított irodahelyiségek azonban akár már ezt megelőzően is elfoglalhatók. A tervek szerint a nemzetiségi önkormányzatok és a Kiskőrösi Szlovákok Szervezete fog beköltözni ide.

Minden olyan civil szervezet előtt nyitva áll majd az épület kapuja, aki a hagyományőrzéssel, múltunk felidézésével foglalkozik.

Az épület akadálymentesített

Milyen funkciót fog ellátni az épület?

Az épület közösségi és rendezvénytérként fog működni. A Kiskőrösi Hagyományok Háza szolgáltató központ, történelmi, kulturális és nemzetiségi hagyományok ápolására és tovább éltetésére tervezett városi intézmény létrehozása, amelyet a helyben működő civil kulturális egyesületek, és nemzetiségek befogadó otthonaként szándékozik fejleszteni a Helyi Akciócsoport.

A jelenlegi művelődési ház kapacitását jelentősen meghaladják a városban felmerülő igények, azonban a Hagyományok Háza infrastrukturális fejlesztésével olyan kulturális és nemzetiségi központ jöhet létre, amelyben lehetőség nyílik kulturális és közösségi programok szervezésére, lebonyolítására, a szabadidő eltöltés minőségének javításával, helyszínnel és programokkal történő támogatás, a közösségi bevonásra építő irányítás megvalósításával. A helyi civil szervezetek infrastruktúrájának kiépítésével, közösségi terek kialakításával megindulhat a helyi hagyományokra épülő kézműves (népi) mesterségek fenntartása, illetve megvalósulhatnak szakmaismertető és bemutató programsorozatok, kiállítások, helyi tehetségek, kreatív személyek sikeres életpályák bemutatása, vándorkiállítások.

Jelen projekt célja Kiskőrösön a kulturális és közösségi tér infrastrukturális fejlesztése, és a helyi közösségszervezési tevékenységek támogatása.

Ezen belül a programok számára egy olyan állandó helyszín kialakítására, mely olyan gasztronómia és kulturális találkozóközpontként működik, ahol a zene, költészet, ételek és italok, illetve a képzőművészet találkozik és éled újjá a településen.
Lesznek programok a tervek szerint a Hagyományok Házában, azonban ezek pontos leírása, megvalósítása még nincs meghatározva.

Ki lesz az üzemeltető?

A Hagyományok Háza üzemeltetője a kiskőrösi Kőrösszolg Nonprofit Kft.

160 m²-es burkolt felület szolgál a nézőközönség és egyéb, az udvarban megtartható rendezvények számára

Milyen az épület belső kialakítása? Hány fő befogadására alkalmas?

A Hagyományok Házában három iroda helyiség, egy foglalkoztató, egy 80-100 fő számára kialakított, több mint 100 m²-es rendezvény tér, valamint egy ekkora létszámot kiszolgálni képes ipari konyha lett kialakítva. Plusz a szükséges kiszolgáló raktárhelyiséggel és mozgássérült mosdót is tartalmazó, férfi és női WC-vel együtt. Az épület akadálymentesített. A mozgáskorlátozott rámpa fedésével, a több mint 80 m²-es fedett rendezvényterasz, egyik részén kialakítható egy nagyméretű színpad is, amely előtt 160 m²-es burkolt felület szolgál a nézőközönség és egyéb, az udvarban megtartható rendezvények számára.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS