Egyre jobban gyorsul a koronavírus terjedése, emellett a járványhelyzet okozta kihívásoknak köszönhetően a háziorvosoknak teljesen új feladatokat is el kell látniuk: A napi betegállátás mellett folyamatosan értesítik a regisztráltakat Soltvadkerten. Az orvosok a nap minden percét kihasználva értesítik a betegeket, miközben oltanak. Hogyan látják a helyzetet a háziorvosok? Milyen vakcinák érkeznek a városba? Tapasztalnak-e különböző mellékhatásokat?

Az ügyben Dr. Péter-Szabó Hajnalka, Dr. Hirsch Márta és Dr. Schwarz László háziorvosok nyilatkoztak a Soltvadkerti Televíziónak.

Soltvadkerten is gyorsan terjed a vírus

Dr. Schwarz László a Soltvadkerti Televíziónak elmondta, hogy influenzás beteg már évek óta kevés van Soltvadkerten, ezzel szemben viszont koronavírusos tünetekkel egyre többen jelentkeznek nála. Hasonlóképpen számolt be Dr. Péter-Szabó Hajnalka is, aki elmondta, hogy a praxisában jelenleg úgy érzékeli, hogy robbanásszerűen nő a koronavírus fertőzés. Dr. Hirsch Márta is a betegszám egyértelmű növekedését látja: elmondta, a vakcináról tudni kell, hogy egy bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy  valamilyen szintű védettségről beszélhessünk. Az orvos szerint ez körülbelül 2-3 hét.

„Félő, hogy a járvány egy kicsit gyorsabb lesz most”

-Hirdetés-

Nincs megállás, az orvosok folyamatosan kapják a listákat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, amelyeken a már regisztrált lakosok szerepelnek. „A legidősebbek vannak legfelül, lefelé egyre fiatalabbak találhatóak” tájékoztatott Dr. Péter-Szabó Hajnalka. A háziorvos az oltás időpontjáról emailben és telefonon tájékoztatja a lakosságot. Elmondása szerint a praxisában azt tapasztalja, hogy nagy az igény és az elfogadás az oltóanyagokkal szemben.  

Dr. Péter-Szabó Hajnalka

A 60 év felettiek közül körülbelül 350-en jelentkeztek az oltásra a praxisából, számolt be Dr. Schwarz László. Elmondta, hogy a 18-59 közötti korosztályból mindösszesen 24-en regisztráltak, ami jóindulattal sem nevezhető magas számnak.  

Pfizer, AstraZeneca és Sinopharm is érkezik Vadkertre

Szigorú szabályok vannak arra, hogy kinek melyik vakcinát adhatják be. Jelenleg a Pfizer, az AstraZeneca és a Sinopharm vakcinák vannak a városban, melyek tárolási módja biztosított. „Ezek olyan készítmények, amelyek átlagos, 2-8 fok közötti hűtést igényelnek. A kínai vakcináról elmondható továbbá, hogy hűtés mellett egészes 2 évig megőrzi a minőségét” , tájékoztat Dr. Péter-Szabó Hajnalka.

Dr. Schwarz László Pfizer és AstraZeneca oltóanyagokat kapott. Az utóbbival már elkezdték a fiatalabb, 18-59 közötti korosztály beoltását.  Dr. Hirsch Márta a kínai Sinopharmból kapott jelentősebb mennyiséget, így a közelmúltban 80 embert sikerült beoltani vele.

Dr. Schwarz László

„A kínai, Sinopharmmal most életkortól olyan szempontból függetlenül oltottunk, hogy felső korhatár nem volt. 60 év felettieket oltottuk be és az úgymond kevésbé beteg populációt. A nagyon krónikus, több betegségben szenvedőeket, pedig nem a kínaival oltjuk.”

Nem mellékhatás, oltási reakció!

Az AstraZeneca oltással kapcsolatban Dr. Péter-Szabó Hajnalkához csupán 2 telefonhívás érkezett be, amelyek szerint a páciensek belázasodtak.

Erről az oltóanyagról tudjuk, hogy körülbelül 30 százalékban okoz erősebb oltási reakciót. Ez nem mellékhatás, hanem oltási reakció, ami a szervezet reagálása az oltóanyagra. Ez teljesen normális dolog, ettől a vakcina nem rossz. A betegség sokkal-súlyosabb tüneteket okoz, mint akár egy-egy oltási reakció, tehát mindenképpen oltáspártiak vagyunk természetesen, hisz így tud véget érni ez az őrület, amibe már egy éve belekerültünk

 – reagált a háziorvos.

Dr. Schwarz is hasonlóképpen nyilatkozott: 2 beteg jelezte számára csak, hogy egy kicsit rosszabbul érezte magát az „astrazenecás” oltás után, ezzel szemben a Pfizerről nem kapott visszajelzést.

Dr. Hirsch Márta

Dr. Hirsch Márta éppen a Pfizerrel kapcsolatban kapott visszajelzést, hogy oltási reakció lépett fel. Mint elmondta, a kínai Sinopharmról és az AstraZenecáról nem érkezett negatív visszacsatolás.

 „Az oltási reakció a szervezetnek egy természetes immunvédekezése, mert a szervezet azt hiszi, hogy bekerült egy vírus. Ez ellen fog védekezni és ezért jön ez az általános reakció a lázzal és az egyéb hatásokkal”  – tájékoztatja a lakosságot Dr. Hirsch Márta.

A háziorvosok egyhangúlag fontosnak tartják, hogy minél többen regisztráljanak és kapják meg a védőoltást. A cél az, hogy a lakosság 70 százalékát be tudják oltani.

Mindenképpen érdemes fölvenni az oltást, hogyha azt akarjuk, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba, és hogy maszk nélkül látogathassuk a családtagjainkat, a szeretteinket és mondjuk a szülinapokat, a karácsonyt és a nagyobb ünnepeket már az ő társaságukban is felszabadultan tudjuk tölteni. Mindenképpen javaslom az oltás beadását, minél szélesebb körben.

– hívta fel a figyelmet Dr. Péter-Szabó Hajnalka.

Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS