2021. március 12-én pénteken szűk körben emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulójáról Kiskőrösön. A Petőfi téren Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás alpolgármester, az Országos Petőfi Sándor Társaság kiskőrösi képviselői, valamint a szülőház munkatársai helyeztek el koszorúkat.

-Hirdetés-

Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester a tisztelet koszorúját helyezte el a szabadságharc ikonikus alakja, városunk szülötte, Petőfi Sándor főtéri szobránál. Kispálné dr. Lucza Ilona, valamint Krámer Iván, az Országos Petőfi Sándor Társaság nevében koszorúzta meg Petőfi Sándor, valamint Jókai Mór szobrát, majd a Petőfi szülőház falán dr. Filus Erika és Lapid Eszter helyezték el az emlékezés koszorúját a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nevében.

Ezt követően Domonyi László polgármester mondta el ünnepi beszédét: 

Tisztelt Emlékezők!

Két évvel ezelőtt az 1848/49-es emlékmű megkoszorúzása után nemzeti ünnepünk alkalmával március 15-én, még átadhattam városunk kiválóságainak az elismeréseket a polgármesteri hivatal dísztermében. Ünnepi beszédemet még személyesen hallhatták, majd a diákok emlékműsorán együtt szorult össze a torkunk a meghatódottságtól. Együtt hajtottunk fejet a tisztelet jeleként Petőfi Sándor szobránál, s helyeztük el az emlékezés koszorúit a szobor talapzatánál.

Sok minden megváltozott azóta. A pandémiás helyzettel járó szigorítások miatt tavaly és idén is Szedmák Tamás alpolgármesterrel ketten helyeztük/helyezzük el a város nevében a tiszteletadás emlékkoszorúját a jeles napon. A technika segítségével hallhatják, olvashatják emlékbeszédem és úgyanígy emlékeznek meg szervezeteink, intézményeink is a ’48-as hősökről, akik legdrágább kincsüket, az életüket áldozták a szabadságért, valamint Kiskőrös lánglelkű költőóriásáról, Petőfi Sándorról, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja volt.

Emlékezzünk a reformkorra, annak vívmányaira, személyeire, majd az ezt követő eseményekre! Ekkor született meg nemzeti imádságunk, a Himnusz, számtalan szociális, kulturális, gazdasági vívmányt harcoltak ki nagyjaink, aminek hatására az önkényuralom bástyái omladozni kezdtek.

173 évvel ezelőtt pedig az európai országok sokaságához csatlakozva Budapesten is „Föltámadott a tenger, a népek tengere…” ahogy Petőfi Sándor megfogalmazta költeményében és a fiatal, radikális generáció, az úgynevezett országgyűlési ifjak – Petőfi, Vasvári, Jókai – vezetésével a tettek mezejére léptek.

A császári elnyomás ellen 12 pontba szedett kiáltványukban felsorolták, hogy Mit kíván a magyar nemzet? s március 15-én reggelre megszületett Petőfi világszerte ismertté lett, híres költeménye, a Nemzeti dal.

A két esztendő történelmi eseményeit részletesen ismerik már az általános iskolások is. A szabadságharccá alakult forradalom máig példaként maradt fenn.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, áldozataira, maradandó vívmányaikra emlékezünk a mai napon.

Közülük is kiemelkedően városunk nagy szülöttére, Petőfi Sándorra, aki 1823. január elsején látta meg a napvilágot a kiskőrösi evangélikus templom szomszédságában lévő kicsiny, nádfedeles házikóban.

2023-ban e jeles nap 200. évfordulóját ünnepeljük majd. Az Országgyűlés Petőfi Sándor – a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja – születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó megemlékezések megszervezésének biztosítása céljából a 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig tartó időszakot Petőfi Emlékévvé nyilvánította. A megyei vezetés is létrehozta a Bács-Kiskun Megyei Emlékbizottságot, mely az emlékévhez kötődő megyei rendezvényeket szervezi „Talpra magyar!” programcímmel.

Kiskőrösön már 2020. október 17-én, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megnyitásának 140. évfordulóján megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, amelynek tagjai koordinálják majd a helyi programokat.

Kapcsolódó cikk
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel...

Városunkba eddig is sokan látogattak, de az emlékév kapcsán az egész világ figyelme felénk fog irányulni. Éppen ezért össze kell fognunk, hogy méltóképpen megünnepeljük a bicentenáriumot, ezzel is kifejezve mélységes tiszteletünket városunk nagy szülötte, Petőfi Sándor emléke előtt.

Ma, március 15-én pedig lokálpatriótaként, a ’48-as hősök és Petőfi Sándor emlékének adózva gyújtsák meg otthonukban az emlékezés mécsesét, Petőfi szobránál pedig helyezzenek el egy szál virágot, vagy egy nemzetiszín szalagot, kis zászlócskát!

Emlékezzünk külön-külön, mégis lélekben együtt!

Kapcsolódó cikk
Öltöztessük piros-fehér-zöldbe Kiskőrös főterét
Öltöztessük piros-fehér-zöldbe Kiskőrös főterét
A kiskőrösi Szilveszter Társulat felhívást tett közzé a közösségi médiában, nem csak kiskőrösi lakosok számára. A felhívásban az alábbiak olvashatók:...

Képek: Boda Zsuzsa 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS