Az elmúlt napok szárazságának következtében több alkalommal is szükség volt a tűzoltók segítségére, ugyanis számos avartűz keletkezett a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének illetéki területén. Wicker Balázs, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályvezetője elmondta, hogy volt olyan nap az elmúlt hetekben, amikor megyei szinten huszonhét darab szabadtéri tűzesetnél kellett beavatkozzanak a szakemberek. Ennek csaknem a fele a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek az illetékességi területén történt.  

Wicker Balázs, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályvezetője
Az alezredes szerint az alapszabály az, hogy ne égessen senki, inkább komposztáljon vagy a szolgáltatón keresztül szállítassa el a zöldhulladékot.

Ha, és amennyiben nincsen lehetőség arra, hogy ezeket az alternatív megoldásokat alkalmazzuk, szabad a növényi zöldhulladékok szabadtéri elégetése még. Ekkor viszont két különböző szabály figyelembevételével kell eljárni, a belterület és a külterület vonatkozásában.

Kapcsolódó cikk
Tűzvédelmi előírás megszegéséért, akár hárommillió forintig terjedő tűzvédelmi bírság is kiszabható
Tűzvédelmi előírás megszegéséért, akár hárommillió forintig terjedő tűzvédelmi bírság is kiszabható
Sokan a tavaszias, jó időt kihasználva ilyenkor égetik el a kerti zöldhulladékot, valamint egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet....
-Hirdetés-

Belterületen azt kell megnézni elsősorban, hogy az adott település önkormányzata rendelkezik-e egy önkormányzati rendelettel a zöldhulladékok szabadtéri irányított égetésre vonatkozóan. Amennyiben rendelkezik, és abban szabályozva van ez, akkor az abban foglaltak betartásával, abban a meghatározott időszakban lehetséges az égetés. Ezt hivatalosan nem kell bejelenteni, viszont mi azt kérjük, hogy legalább a Kiskunhalasi Tűzoltóságnak jelezzék ezt a 77/421-355– ös telefonszámon, az égetés megkezdése előtt.

Külterületi irányított égetéshez is az önkormányzati rendeletben leírtak szerint kell eljárni. Ekkor nagyon fontos szabály, hogy ezt viszont be kell jelenteni legalább öt nappal korábban a Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságnál írásban, amihez a formanyomtatvány a www.bacs.katasztrofavedelem.hu honlapon megtalálható, letölthető. Ezt kitöltve a bacs.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címre kell elküldeni.

Az osztályvezető figyelmeztetett: amikor véget ér a veszélyhelyzet, ezek a szabályok jelentősen megváltoznak. Elmondta, hogy januárban már megjelent egy törvénymódosítás, amely a veszélyhelyzet elmúltával hatályba fog lépni. Ez teljesen TILTJA a növényi hulladékok irányított szabadtéri égetését. Tehát már az önkormányzatoknak sem lesz rá lehetőségük, hogy saját rendeletben szabályozzák a bel-, illetve külterületi égetést.

Kiemelt kép: illusztráció VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS