Császártöltést egy erős, összetartó közösség jellemezte mindig is. A rendezvények tekintetében elmondható, hogy a tavalyi évben több programot is keresztülhúzott a vírus. Hogyan állnak ebben az évben a tervezéssel? Takácsné Stalter Judit polgármester válaszolt.

-Hirdetés-

Annak idején azért vállaltam el a polgármesterséget, mert láttam azt a sok lehetőséget, ami Császártöltésben és a császártöltésiekben rejlik. Már akkor is tudtuk, hogy ha valaki felteszi azt a kérdést, hogy mit lehet itt csinálni, akkor arra választ kell adnunk.
Ezért kezdtem el mindig azt mondani, hogy a brandet el kell adni, ami nem egy nehéz dolog, csak észre kell venni az értékeket. Így immáron 7. éve azon dolgozom, hogy ezek az értékek eljussanak sok-sok emberhez: így például a gyönyörű pincesorok, a jó borok, a környezetünk vagy éppen a kultúr- és egyháztörténeti emlékek.

Tehát van mit látni és élvezni Császártöltésen. Ennek mentén alakultak az elmúlt évek programjai is, amiben nagyon sokat segítettek a munkatársaim és a különböző civil szervezetek is. Eljutottunk addig, hogy rendkívül népszerű lett a nyitott pincék programunk.

A 2020-as év után hogyan tervezik ezt az évet?

Túléltük a tavalyi évet, ami nem volt egy könnyű év. A programok nagy részét el kellett halasztanunk. Nyáron éltünk a lehetőségekkel és két olyan programot is szerveztünk, ami egy kicsit feltöltött bennünket.

Tervezünk, mert tervezés nélkül nincsen jövő. Azt gondolom, hogy idén nyáron már a terveket meg is tudjuk valósítani. Meg akarjuk tartani azt, ami tavaly elmaradt, így például a Sváb ételek fesztiválját is, ami egy nagyon izgalmas dolog: sváb nemzetiségű településeket fogunk elhívni, és a települések egy-egy ételt fognak elkészíteni, amiket meg lehet majd kóstolni. Továbbá lehetőséget is biztosítunk számukra, hogy bemutatkozzanak, akár kiadványaikkal, akár énekkarukkal, néptánccsoportjukkal, zenekarukkal, népviseletükkel, tehát mindazokkal, amelyek jellemzőek rájuk. Ennek szeretnénk hagyományt teremteni és minden évben megismételni. Elmondhatom, hogy már nagyon sokan jelezték, hogy szívesen eljönnének. Ezt a programot június 12-ére időzítettük.

A Császártöltési Pincesorokért Egyesülettel már egyeztettünk a nyitott pincék ügyében is. Egy nagyobb programot szervezünk augusztus 13-14-15-re, amikor a falualapítók ünnepe van. Ez a programot is újragondoljuk, kicsit izgalmasabbá tesszük és remélem, hogy ez is tetszeni fog a nagyközönségnek.

Van egy pályázatunk a sváb borúttal kapcsolatban is, aminek a megvalósítása hamarosan el fog kezdődni: ennek keretében egy présházat fogunk felújítani, ahol be tudjuk mutatni a borászokat, illetve meg is lehet majd kóstolni a borainkat. Bemutatjuk a falunknak ezt az arcát is, ami tulajdonképpen a jellegzetességünk immáron 300 éve. A telepítő levélben is benne van, hogy ezért telepítették ide elődeinket. A vincellértudás apáról fiúra szállt és megmaradt a mai napig is. Pontosan látható, hogy a fiatal generáció, aki most készíti a borokat, büszke lehet a tudására.


MEGOSZTÁS